Dodaj firmu

CHOCOLLAMA organska čokolada bez aditiva

5.0 | 2 ocena
Član 1 godinu

Crna čokolada

Crna čokolada prvi put se pojavila 2000. godine pre nove ere. U to vreme, Maje iz Srednje Amerike, prvi poznavaoci čokolade, pili su je kao gorak fermentisani napitak pomešan sa začinima ili vinom.
Danas, u prodavnicama i objektima zdrave hrane postoji toliko mnogo različitih crnih čoklada sa dodacima i aromama. Crna čokolada sadrži 50-90% kakaoa, kakao putera i kokosov šećer za postizanje punog ukusa, dok mlečna čokolada sadrži od 10-50% čvrstih materija kakaa, kakao putera, mleka u nekom obliku i šećera. Iako crna čokolada ne bi trebalo da sadrži mleko, može biti u tragovima mleka od unakrsne kontaminacije tokom obrade, jer se ista mašina često koristi za proizvodnju mleka i crne čokolade.
- Tamna čokolada i zdravlje
Kakao je bogat biljnim hemikalijama zvanim flavanoli koji mogu pomoći u zaštiti srca. Tamna čokolada sadrži do 2-3 puta više čvrstih supstanci kakaa bogatih flavanolom od mlečne čokolade. Pokazalo se da flavanoli podržavaju proizvodnju azotnog oksida u endoletijumu (unutrašnjoj ćelijskoj oblogi krvnih sudova) koji pomaže da se opuste krvni sudovi i poboljša protok krvi, čime se snižava krvni pritisak. Flavanoli u čokoladi mogu povećati osetljivost na insulin u kratkoročnim studijama; na duge staze ovo bi moglo smanjiti rizik od dijabetesa.
Cena crne čokolade koja je mnogo zdravija jer ne sadrži aditive i pojačivače ukusa, je malo veća u odnosu na standardne cene mlečnih čokolada, ali ako uzmemo u obzir da se crna čokolada jede u manjim količinama, cena je sasvim opravdana.
Ljubiteljima crne čokolade omiljena je belgijska crna čokolada, a dokazano je da je crna čokolada dobra i za mršavljenje.
Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Postoji niz benefita i dobrih strana crne čokolade. Crna čokolada je veoma hranljiva, puna je minerala i vlakana, kalijuma, fosfora, cinka i selena.
Naravno, 100 grama je prilično velika količina i nije nešto što bi trebalo da konzumirate svakodnevno. Ove hranljive materije takođe sadrže 600 kalorija i umerene količine šećera.Iz tog razloga, tamnu čokoladu je najbolje konzumirati u umerenim količinama.
Odnos masnih kiselina kakaa i tamne čokolade je takođe dobar. Tamna čokolada takođe sadrži stimulanse kao što je kofein, ali je malo verovatno da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina veoma mala u poređenju sa kafom.
Redovna konzumacija tamne čokolade može pomoći u smanjenju verovatnoće da osoba razvije srčane bolesti. Neka od jedinjenja u tamnoj čokoladi, posebno flavanoli, utiču na dva glavna faktora rizika za srčana oboljenja: visok krvni pritisak i visok holesterol.
Crna čokolada poboljšava koncentraciju i pamćenje i što je najvažnije raspoloženje. Samo 50 grama crne čokolade ima tu moć da vam popravi ostatak dana i učini ga lepšim i manje stresnijim.

Kategorija: Zdrava hrana Beograd
Objavljeno: 12.01.2022.
# ID Oglasa: 074729
Firma: CHOCOLLAMA organska čokolada bez aditiva
Website: www.chocollama.com
Idi na vrh strane