Održavanje zgrada i njihov nadzor uz pomoć profesionalnih upravnika

Održavanje zgrada i njihov nadzor uz pomoć profesionalnih upravnika

Održavanje zgrada i njihov nadzor uz pomoć profesionalnih upravnika

Prema članu broj 49. trenutno važećeg Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije, apsolutno svaka stambena zajednica mora da ima upravnika.

Skupština stambene zajednice ima obavezu da izabere upravnika, koji bi trebalo tu dužnost da obavlja u naredne četiri godine. A prema slovu ovog zakona, isto lice može i nakon što istekne četiri godine da bude izabrano za vršenje dužnosti upravnika. Ukoliko ne bude bio izabran novi upravnik tada, on je dužan da od dana isteka mandata tu funkciju obavlja još 30 dana.

Upravnik stambene jedinice ima pravo da da ostavku, a njegova dužnost prestaje ukoliko ga stambena zajednica na osnovu odgovarajućeg dokumenta razreši.

Održavanje zgrada i njihov nadzor uz pomoć profesionalnih upravnika


Vrlo je važno da svaka stambena jedinica u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije izabere upravnika. Ukoliko to ne učini u propisanom roku, mora da snosi zakonske posledice.

Naravno da je navedenim Zakonom propisano i koja su prava upravnika, odnosno koje obaveze on mora da ispunjava. Takođe je vrlo važno napomenuti i to da svako fizičko lice koje ispuni zakonom propisane obaveze može da postane profesionalni upravnik.

Bitno je da ima dokaz o prethodno stečenom obrazovanju, koje minimum mora biti četvrtog stepena. Takođe je neophodno i da, opet u skladu sa odredbama navedenog Zakona položi ispit za profesionalnog upravnika, te da posle toga postane vlasnik licence.

Nakon što sve te korake ispoštuje, lice koje želi da postane profesionalan upravnik ima obavezu da zahteva zvaničan upis u Registar profesionalnih upravnika pri Privrednoj komori Srbije.

Podrazumeva se da postoje i kaznene odredbe ovog zakona, te da u slučaju da stambena zajednica ne izabere upravnika u skladu sa odredbama pomenutog zakona, to čini jedinica lokalne samouprave.

Naročito je bitno da svaka stambena jedinica ispoštuje pravila navedenog zakona, kako ne bi bilo potrebe za uvođenjem prinudne uprave. U slučaju da zvanično prijavljivanje za upis stambene jedinice ne bude izvršeno u skladu sa ovim zakonom ili da stambena zajednica ne izabere na propisani način upravnika, biće izvršen postupak uvođenja profesionalne uprave u tu stambenu jedinicu, kada će biti imenovan profesionalni upravnik koji je upisan u zvaničan Registar.

Firme povezane sa tekstom

Profesionalni upravnik Milovan Randjelović


Beograd

Profesionalni upravnik Milovan Ranđelović je tu kako bi Vam pomogao oko osnivanja i registracije stambenih zajednica, otvaranja tekućeg računa u banci, organizovanja skupštine stanara i korišćenja finansijskih sredstava stambene zajednice
Pročitaj više

La Presidenta Profesionalni upravnik

Španskih boraca 24v
Beograd

Profesionalni upravnik La Presidenta Beograd bavi se uslugom profesionalnog upravljanja čitavih kompleksa zgrada koji postaju dominantni u građevinarstvu.
Pročitaj više