Iskustva stanara sa profesionalnim upravnicima zgrada

Iskustva stanara sa profesionalnim upravnicima zgrada

Zvanično je najnoviji zakon o stanovanju i održavanju zgrada donet 2016. godine. Da budemo precizni, pod brojem 104/2016 u Službenom glasniku Republike Srbije je objavljen ovaj zakon, pa se od tada moraju primenjivati sve njegove odredbe, a posebno one koje su vezane za profesionalno upravljanje zgradama.

Međutim, da ne bismo bilo koga zbunili, moramo napomenuti da je upravo u tom zakonu navedeno, tačnije u članu 15 da poslove upravljanja zgradom mogu vršiti kako vlasnici stambenih jedinica, a na osnovu odluke skupštine stanara, tako isto i profesionalni upravnik zgrade.

U zavisnosti od toga kako stambena zajednica, odnosno skupština stanara bude odlučila, biće vršeno i upravljanje stambenom zajednicom, to jest konkretnom zgradom.

Iskustva stanara sa profesionalnim upravnicima zgrada

Obično u slučaju kada vlasnici stambenih jedinica u okviru određene stambene zgrade ne uspevaju da se dogovore ko će od njih da vrši upravljanje zgradom, prema slovu zakona o stanovanju i održavanju zgrada je navedeno da mora biti angažovan profesionalni upravnik. A to, najjednostavnije govoreći, znači da se angažuje lice koje poseduje adekvatne kvalifikacije i koje je steklo licencu za profesionalnog upravnika zgradama.

U tom smislu su iskustva stanara sa profesionalnim upravnicima zgrada dijametralno različita. Kao i u bilo kom drugom poslu, tako i u ovom, postoje osobe koje ga obavljaju maksimalno profesionalno i kvalitetno, ali nažalost i one, koje se ne trude to da učine.

Ukoliko se u određenoj stambenoj zajednici, odnosno zgradi za profesionalno upravljanje zgradama angažuje osoba, koja je odgovorna na prvom mestu i koja tu zgradu doživljava kao svoju, sasvim je sigurno da će stanari imati pozitivna iskustva.

Međutim, u praksi postoje i drugačiji primeri. U određenim slučajevima su profesionalni upravnici na prvom mestu neodgovorni, a zatim i doživljavaju svoju poziciju kao direktorsku, u najmanju ruku. U tom smislu dolazi do nepotrebnih konflikata, jer je posao i obaveza profesionalnog upravnika zgrade vrlo jasno definisana slovom zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije. Uvek je u takvim slučajevima preporučljivo obratiti se nadležnima, a ukoliko postoje pritužbe na rad profesionalnog upravnika. Samim tim će i iskustva stanara sa profesionalnim upravnicima zgrada, kako vreme bude odmicalo, biti mnogo bolja, jer će se tim poslom baviti samo osobe, koje su zainteresovane da ga obavljaju onako kako je propisano zakonom.

Idi na vrh strane