Dodaj firmu

Mlevena Espresso kafa - kremasti užitak za dobro jutro

Mlevena Espresso kafa - kremasti užitak za dobro jutro

Mlevenu espresso kafu prepoznaćete po finoj, gustoj i kremastoj teksturi koja nastaje posebnim procesom mlevenja i pravljenja kafe.

Ukoliko vam je potrebno nešto da vas razmrda od ranog jutra i motiviše da ustanete iz kreveta, to je upravo mlevena espresso kafa, koja je zbog svoje teksture jedna od najprodavanijih vrsta kafe koja se pravi u aparatu.

Kako da prepoznamo melevenu espresso kafu?

Mlevena espresso kafa nastaje posebnim procesom mlevenja kafe za pravljenje espressa. Kod proizvodnje mlevene espreeso kafe najvažniji je proces mlevenja kako bi se postigla idealna veličina čestica. Sam proces mlevenja je najvažniji, jer omogućava brži proces ektrakcije kada se doda topla voda, koja pod pritiskom pravi ektrakciju i izdvaja finu aromu i ukuse po kojima je espresso kafa poznata.

Ukoliko je pritisak vode odgovarajući, a mlevena kafa prošla kroz adekvatni proces mlevenja, tada dobijamo kvalitetan espresso koji se prepoznaje po zlatnoj peni, bogatoj peni i gustoj teksturi.

Naravno postoje i druge varijante espressa, a to su cappuccino i latte.

Kakva je tekstura espressa?

Espresso se uvek prepoznaje po svojoj gustini, jer ima viskozitet namirnica kao što je med. Ovaj viskozitet nastaje zbog veće koncentracije suspendovanih i rastvorenih materija. Ukusi i arome su mnogo intenzivniji i više koncentrisani na manjoj površini, nego kada su u pitanju druge vrste kuvanja kafe. Zbog toga on sadrži više kofeina nego druge vrste kafe, ali ima i manju zapreminu i servira se u manjim šoljicama.

Kako se proizvodi espresso?

Za proizvodnju espressa koristi se mašina za pravljenje espressa ili aparat za kafu. Oni se obično koriste u kafićima zbog veće potražnje ovog napitka, ali se može nabaviti i za kućne uslove. Na odabranim online shopovima dostupna je i prodaja kafe pa mlevenu espresso kafu možete poručiti i putem dostave na vašu adresu. U prodaji su visokokvalitetni brendovi kafe, a na vama je da isprobate proizvođača koji najviše odgovara vašem ukusu.

Čin proizvodnje počinje tzv „povlačenjem“ što je žargonski izraz pomeranja poluge na espresso aparatu, gde topla voda dolazi u kontakt sa kafom pod velikim pritiskom, zbog čega se pravi gusta tekstura kafe.

Na površini nastaje krema, odnosno gusta pena, koja se formira na vrhu kafe i sastoji se od emulgovanih ulja u mlevenoj kafi. Ona nastaje kada voda pod visokim pritiskom rastvori više ugljen-diosksida, gasa prisutnog unutar kafe, a koji nastaje tokom procesa prženja.

Za proces proizvodnje važan je i kvalitet vode. Preporučuje se da za pravljenje mlevene espresso kafe uzmete flaširanu ili filtriranu vodu za bolji ukus.

Kada je nastala espresso kafa?

Postoji verovanje da su prve verzije espresso aparata nastale u Italiji od Anđela Morionde koji je u Torinu izumeo prvu mašinu za pravljenje kafe uz pomoć pare. On je 1884. prvi patentirao mašinu koja je najsličnija današnjim mašinama za espresso. To je bila prva italijanska mašina za barove koja je kontrolisala dovod pare i vode odvojeno kroz kafu.

Luiđi Bezera iz Milana je 1901.godine patentirao nekoliko novijih i poboljšanih modela aparata, od kojih je prvi prijavljen 19.decembra 1901. godine i odobren 5.juna1902. godine, kao zvanična prva mašina za espresso.

Koje još kafe postoje na tržištu?

Osim espresso kafe koja je najkremastija i najgušća, postoji i domaća kafa, koja se u našem narodu žargonski naziva „turska kafa“, ali koja se drugačije priprema nego u Turskoj. Nju ćete prepoznati po crnom talogu kafe i karakterističnoj peni koja nastaje prokuvavanjem vode. Filter kafa je još jedna od kafa koja se pravi uz pomoć aparata, a nastaje tako što voda prolazi kroz kafu, ali ne pod pritiskom. Ova kafa je blaža od espressa. Instant kafa se danas najviše pije u domaćinstvima. U pitanju je osušena kafa u granulama, koja se prodaje u teglama ili konzervama. Proces pripeme ne zahteva mašine, već se određena količina kafe u šolji prelije vrućom ili hladnom vodom. Može se dodati mleko. Postoji puno vrsta instant kafa i one se razlikuju po kvalitetu i načinu pakovanja. Važno je da vi otkrijete koja vrsta kafe vama najviše prija i da li želite da je pravite u aparatu ili u džezvi ili samo u kućnim uslovima prelivanjem vruće vode. Kvalitet kafe diktira i cenu, a trebalo bi da razmislite da li vam je isplativije da kupujete kafu u kapsulama ili u teglama, bez aparata.

 

Firme povezane sa tekstom

Prodaja kafe - Kafe Centrala

Online prodaja kafe u zrnu i kapsula svih svetskih proizvođača, na Vašoj adresi u Beograd i celoj Srbiji.
Pročitaj više

Ugrinovacki put 23 deo 36
Zvezdara, Beograd
Idi na vrh strane