Sreda, 20.06.2018

Magazin » Zabava » Knjiga, film i muzika » Muzikom protiv stresa

Muzikom protiv stresa

Objavi ovaj članak na

18.07.2010 12:01 AM

MUZIKA.png Muzika je integrisana u život svakog čoveka, ali ponekad zaboravimo koliko je ona u stvari važna za nas. Muzika može da utiče na naša duševna stanja i raspoloženja : kada želimo da se opustimo, slušamo balade i lagane melodije, a kada smo puni energije i elana, slušamo rock, house…Zašto ne pokušate da slušate muziku za koju se posebno smatra da opušta? Pre desetak godina su se pojavili diskovi na kojima je muzika specijalno namenjena opuštanju i smirenju. Imate veliki izbor : horovi kitova, šum talasa, melodije indijskih flauta…Ova funkcionalna muzika oduvek postoji. Uspavanke smiruju decu, a vojne himne motivišu ratnike. Po uzoru na ove ritmove, koji su namenjeni posebnim grupama, nastala je muzika koja je posvećena onima kojima je muzika terapija za stres.
Čujte prirodu u vašoj sobi
Život u gradu nam svakodnevno nameće svoj brzi ritam i mnogo stresa i pritisaka. Retko kada imamo priliku da odemo i uživamo u prirodi. Zato su muzikoterapeutisti došli do genijalne ideje. Oni su snimili na diskove opuštajuće zvukove iz prirode: cvrkut ptica, pesme kitova, šuštanje lišća u šumi i njihanje granja, zvuk udaranja talasa o obalu. I na samu pomisao i izgovaranje ovih prirodnih fenomena, osećamo se opušteniji i zamišljamo da smo u prirodi i da ih zaista čujemo, zar ne? Ali, muzikoterapeuti su otišli korak dalje i prirodnim zvucima pridodali i instrumentalne melodije narodne muzike.MUZIKA2
Okean zvukova
Želite bar na kratko da pobegnete od gužve, automobilskih sirena, zvonjave telefona? Priuštite sebi put u prirodu, a da se ne pomerite iz fotelje. Slušajte cvrčke i zrikavce, i odmah ćete se naći u vašem rodnom selu! Želite da se osvežite? Zaronite u okean i igrajte se sa delfinima. Muzika poseduje snagu da nas prenese u neku drugu dimenziju. Samo zatvorite oči i verujte pravcu zvuka.
Putovanje u središte mira

Zvuci iz prirode ukombinovani sa instrumentima vas pozivaju da se oslobodite pritiska i uživate. Ako imate malo vremena, prepustite se ovim melodijama i to će vam mnogostruko isplatiti. Intrumentalna muzika je upotrebljena u odnosu na moći koje ima na telo: duboki tonovi koji dugo odjekuju, deluju na dekontrakciju mišića; zvona flaute, oslobađaju duh i pozitivno deluju na tok misli.
Pozitivne misli
Dakle, sada vam je relaksacija dostupna i kod kuće. Ako se odlučite da kosristite disk na kome je posebna muzika za opuštanje, kroz tehnike opuštanja i disanja će vas voditi glas, sve vam objašnjavajući. Redovnim vežbanjem ćete postići da se oslobodite nataloženog stresa, briga i preokupacija koje su postale opsesivne. Ova metoda je idealna za ljude koji su konstantno izloženi stresu i napetosti.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
jun 2018.
P U S Č P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930