Nedelja, 23.02.2020

Magazin » Tehnika » Automobili » Vozite bez saobraćajnih incidenata

Vozite bez saobraćajnih incidenata

Objavi ovaj članak na

3.07.2010 12:01 AM

retrovizorIako je, statistički gledano, nemoguće u potpunosti izbeći saobraćajne incidente, ipak je moguće drastično umanjiti mogućnost njihovog nastanka. Saveti koje predstavljamo u nastavku pomoći će vam u tome.
Preglednost
Veliki broj vozača zanemaruje važnost preglednosti, posebno kada istim automobilom upravlja više od jedne osobe i kada svakodnevno nameštanje retrovizora može predstavljati pravo opterećenje. Ipak, zanemarivanje nameštanja retrovizora tako da se što više umanji mrtvi ugao često je jedan od primarnih razloga za nastanke saobraćajnih nesreća, naročito kada je lepo vreme i kada vozača motora ima na svakom koraku.
Uvid u stanje vašeg vozila
Svako vozilo se drugačije ponaša na ulici. Provera pritiska u gumama, stanja ulja i goriva kao i provera funkcionalnosti farova trebala bi biti primarna stvar svakog vozača. Obratite pažnju na način na koji se ponaša vozilo kojim upravljate. Sve to možete isprobati kada ne ugrožavate nikoga, kako biste znali šta možete da očekujete od vašeg vozila ako se nađete u situaciji gde su nužni nagli manevri ili naglo kočenje.saobracajac
Pogledom posmatrajte celu kolonu
Što više vidite, to bolje. Nastojte da se ne orijentišete samo na vozilo koje se nalazi neposredno ispred vas, već pogledom pratite celu kolonu. Tako ćete moći ranije da uočite opasnost i započnete sa kočenjem ili izbegavanjem. Trudite se da ne vozite ispred ili iza autobusa, odnosno teretnog vozila – iza njih zato što će vam umanjiti preglednost, a ispred zato što ne želite da u slučaju lančanog sudara na vas naleti nešto što teži višestruko više od vašeg vozila.
Razvijte šesto čulo za saobraćaj
Nije potrebno biti vidovit da biste predvideli manevar nekog nervoznog vozača u pokušaju preticanja šlepera koji vam ide ususret, a iza kojeg se vuče čitava kolona. Budite spremni za kočenje i pomeranje u stranu.
Prilagodite vozačku poziciju
Ispravna vozačka pozicija osnovni je preduslov za sigurnu vožnju i mogućnost izvođenja pravovremenog manevra. Potrebno je namestiti sedište tako da vam leđa budu ravna, a ne zavaljena u sedište. Noge bi trebale da vam budu u položaju da maksimalnom snagom sa lakoćom možete stisnuti kočnicu, a da vam je glava bar pola dlana udaljena od krova. Ispravan položaj za volanom znači da u slučaju frontalnog sudara nećete podleteti pod pojas.
Izbegavajte vožnju noću
Statistički gledano, najveći broj saobraćajnih incidenata događa se u noćnim satima zbog umora ili ograničene vidljivosti. Takođe treba biti i na oprezu zbog vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, ali i mladih vozača koji se, kako često pokazuje crna kronika, ne ustručavaju da prođu kroz crveno svetlo.

Komentari (1)

  1. alkoholicar za volanom dozivotna zabrana na vozacku dozvolu ili 1 godina zatvora [ubice neduznih zivota]

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829