Subota, 17.08.2019

Magazin » Zabava » Karijes kod dece

Karijes kod dece

Objavi ovaj članak na

1.11.2010 10:10 AM

BebaKarijes se dokazano prenosi sa jedne na drugu osobu putem prisnijeg poljupca, tačnije bakterije koje ga uzrokuju. Ali, da li ste znali da ako mama ima karijes ona poljupcem može prouzrokovati da nastane i kod deteta. Karijes je posledica delovanja bakterije Streptococcus mutans, a nju ćete preneti na dete ako mu hladite hranu duvanjem u nju, ako jedete istim priborom ili ako ljubite dete u usta.

Zubi su najosetljiviji i najprimamljiviji zlim bakterijama tokom njihovog prvog rasta, a zatim i kod nešto malo starije dece. Kada su sasvim mali, mame imaju običaj da svoju decuOsmeh poljube u usta, što ni malo nije pametno, jer tako ne samo da prenose karijes, već i većinu ostalih štetnih bakterija koje su ih spopale, a da oni to ni sami ne znaju.

Ako pak nemate karijes ili ne ljubite dete u usta, a na njegovim zubićima on ipak postoji, onda treba da znate da postoji još uzročnika. On se prenosi i genetskim putem, ali su jako bitan fakror i prehrambene navike, kao i higijena zuba koje svako dete mora da održava, u čemu ćete mu vi pomoći ako je malo. Zato nemojte deci davati slatkiša koliko god oni mogu da pojedu, nisu sposobni realno da procene. Izbegavajte da mu sladite mleko, čaj i da pije gazirane sokove, radije mu vi iscedite neku voćku.

Ako ono nastavi da jete suviše zaslađeno, njegovi zubi će postajati sve osetljiviji i osetljiviji, posle čega će stalni zubi vrlo sporo izrastati, a dete nenaviknuto na održavanje redovne higijene će još više doprineti razvoju slabih, osetljivih stalnih zuba. Jer, treba da znate da se bakterije hrane upravo šećerima, te dobro Karijesnahranjene one proizvode kiselinu koja uništava zube. Imajte na umu da je karijes mnogo opasniji po zube vašeg deteta nego po vaše.

Trudnicama se preporučuju redovna poseta stomatologu, dok neki doktori čak savetuju i žvakanje žvakaćih guma u trudnoći koje u sebi sadrže ksilitol, kako njihovo novorođenče ne bi imalo ni najmanji problem kada počnu da mu rastu prvi zubići.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar
avgust 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031