Magazin TehnikaIT O čemu treba voditi računa prilikom izbora projektora

O čemu treba voditi računa prilikom izbora projektora

by Administrator

kupovina-projektoraProjektor je uređaj koji se ne viđa često u našim domovima  i obično je rezervisan za prezentacione sale i domove ljubitelja sedme umetnosti i gejminga koji ga mogu priuštiti. Međutim, ukoliko se ipak odlučite za kupovinu projektora, treba da povedete računa o sledećim karakteristikama:

Jačina svetlosti: Potreban vam je projektor koji daje dovoljno svetle slike i kada soba nije potpuno zamračena. U realnoj situaciji, filmove i serije nećete gledati samo uveče u totalnom mraku, već ćete poželeti da i u toku dana pratite neki zanimljiv sadržaj ili ponesete projektor na posao. U tom slučaju gledajte da jačina svetlosti ne bude manja od 2,500 lumena (ukoliko vam ne treba za velike prostorije kao što su velike konferencijske sale i amfiteatri). Takođe, obavezno pogledajte da li su jačina bele svetlosti i svetlosti u boji jednake, jer je u suprotnom slika beživotna i dosadna. Jednako visoke vrednosti za emitovanje bele svetlosti i svetlosti u boji imaju 3LCD projektori.

Nativna rezolucija: Ukoliko želite Full HD rezoluciju, onda vam je potreban projektor sa nativnom rezolucijom od 1920×1080. HD rezolucija (1080×720) takođe daje sasvim korektnu sliku te preporučujemo da uzmete u obzir modele koji startuju sa WXGA rezolucijom (1200×800) i na dalje.

Poravnavanje ivica slike: Ovo je jedan veoma važan faktor koji treba da utiče na vaš izbor projektora. Kada imate situaciju da ne možete da smestite projektor pod idealnim uglom u odnosu na projekcionu površinu, važno je da sam
projektor poseduje opcije za korigovanje ivica slike. Opcija za vertikalno poravnavanje ivica slike je uobičajena, ali je horizontalno poravnavanje odlika naprednijih projektora. Međutim, postoje i osnovnji modeli koji nude manuelno poravnavanje horizontalnih ivica slike, te bi valjalo pogledati da li u specifikaciji postoji i ova stavka.

Konektivnost: Standardna konekcija je VGA. Većina savremenijih projektora bi trebalo da dolazi i sa HDMI projektor kupovinapriključkom kako biste mogli da povežete projektor sa uređajima kao što su DVD, Blu-Ray ili laptop. Neki premium projektori dolaze sa USB plug-and-play funkcionalnošću, što znači da možete gledati sadržaj direktno sa USB diska. Ovo može biti korisno ukoliko planirate da projektor s vremena na vreme nosite sa sobom.

Zamena lampe: Vodite računa o životnom veku lampe i raspitajte se koliko košta zamena.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar