Magazin SportFormula 1 Velika Nagrada Turske pripala Batonu

Velika Nagrada Turske pripala Batonu

by Administrator

batonturskaFenomenalni Britanac Dženson Baton nastavio je dominaciju u šampionatu Formule 1 šestom pobedom u sezoni na sedmoj trci za Veliku Nagradu Turske.
Vozač ekipe Bron GP je do trijumfa na stazi „Istanbul park“ došao u vremenu od 1:26:24.848 sata, ispred dvojice vozača Red Bula Marka Vebera i Sebastijana Fetela i tako postao 11. vozač u istoriji Formule 1 koji je uspeo da pobedi na četiri ili više uzastopnih trka, a pobedu je proslavio uz reči upućene timu „Hvala vam, napravili ste mi čudovište od bolida. Vi ste legende“.
Fetel je sigurno startovao sa pol pozicije i uspeo je da zadrži vođstvo posle prve krivine ispred Batona, Trulija, Vebera, Mase i Kimija Raikonena, dok je drugi vozač ekipe Bron GP Rubens Barikelo, koji je bio treći na startu, pao na tek 13. poziciju zbog problema sa menjačem kada je označen start. Ipak, Fetel nije dugo zadržao prvo mesto jer je u krivini „Devet“ napravio grešku i na kratko izleteo sa staze, što je Baton iskoristio i uspeo da ostvari osetniju prednost.
Posle lošeg starta Barikelo je krenuo sa agresivnijom vožnjom i nekoliko krugova je proveo u poteri za Heikijem Kovalainenom u Meklaren Mercedesu, a potom i u borbi sa Fincem za 11. mesto, ali je pri pokušaju preticanja precenio sebe i okrenuo se na stazi i pao na 17. mesto iza aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona, koga je, bez problema, uspeo da obiđe u desetom krugu. batonturska1
Dok je za sve odlazak u boks protekao bez problema, mehaničari Vilijamsa su imali poteškoće da pričvrste prednji levi pneumatik na bolidu Kazukija Nakađime zbog čega je Japanac kasnije ostao bez bodova.
U istom krugu u boks je otišao i Barikelo, ali se parkirao u garaži, jer su u ekipi Bron GP shvatili da ne mogu da dođu do bodova pa su odlučili da sačuvaju kilometražu u njegovom motoru.
Do kraja trke nije bilo uzbuđenja, a pored osvajača bodova Veliku nagradu Turske uspeli su da završe i Raikonen, Alonso, Nik Hajdfeld, Nakađima, Hamilton, Kovalainen, Sebastijan Buemi, Pike, Zutil i Sebastijan Burde.
Posle sedam trka u generalnom plasmanu ubedljivo vodi Baton sa 61 bodom, 26 više od Barikela, a slede Fetel sa 29 i Veber sa 27,5. Zanimljivo je da je Britanac pred trku u Turskoj imao 51 bod, a isto toliko bodova je uspeo ukupno da sakupi na prvih šest trka u prethodne tri godine. U plasmanu konstruktora Bron GP je na vrhu sa 96 bodova, Red Bul je drugi sa 56,5, a treće mesto zauzima Tojota sa 32,5.

0 komentar

Slične teme