Utorak, 18.06.2019

Magazin » Zabava » Biografije slavnih » Emil Zola

Emil Zola

Objavi ovaj članak na

21.05.2010 12:01 AM

zola Emil Zola je bio osnivač naturalizma i smatra se njegovim najznačajnijim predstavnikom, iako su mu se mnogi mladi književnici pridružili u ovom pokretu.
Počeo je da piše kao romantičar, ali menja opredeljenje i u roman uvodi naučne metode, pa nastaje svojevrsni eksperimantalni roman.
Zola je rođen 2. aprila 1840. godine u Parizu kao sin inženjera italijanskog porekla. Od oca je nasledio živi italijanski temperament. Mladost provodi u Eksu u Provansi. Sa sedam godina je ostao bez oca, što njegovoj majci zadaje finansijske teškoće. Upisao je srednju školu, ali ga uskoro nedostatak sredstava sprečava da nastavi školovanje. Vrativši se u Pariz 1858. godine, dva puta pada na maturskom ispitu zbog francuskog jezika. Odlučio je da više ne može da bude majci na teretu, te počinje da traži posao i zapošljava se u knjižari Ašet 1862. godine. Brzo napreduje u poslu i to mu pomaže da učvrsti veze sa brojnim piscima. Posredstvom Pola Sezana, on je u kontaktu sa slikarima. Krećući se u umetničkim i intelektualnim krugovima Pariza, on uspeva da dobije književnu rubriku u štampi. Zauzima se za odbranu slikara koje je odbio salon, kao što je Mane. Svoj prvi roman, Klodova ispovest, objavio je 1865. godine, a onda je napustio radno mesto i posvetio se pisanju.
Nastanak naturalističkog pokreta
Svoj prvi naturalistički roman je objavio 1867. godine – Tereza Rakin. Roman je izazvao skandal u društvenim krugovima. To ga nije zaustavilo i on stvara književnost sastavljenu od romana i članaka. Uz to, pridobija uz sebe nekoliko najboljih pisaca, među kojima je i Gustav Flober.
Objavljuje La Fortune des Rougon 1871. godine, prvi tom ciklusa Ružon – Makarovih. Delo se sastoji od 20 romana u kojima je opisao propadanje tela i duha članova porodice Ružon – Makar. Roman Ružon – Makar je priča o porodici koja živi u vreme II carstva.
Medju romanima ovog ciklusa su romani: Trbuh Pariza, Čovek-zver, Nana, Jazbina, Žerminal.
Glavna karakteristika Zolinog “eksperimentalnog romana” je da sagleda ličnost u mnoštvu različitih situacija. Stvorio je oko 1000 likova, ali su mu mnogi zamerali da nije dobro opisivao psihologiju likova.
Radovi Emila Zole su, i pored skandala, postigli veliki komercijalni i književni uspeh, posebno sa objavom knjige Jazbina. emile_zola
Naturalizam je zaista postao nova književna škola. Učitelj i osnivač ove škole je naravno bio Zola. Oko njega se okupljaju Gi de Mopasan, Joris-Karl Osman i Anri Sear. Oni zajedno objavljuju delo Les soirées de Médan , 1880. godine. Iste godine, Zola objavljuje roman Nana, priču o uspehu i padu jedne prostitutke. Pet godina kasnije, izlazi Žerminal, u kojem priča o svetu rudara i stavlja radnički narod u središte intrige. Zemlja, objavljena 1887. godine izaziva još jedan skandal.
Kao reakcija jednog dela mladih umetnika koji su se pozivali na naturalizam, nastaje Manifest petorice.
Slučaj Drajfus
Tokom 1894. godine, sa ciklusima Tri grada i Četiri jevanđelja, Zola unosi socijalistički i proročki karakter u svoja dela. Ali, ovaj period je pre svega obeležilo njegovo uplitanje u aferu Drajfus. Trinaestog januara 1898. godine, piše otvoreno pismo predsedniku Republike, Feliksu Foru, pismo nazvano “Optužujem…!” i u članku traži reviziju procesa protiv Drajfusa. Osuđen je na godinu dana zatora i proteran u Englesku.
Po povratku je nastavio borbu za Drajfusa objavjujući svoje članke u delu La vérité en marche.
Sumnjiv svršetakj života
Umro je 29. septembra 1902. godine, gušeći se u svojoj kući jer je dimnjak bio blokiran. Smatra se da su protivnici Drajfusa namerno izazvali ovaj incident, ali istraga nije dozvolila da se izvedu takvi zaključci.
Danima posle smrti su njegov grob posećivali mnogi pisci i prijatelji.

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Oznake teksta

, , ,

Komentara (2)

  1. Jelena

    Zahvaljujem na tekstu ali vas molim da izmenite prezime Ružon u Rugon jer se tako izgovara na francuskom.

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
jun 2019.
P U S Č P S N
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930