Magazin SportFormula 1 Veber došao do prve pobede u karijeri

Veber došao do prve pobede u karijeri

by Administrator

veberVozač Formule 1, Australijanac Mark Veber, na trci za Veliku nagradu Nemačke došao je do prve pobede u karijeri, na stazi „Nirburgring“.
Vozač Red Bula je trijumfovao u vremenu od 1:36:43.310, posle 60 krugova, ispred klupskog kolege Sebastijana Fetela i Felipea Mase u Ferariju, i tako doneo Australijancima prvu pobedu u šampionatu Formule 1 posle 28 godina i treći dvostruki trijumf svom timu u sezoni.
Od samog starta Veber i Barikelo su krenuli sa borbom za prvu poziciju, ali su se dotakli što je iskoristio aktuelni šampion Luis Hamilton u Meklarenu i pokušao da ih obiđe sa spoljne strane, ali nije uspeo i na kratko je izleteo sa staze. Posle prve krivine u vođstvu se nalazio Barikelo, ispred Vebera, Kovalainena, Mase, Batona i Fetela, dok je Hamiltonu pukla guma pa je morao u boks i na stazu se vratio tek kao 19.
Već u prvom krugu Barikelo i Veber su uspeli da se odvoje i ostvare prednost od četiri sekunde u odnosu na rivale, a iz kruga u krug su se smenjivali kao vlasnici najbržeg kruga. Ipak, borba između vozača ekipe Bron GP i Australijanca nije potrajala dugo pošto je u desetom krugu objavljeno da je njihov kontakt sa starta trke pod istragom, a dva kruga kasnije Veber je dobio kaznu „prođi kroz“. veber1
Pošto je Masa otišao u boks, u 26. krugu, na drugoj poziciji, iza Barikela, se nalazio odlični Zutil, koji je na subotnjim kvalifikacijama ostvario najbolji rezultat karijere. Dva kruga kasnije Nemac je otišao u boks i pri izlasku na njega je naleteo Kimi Raikonen u Ferariju i oštetio mu prednji spojler, ali i šanse da ekipi Fors Indije donese prve bodove od debija u Formuli 1.
Veber, koji je zahvaljujući fantastičnoj vožnji i uprkos kazni na 130. trci u Formuli 1 došao do prvog trijumfa zasluženo je pobedio.
Vožnjom na stazi „Nirburgring“ Veber je samo potvrdio da je i dalje ozbiljan kandidat uz Fetela i Batona. Barikelo se odlično držao, ali se nije pokazao u trenucima kada je trebalo. Ferari je pokazao napredak, kao i Vilijams, prvenstveno Rozberg.
Posle devet trka u generalnom plasmanu i dalje vodi Baton sa 68 bodova, 21 više od Fetela, dok je Veber treći sa 45,5. U konkurenciji konstruktora prvi je Bron GP sa 112 bodova, dok je drugi Red Bul sa 92,5.

0 komentar

Slične teme