Mnogo puta smo čuli za parafin i razne proizvode od njega, ali da li znate o čemu se zapravo radi i šta je to parafin? On se koristi za izradu voštanog platna, voska za premazivanje podova, voštane hartije i još mnogo toga, a svakako znate za parafinske sveće.

Pročitaj više

Mnogo puta smo čuli za parafin i razne proizvode od njega, ali da li znate o čemu se zapravo radi i šta je to parafin? On se koristi za izradu voštanog platna, voska za premazivanje podova, voštane hartije i još mnogo toga, a svakako znate za parafinske sveće.

Primena je široka i naći ćemo parafin u drvnoj industriji, farmaceutskoj i tekstilnoj, hemijskoj i gumarskoj proizvodnji...

Prodaja parafina

Parafin se prodaje na veliko i na malo, i obično u blokovima. Kada je reč o veleprodaji, onda su pakovanja najčešće od dvadeset pet kilograma.

Parafin Srbija

U ponudi firmi koje se bave prodajom parafina u Srbiji, nalaze se proizvodi koji se direktno uvoze od proizvođača. Postoje adekvatni sertifikati, koji svedoče o originalnosti i kvalitetu proizvoda.

Na sajtovima, odnosno web prezentacijama firmi koje prodaju parafin, možete da vidite osnovne karakteristike, kao što su pakovanje, boja, sadržaj ulja, tačka topljenja i penetracija.

Parafin za sveće

Parafin se najčešće koristi pri izradi sveća, običnih i dekorativnih. U tom smislu, postoji parafin u granulama, koji je jednostavniji za rad od onog koji se nalazi u pakovanjima.

Ispod našeg teksta možete pronaći firme koje se bave prodajom parafina za izradu sveća, što je veoma popularan zanat u kućnoj radinosti.

Parafin za ruke

Ukoliko imate ispucalu i suvu kožu na rukama i nogama, pravo rešenje može biti tretman parafinom, odnosno takozvano parafinsko pakovanje. U ovom slučaju, dejstvo je takvo da se tretirano područje zagreva, tako da povoljno deluje i na cirkulaciju. Stoga se može reći da je parafin koristan za ljude koji pate od reumatizma ili imaju hladne ruke i noge.

Parafin za drvo

U enterijeru, drvo se može očuvati parafinskim uljem. Ukoliko posedujete skup, antikvitetni nameštaj, dobro je da isti održavate uz pomoć parafina.

Parafinsko ulje ne poseduje izražen miris niti boju, što ga čini sjanim za ovu primenu.

Parafinski vosak

Parafinski vosak su u stvari čvrste forme parafina, i dobijaju se iz težih molekula.

Postoje parafini koji imaju tačku topljenja od 50 - 52 stepena, do 62 – 64 stepena Celzijusa.

Parafin za gumarsku industriju

Svoju veoma čestu primenu parafin nalazi u gumarskoj industriji. Svaki parafin ima uredne sertifikate, što dalje znači garanciju kvaliteta i originalnost.

Parafin za drvnu industriju

Tečni parafin se koristi u drvnoj industriji, pri zaštiti drvene građe i raznih elemenata od pucanja. Korisno je naglasiti da kvalitet parafina zavisi od toga koliko ulja ima u njemu.

Parafin za tekstilnu industriju

U tekstilnoj industriji takođe ćemo zateći primenu parafina. Pored napred spomenutog ulja, kvalitet zavisi i od takozvane tačke topljenja i jednoj osobini koju nazivamo penetracija.

Parafin za farmaceutsku industriju

Pored farmaceutske industrije, parafin ćemo pronaći i u kozmetici i medicini. On se dobija izdvajanjem parafinskog voska kod obrade nafte.

Parafin za hemijsku industriju

Parafin koji se koristi u hemijskoj industriji poseduje garanciju kvaliteta, kroz sertifikate, koji ujedno svedoče i o originalnosti proizvoda.

Više o parafinu možemo da saznamo na osnovu njegovih karakteristika, kao što su tačka topljenja, količina ulja koja se nalazi u njemu a izražava se kroz procente i slično.

Tečni parafin

Tečni parafin možemo drugačije nazvati parafinsko ulje. Njegova primena je takođe veoma široka.

Da bismo dobili čistu formu ulja, neophodno je da se prođe kroz najmanje tri procesa.

Parafin cena

Cena parafina za sveće se kreće od 1,7-1,95 evra po kilogramu, što opet zavisi od načina na koji se proizvode sveće.

Cena parafinskog ulja je oko 300 – 350 dinara po litru, a u prodaji možete pronaći kanistere od 20 litara, pa čak i od 200 litara.

Cena parafina za zaštitu drveta se kreće u proseku oko 750 dinara, što je uslovljeno težinom pakovanja.

Razne vrste parafina za impregnaciju drveta, tekstilnu ili gumarsku industriju, mogu se naći po cenama od 2000 – 2500 dinara za pakovanja od pet kilograma.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Biljana Brankovic
  04.08.2017 11:28

  parafin je veoma cenjen materijal. Generalno ga je veoma tesko pronaci u Beogradu, tako da ne postoji dosta mesta i radnji koje se bave sa njegovom prodajom. To znaci da ako ga i pronadjete da cena sigurno nece biti bas tako mala i naivna.

  Shon 1980
  19.12.2018 07:23

  Parafin mozete naci kod nas na kontakt telefon 063 255 063. Nebojsa

  Dusan Markovic
  09.05.2017 12:33

  U svakom slucaju najbolje je da se na vreme odlucite za kvalitet. Druge stvari nisu bas toliko vazne kao sto bi mozda mogle da budu.