Nedelja, 26.01.2020

Magazin » Zabava » Na današnji dan » Edvard Majbridž

Edvard Majbridž

Objavi ovaj članak na

9.04.2012 9:02 AM

Edvard Majbridž umro je pre tačno 182. godine i danas se obeležava godišnjica od njegovog rođenja. Edvard Majbridž rođen je u Velikoj Britaniji, i među prvima se bavio fotografisanjem, koristeći višestruke fotoaparate, kojima je mogao da slika kretanje i tako je pravio pokretne slike. Koristio je zoopraksiskop, odnosno uređaj za projektovanje pokretnih slika, koji su kasnije zamenile celuloidne filmske trake.

Edvard Majbridž rodio se pod imenom Edvard Džejms Majbridž. Početkom 1850. godine, Edvard Majbridž preselio se u Sjedinjene Američke Države, gde se zaposlio kao izdavački agent. Oduvek su ga zanimale fotografije i obožavao je da slika u pokretu što je jednom moglo da ga košta života, jer je umalo ispao iz kočije.

Kao pravi talenat, Edvard Majbridž ubrzo se proslavio svojim fotografijama pejzaža, koje su prikazivale kraljevstvo i lepote Divljeg Zapada. Godine 1868. Edvard Majbridž dobio je zadatak da fotografiše američku ekspediciju koja je išla na Aljasku. Život je proveo putujući i fotografišući razne predele zajedno sa svojom suprugom Florom Stoun.

Edvard Majbridž umro je 1894. godine u Engleskoj. Nakon smrti, Edvard Majbridž je kremiran, a pepeo mu je zakopan u Vokingu.

Oznake teksta

, , ,

Komentara (4)

 1. tamara

  Edvard Majbridž je meni baš nepoznato ime, nisam pojma imala da je on pravio te pokretne slike

  • Marko

   E moja Tamarice :* da pukne

 2. Deda Lile

  Tamo negde 60,tih pokusao sam da napravim nesto slicno.U nekim casopisima je bilo objavljeno kako je to Majbridz radio.Slikao sam ljudski hod,deca su se smejala jer su koraci bili malo krupniji a kad se ubrza krug bilo je smesno trcanje.
  Eto veselo je potsetiti se sta smo radili pre pedesetak godina ,zahvaljujuci njemu koji je to prvi uradio i otvorio put pokretnim slikama odnosno filmu.
  Dobro je od googl-a sto obelezava godisnjice vaznih ljudi za ovaj beli svet

 3. CEROVINA SRBOLJUB

  Svaka čast gospodinu, da se u to vreme bavio fotografijom kada je foto tehnika i materila bio toliko oskudan i lošeg kvaliteta nego dans, a pravio je umetničke fotografije i jedan od prvih pionira tog zanata. Danas je lako biti fotograf i pijan može da slika tj. fotografiše toliko je tehnika daleko otišla, nemate ni blendu ni ekspoziciju ni metražu samo škljocneši gotovo.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031