Magazin ZabavaIgrice American Conquest: Divided Nation – kroz istoriju Amerike

American Conquest: Divided Nation – kroz istoriju Amerike

by Administrator

american_conquest.jpg.Mrtva sezona u svetu igara nastavlja se i tokom februara. U nedostatku kvalitetnijih naslova, izdavači očajnički izbacuju mediokritetske i na brzinu sklepane naslove na tržište, čisto da pokušaju da ubace nešto malo dodatnog novca u njihovu kasicu prasicu. Pored erotske igre Lula 3D, nemački izdavač CDV Software Entertainment, ustupio nam je i originalnu kopiju real-time strategije American Conquest: Divided Nation. Hm, kada malo bolje razmislim, možda i nije baš pravo vreme za izometrijske strategije, ali ko zna, postoji šansa da igrače uhvati nostalgija za danima kada su tržištem vladale igre poput Age of Empires, Rise of Nations, Blitzkrieg, Sudden Strike itd.
U svakom slučaju, ukazala nam se prilika da odigramo American Conquest: Divided Nation, u nadi da ćemo iskusiti barem tračak zabave koju su nam pružili već navedeni hitovi iz prošlosti.
Strategije danas spadaju u potcenjeni žanr. Većina razvojnih timova pribegava izanđalom konceptu, naročito kada prave real-time strategije. Mase igrača, s druge strane, vape za nečim novim. Ponekad nije loše vratiti se na korene, čisto da se prisetimo kako je nekada bilo.
Prva igra u American Conquest serijalu pojavila se kada su izometrijske strategije bile još uvek relativno aktuelne (pre tačno tri godine, da budemo malo precizniji).
Postavlja se pitanje, međutim, da li je sada pogodno vreme za nastavak jedne takve igre…
American Conquest: Divided Nation predstavlja devet novih kapmanja koje prate uzburkani period američke istorije. Reč je o XIX veku, kada se na tlu Amerike vodio rat između Severa i Juga. U isto vreme, Teksas je morao konstantno da se suočava sa protivničkim snagama koje su nadirale iz Meksika. Ovo burno vreme iznedrilo je neke od najvećih heroja američke istorije – ikone kao što su pukovnik William Barret Travis, vođa milicije i rezervnih snaga James Bowie, kao i legendardni Davie Crockett.
Devet kampanja vas vodi kroz 50 novih misija i 25 novih mapa koje detaljno pokazuju događaje iz ovog vremena.
Ako je verovati tvorcima igre, sa ovim naslovom stiže preko 100 novih jedinica i 20 novih građevina. To je to, što se tiče samih cifara i sadržaja koji vas očekuje.
Sada vas sigurno interesuje da li igra uopšte donosi nešto novo.
Upuštanje u novu strategiju obično iziskuje tutorijal. Većina strategija manjeviše prati isti recept, ali uvek postoji niz opcija i mogućnosti koje je preporučljivo savladati putem tutorijal misija. Moramo vas razočarati da ova igra ne nudi nikakve pomoćne misije ili tutorijal scenario, kako bi se početnicima, eventualno, olakšalo upoznavanje sa mehanizmom igre. Uz igru se dobija poveća sveščica sa uputsvom za instalaciju i objašnjenjima za sve jedinice i opcije koje postoje u igri. Možda će vam zvučati neverovatno, ali uputstvo od 70 strana, jednostavno, ne govori ništa bitno. Sve što tu možete naći jeste površan opis jedinica i pojedinih opcija, dok je uputstvo za samu igru krajnje siromašno. Zbog toga, igrače čeka dosta dugačak period uhodavanja.american-conquest1
Mnoge igrače će na početku zbuniti što igra ne daje dovoljno objašnjenja kako da dođete do cilja. Dešavaće se i da izgubite misiju, a da ne znate ni pravi razlog za to. U principu morate odvojiti dosta vremena da se sami natenane upoznate sa metodama ratovanja koje ova igra pruža. To nikako nije dobra osobina za igru koja na prvi pogled izgleda prilično demode.
American Conquest: Divided Nation dozvoljava vam da igrate na nekoliko načina.
Postoji klasičan RTS manir u kome izdajete naređenja trupama, gradite bazu i vodite bitke na licu mesta. Postoji i taktički način igranja u stilu stare Myth strategije – tada vam je omogućeno da jasno vidite prednosti i mane svih vaših jedinica. Ovako ćete moći da oformite bolju sliku o tome kakvu taktiku treba primeniti na bojnom polju.
Sa tehničke strane igra je čist prosek.
Prvo će vas razočarati siromašna pozadina, mali broj boja i krajnje dosadan dizajn mapa. Istina je, da su se za pravljenje mapa koristili autentični podaci teritorija iz tog doba, ali to se ni u kom slučaju ne odražava na dinamičnost i kvalitet igre. U igri ne postoji ni jedan detalj koji bi grafički pripadao savremenoj igračkoj sceni. Ono što nas je još više razočaralo je da je igra par puta seckala, i to žestoko, za vreme većih bitaka.
AI nije jača strana ove igre. Primetili smo da vaše jedinice ponekad potpuno ignorišu naređenja, a i neprijateljska vojska se u nekoliko navrata ponašala dosta tupavo. Na primer, dešavalo se da jedan odred slabih jedinica uspešno savlada brojnije neprijateljske snage, samo zato što AI nije primenio nikakve taktičke manevre, već se ravnodušno prepustio protivničkoj vatri. Dakle, evidentno je da ne možete očekivati veliki izazov. Opet, bilo je i situacija kada je protivnik previše jak i kada besomučno juriša na vaše redove.
To nismo protumačili kao strateški izazov, već više kao frustraciju (koja je na kraju dovela do mučnine…).
Igra dobija plus za random map i multiplejer modove koji pružaju priliku igračima da podese sve moguće opcije pre nego što otpočnu borbu. Još jedna pozitivna stvar je što American Conquest: Divided Nation prolazi kroz američku istoriju, što će vam dobro doći ako se interesujete za taj period.
Muzika takođe nije loša, i ima nekoliko poznatih militarnih muzičkih tema koje odgovaraju atmosferi u igri. Zvučni efekti su malo siromašniji i dodatno srozavaju kvalitet igre. Nedostatak boljih audio efekata primećuje se često dok igrate kampanje.
Orginalna kopija igre koju smo mi dobili zauzima čitav jedan DVD. Šta su autori igre smestili na taj jedan DVD još uvek nam nije sasvim jasno. Instalacija zauzima preko 1 GB prostora na vašem HDD-u (!?!). Bilo bi bolje da je taj prostor iskorišćen na neki drugi način.
Igra American Conquest: Divided Nation može biti interesantan flešbek za one koji su se uželeli izometrijskih strategija. Zastareli izgled je lako mogao da se “zamagli” dobrom igrivošću i nekom originalnom idejom, ali, s obzirom da to nije slučaj, igra je dobila drastično manju ocenu. Poruka vam je, verovatno, jasna: naslov nije vredan vaše pažnje. Ako imate ambicije da naučite nešto o američkoj istoriji, bolje uzmite neku knjigu i savladajte znanje na tradicionalan način. Verujte, više će vam značiti.
Izvor : www.gameplay.rs

2 komentara

Slične teme

2 komentara

17.06.2011 11:24
almira

ova je igra najbolja

26.11.2012 14:16
Nikola

Mozete mi reci kad igram multiplayer rise on nations meni na neke servere nece da se poveze , mogu cekati do sutra ali nece , mozete mi reci sto nece?

Ostavite komentar