Švarcvald torta je mnogima omiljena poslastica. Potiče iz istoimene nemačke oblasti koja je na izuzetno visokom glasu kada je u pitanju pravljenje slatkiša. Upravo odatle je 29. aprila pristigla u London mladenačka torta povodom venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton. Švarcvald torta nije ni malo jednostavna za pravljenje, pa je zbog toga jedan nemački poslastičar došao na ideju da je spakuje u konzervu.
Prva švarcvald torta u konzervi prodala se krajem prošle godine i do danas je cifra isporuka premašila 10.000. Nažalost, frižideri naših markea još uvek ne mogu da se pohvale ovim konervama, ali se nadamo da neće još dugo biti tako.
Ovaj renomirani poslastičar čvrsto je verovao u svoju zamisao, iako su ga mnoi od nje odvraćali. On je pre svega želeo da obezbedi Nemcima van granica svoje zemlje da uživaju u originalnom ukusu švarcvald torte pakujući njene komade u konzerve. Tako njeni miljenici pune stomake, a zadovoljni izumitelj kasu.
No, dok čekate ovu u konzervi, možda biste mogli i sami da je napravite. Evo recepta:
Kore za tortu
Potrebno je 150g šećera umutiti sa 5 žumanaca, a potom dodati 60g margarina. Dodati 1 vanili šećer, 5 supenih kašika mlake vode, 100g brašna pomešanog sa 50g gustina, 100g mlevenih oraha, 50g narendane čokolade i pola kilograma praška za pecivo.
Peći oko pola sata na 200 stepeni na plehu koji je prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Fil za švarcvald tortu
Pola litre soka od višanja prokuvati sa 2 karanfilića. U malo soka dodati 3 supene kašike gustina, a potom sve to sipati na celu količinu soka i mešati na tihoj vatri dok se masa ne zgusne. Dodati 1 vanilin secer, 1 šaku višanja i čekati da se ohladi.
Kore potom premažite napravljenim filom i malim količinama šlaga. Što se ukrašavanja tiče, pustite mašti na volju. Prijatno!
5 komentara
Comments are closed.