Kako smeniti profesionalnog upravnika ako niste zadovoljni njegovim uslugama?

Kako smeniti profesionalnog upravnika ako niste zadovoljni njegovim uslugama?

Kako smeniti profesionalnog upravnika ako niste zadovoljni njegovim uslugama?

Svako ko bude proglašen upravnikom određene stambene zajednice je u obavezi da ispunjava dužnosti, koje su precizno određene Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Ukoliko se ne bude pridržavao tih odredbi, naravno da može biti smenjen, jer je to u skladu sa zakonom.

Kako smeniti profesionalnog upravnika ako niste zadovoljni njegovim uslugama?

Da bi neko mogao da bude okarakterisan kao profesionalni upravnik, na prvom mestu mora steći validnu licencu i biti upisan u Registar profesionalnih upravnika. A taj Registar vodi Privredna komora Srbije u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Prvo i osnovno što mora svako od njih ispuniti jeste polaganje ispita i sticanje licence, te nakon toga i zvaničan upis u pomenuti Registar. Kada prođe 10 godina od tog trenutka, profesionalni upravnik je dužan i da obnovi licencu ili će prema pravilima da bude brisan iz Registra.

U skladu sa odredbama navedenog Zakona, ako to lice ne poštuje u potpunosti sve obaveze koje ima, skupština stambene zajednice ima pravo da zahteva njegovu smenu.

U principu, profesionalni upravnik najpre mora sve odluke koje skupština stambene zajednice donese da izvršava, a zatim i da vrši popis svih delova određene zgrade i da vodi propisanu evidenciju. Njegova je obaveza i da podnosi prijavu najpre za registraciju pravila vlasnika i za upis stambene zajednice u zvanični Registar stambenih zajednica.

Sem toga, njegova je dužnost i da upravlja finansijskim sredstvima, a sve u dogovoru sa članovima skupštine stambene zajednice i naravno da gde god je potrebno vrši zastupanje i predstavljanje te stambene zajednice.

S obzirom na to da postoji mogućnost povrede svih ovih obaveza, to stambena zajednica ima pravo da zahteva smenu postavljenog upravnika. Tada je potrebno da bude organizovana skupština stambene zajednice u skladu sa zakonom propisanim pravilima, pa da bude izglasan predlog za smenu profesionalnog upravnika. Sve to će biti prosleđeno nadležnima, koji bi trebalo da uzmu u razmatranje i donesu odluku o tome.

Međutim, na nivou same stambene zajednice, odnosno skupštine može biti doneta odluka o promeni profesionalnog upravnika. Naravno, sa time bi trebalo da se saglase i ostali članovi skupštine stambene zajednice, a sve u skladu sa odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada naše zemlje.

Inače, postoji mogućnost i da u određenu stambenu zajednicu bude uvedena prinudna uprava, kada ne bude mogao da bude izvršen zahtev za promenu postojećeg profesionalnog upravnika. Naravno sve to je potkrepljeno Zakonom i to članom 49., u kome stoji da ako ne bude bio prema pravilima izabran novi profesionalni upravnik, nakon što je prethodnom mandat istekao ili je postojao zahtev skupštine stambene zajednice da on bude smenjen, po zakonu će biti uvedena prinudna uprava u tu stambenu zajednicu.

Firme povezane sa tekstom

Profesionalni upravnik Milovan Randjelović


Beograd

Profesionalni upravnik Milovan Ranđelović je tu kako bi Vam pomogao oko osnivanja i registracije stambenih zajednica, otvaranja tekućeg računa u banci, organizovanja skupštine stanara i korišćenja finansijskih sredstava stambene zajednice
Pročitaj više

La Presidenta Profesionalni upravnik

Španskih boraca 24v
Beograd

Profesionalni upravnik La Presidenta Beograd bavi se uslugom profesionalnog upravljanja čitavih kompleksa zgrada koji postaju dominantni u građevinarstvu.
Pročitaj više