Petak, 22.11.2019

Magazin » Zabava » Na današnji dan » Čarls Dikens – 200 godina od njegovog rođenja

Čarls Dikens – 200 godina od njegovog rođenja

Objavi ovaj članak na

7.02.2012 9:37 AM

Čarls Dikens, engleski romanopisac, rođen je pod imenom Čarls Džon Hafem Dikens, 7. Februara  1812. godine. Smatra se najistaknutijim romanopiscem 19. Veka. Sva dela koja je napisao mogu se uvrstiti u ranu fazu realizma.

Još dok je bio dečak, često se selio sa porodicom u nadi da će nejgovi roditelji pronaći posao. Neko vreme se čak školovao i u privatnoj školi. Međutim, nakon što su mu uhapsili oca, zbog neisplaćenih dugova, Čarl Dikens je bio primoran da se zaposli u fabrici i da radi deset sati dnevno.

Kada je postao punoletan, Čarls Dikens se zaposlio kao novinar, i za to vreme je uspeo da napiše nekoliko velikih romana. Čarls je postigao veliki uspeh, a u prilog tome govori i činjenica da se sva njegova dela i danas stalno dodatno štampaju.

Najpoznatije delo Čarlsa Dikensa je Oliver Tvist, priča koja je veoma ozbiljna, ali koju Oliver Tvist doživljava na humorističan način i sa dosta sarkazma. Dikens je ipak smatrao da je njegovo najbolje delo koje je napisao ipak Dejvid Koperfild.

Dejvid Koperfild je roman koji je prepun autobiografskih detalja. Svi romani Čarlsa Dikensa su veoma zagonetni i kroz njih su provučeni detalji romantizma. Dikensova takođe poznata dela su: Nikolas Niklbi, Martin Čazlvit, Mala Dorit, Priča o dva grada i Velika očekivanja.

Iako mnogi ne znaju, Čarls Dikens je imao veliki porok – alkohol. Često se opijao, bio je nasilan i obožavao je intimna druženja sa prostitutkama. Ženu je često varao, a priča se da je počinio incest sa sestrom Džordžinom. Prema okolini je bio divan čovek, dok je prema najbližima bio okrutan.

Bio je zavistan i od cigareta, alkoholnog pića i prostitutki. Takav način života ozbiljno je narušio njegovo zdravlje. Dikens je  imao 58. godina kada je doživeo moždani udar nakon čega je umro u svojoj kući na rukama svoje ljubavnice. Čarls Dikens je umro 9. Juna 1870. Godine.

Oznake teksta

, , ,

Komentara (2)

  1. Виолета B.

    Какав човек!!! Опијао се, коцкао, пушио, (можда се и дрогирао) али нећете да напишете 🙂
    Чарлс Дикенс као да је био Србин из свега што могу да закључим а ако и није онда је имао наше крви у себи.

  2. Naser

    😀 Sad ga ja ucim za popravni 😀
    Prije dvesta godna se nije drogiro sigurno 🙂

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930