Utorak, 12.11.2019

Magazin » Zabava » Na današnji dan » Mis van der Roe

Mis van der Roe

Objavi ovaj članak na

27.03.2012 8:07 AM

Ludvig Mis van der Roe, bio je nemački arhitekta, a danas je tačno 126 godina od njegovog rođenja. Mis van der Roe jedan je od začetnika arhitekture modernog doba i ponosni je tvorac mnogih građevina koje su karakteristične po veoma čistim formama. Ono što je veoma bitno je to da je Ludvig Mis van der Roe najčešće koristio staklo, čelik i beton.

Misa van der Roea podržavala su mnoga svetska imena iz oblasti arhitekture. Njegove omiljene zgrade su upravo one koje imaju staklene fasade internacionalnog stila. Još kao dečak pokazivao je talenat i interesovanje za arhitekturu, a svoje prve korake naučio je upravo od svog oca koji je radio kao klesar.

Kada je završio crkvenu školu, Mis van der Roe, preselio se u Berlin gde je radio kao arhitekta i dizajner nameštaja Bruno Paula. Kada je imao samo 21. godinu, Ludvig je projektovao svoju prvu građevinu u stilu 18. veka. Kasnije se udruživao sa drugim arhitektama u cilju boljeg stvaralaštva.

Ludvig Mis van der Roe projektovao je i sopstveni atelje i zalagao se za industrijalizaciju u oblasti arhitekture. Kada se 1938. godine politička situacija u Nemačkoj zaoštrila, Roe je bio prinuđen da emigrira u Ameriku gde je gotovo odmah postao upravnik odeljenja za arhitekturu na „Armour Institute“.

Mis van der Roe bavio se i dizajnom i voleo je da kaže “manje je više”. Njegov rad karakterišu jasne konstrukcije, na kojima se pažnja poklanja svakom detalju, koji mora biti funkcionalan. Njegove najpoznatije građevine su:

– Nemački paviljon u Barseloni
– Krunska hala u Čikagu
– H. Langeova kuća, Krefeld
– „Lake Shore Drive Apartmány“, Čikago
– Nova narodna galerija, Berlin
– „Seagram Building“, Njujork
– Vila Tugendhat Brno, Češka
– „Weissenhof Apartmány“, Štutgart

Komentara (2)

  1. Miroslav

    Kad ce google da ubaci nekog malo poznatijeg u poslenje vreme ubacuje sve neke manje poznate, npr sad ovaj Mis Van Der Roe nikad ranije nisam cuo za njega

  2. JASMINKA

    NEPOZNAT? CUVENO ,,MANJE JE VISE,,
    STOLICA U BARCELONI, ITD ITD ITD? CUDNO DA NISTE CULI ZA NJEGA…A POSECUJETE OVAJ SAJT…..

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930