Magazin VideoŽivotinje PRAVILNA NEGA: Kupanje i češljanje ljubimaca

PRAVILNA NEGA: Kupanje i češljanje ljubimaca

by Administrator

Obično je češljanje i šišanje pasa nešto što većina vlasnika zanemaruje kao svoju obavezu, a ove navike su jako važne ne samo za izgled ljubimca već i za njegov razvoj i zdravlje. Neophodno je da se svaki vlasnik dnevno bar 20 minuta posveti svom ljubimcu i u zavisnosti od rase prilagodi negu.

Na taj način mu odlasci kod veterinara neće biti toliko stresni pa će samim tim i vama biti lakše da zajedno sa njim prođete neophodni tretman.

Obavezno bar svakog drugog dana češljajte svog psa u zavisnosti od dlake i stepena linjanja. Neke pse je dovoljno češljati a nekima i sakupljati dlaku. Na našem tržišti se nalazi veliki broj stvarčica koje vam pomažu da na jednostavan način ovo odradite.

Ukoliko ne češljate svog ljubimca redovno, prave se čvorovi koji su sve zamršeniji i zamršeniji. Posle nekog vremena postaju pravo leglo zaraze. Na njima se skupljaju bakterije koje prelaze i na kožu, pa može doći do kožnih oboljenja.

Što se tiče kupanja pasa, ovde važi pravilo u zavisnosti da li pas ima kratku ili dugu dlaku. Krtakodlake pse je dovoljno kupati 2 puta godišnje, dok se dugodlaki moraju kupati češće. Njih je obavezno očešljati pre kupanja, razmrsiti im dlaku i čvorove. Važno je da pse kupate šamponom za pse a ne šamponom koji koriste ljudi jer oni nisu dobri za ljubimce i prilagođeni su ljudskoj dlaci i koži.

Šampon se prvo nanosi na leđa, pa na stomak, šape i tek na kraju na rep. Za svaki slučaj isperite psa vodom i po nekoliko puta dok ne budete sigurni da ste ga dobro isprali.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar