Magazin TehnikaInternet Do 3x svetlije boje sa Epson projektorima

Do 3x svetlije boje sa Epson projektorima

by Administrator

epson-konferencijaNa jučerašnjoj konferenciji za novinare, kompanija Epson, svetski lider na tržištu projektora još od 2001. godine[1], prilikom poređenja Epsonovog 3LCD projektora sa konkurentskim DLP modelima baziranim na jednom čipu pokazala je zašto je važno obratiti pažnju na jačinu svetlosti u boji, ili CLO (engl. Color Light Output). CLO predstavlja novi standard za merenje jačine svetlosti u boji, koji je razvijen i objavljen od strane međunarodne organizacije Society for Information Displays (SID)[2]. Dok proizvođači DLP projektora u specifikaciji navode samo jačinu bele svetlosti (WLO – White Light Output), Epson dodaje CLO karakteristiku koja daje jasniju sliku o tome šta korisnici mogu očekivati od ukupne svetline boja i kvaliteta slike.

Najvažnija karakteristika Epson projektora je ta da daju do tri puta svetlije boje u poređenju sa DLP konkurentima koji koriste 1 čip[3], i sve to zahvaljujući Epsonovoj 3LCD tehnologiji.

Renato Vinćenti, marketing menadžer za razvoj u kompaniji Epson Italia, izjavio je: “Danas je reprodukcija slika u boji u osnovi poslovnih okruženja i industrije zabave. Sposobnost projektora da održi isti nivo jačine bele svetlosti i svetlosti u boji može biti od ključne važnosti. Epsonova 3LCD tehnologija u potpunosti ispunjava novi standard merenja, dajući isti nivo jačine bele svetlosti i svetlosti u boji. Proizvođači DLP projektora obično navode samo jačinu bele svetlosti (WLO) kao ukupnu jačinu svetlosti projektora, koja je potpuno različita i viša u odnosu na jačinu svetlosti u boji.“

Disbalans u jačini bele svetlosti i svetlosti u boji može uticati na to koliko su boje svetle – kada jačina svetlosti u boji ima manju vrednost od jačine bele svetlosti, boje izgledaju isprano. Ovo predstavlja ozbiljan problem budući da je većina projektovanog sadržaja u boji, bilo da je u pitanju obična PowerPoint prezentacija ili HD video. Isprane boje čine prezentacije nezanimljivim i zamarajućim za oko. Ovo možda neće biti slučaj ukoliko je prostorija zamračena, ali može biti problem u učionici ili kancelariji prilikom prezentovanja, naročito ako prostorija nema mogućnost zamračivanja. Jedini način da imate kompletnu sliku jeste da potražite CLO vrednost ili drugu mernu jedinicu za jačinu svetlosti u boji koja se takođe meri u lumenima. Ova cifra bi uvek trebalo da bude ista kao i jačina bele svetlosti za dobro osvetljene slike i žive boje.

Za više informacija o rezultatima testova drugih brendova, kao i za informacije zbog čega neke tehnologije kod digitalnih projektora mogu biti bolje od drugih kada je u pitanju jačina svetlosti u boji, molimo Vas posetite www.epson.eu/CLO.

 

[1] Izvor: FutureSource Consulting, 2010.

[2] www.icdm-sid.org

[3] U poređenju sa vodećim DLP projektorima za posao i edukaciju sa jednim čipom, na osnovu podataka agencije NPD, od jula 2011 do juna 2012. Jačina svetlosti u boji (Colour Light Output) meri se prema standardu IDMS 15.4. Jačina svetlosti u boji može varirati u zavisnosi od uslova korišćenja. Za više infirmacija molimo vas posetite www.epson.eu/CLO

SmartPoint Adria

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar