Ciste

0

Ciste

Cista na koži se pojavljuje usled zapušenja lojnih žlezda. Drugi naziv za ovu vrstu pojava na koži je aterom. Lečenje ateroma je preporučljivo kako ne bi došlo do njihove mehaničke povrede zbog koje može nastati infekcija.

Lojne žlezde su vrsta žlezde sa spoljašnjim lučenjem. Kada se usled lučenja pojavi prepreka ili dođe do zapušenja onemogućava se njihovo pražnjenje. Takva situacija rezultira stvaranju beličastog čvorića, izbočine na koži ili ispod kože, koja se sa vremenom može razvijati.
Nastaju, u najčešćem broju slučajeva, na glavi, leđima, grudima i predelu genitalija. Aterom, ukoliko se razvije i dobije na velićini, može biti podložan iritacijama i povredama zbog čega je preporučljivo uklanjanje. Povreda može dovesti do infekcije koje mogu uzrokovati bol, krvarenje, pojačanu temperaturu kože u predelu ateroma.

Male aterome nije potrebno uklanjati, za razliku od velikih. Poveće ciste se uklanjaju hirurškim putem uz lokalnu anesteziju. Tokom njihovog uklanjanja otklanja se cista, njena kapsula i deo okolnog tkiva. Ovaj zahvat prestavlja totalnu eksciziju. Minmalna ekscizija je tehnika kojom se pravi mali rez od 5-6 mm i nije potrebno ušivanje. Mali ateromi se rešavaju tehnikom uboda.

Ukoliko se mučite sa ovom vrstom promena na koži, zakažite pregled u okvirudermatovenerološke ordinacije Beoderma. Naš stručni tim će otkloniti svaki vaš problem.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017481
Website: www.beoderma.com