Magazin SportTenis Istorija tenisa – igra za aristokrate

Istorija tenisa – igra za aristokrate

by Administrator

Istorija tenisaIstorija tenisa u mnogome je povezana, pre svega, sa narodima starog Egipta, iako i stari Grci i Rimljani imaju značajnog udela. Tenis beleži svoje početke rezbarijama u hramovima Egipćana, i to onim starim i preko 1000. godina pre nove ere.

Istorija tenisa vraća nas u 5. vek u Toskanu, gde se isti sport igrao samo rukom, bez reketa. Reket je stigao tek nešto kasnije, a ortografski slična reči reket je egipatska reč rahat, koja označava dlan, pa se sumnja da je po njoj i dobio ime.

No, istorija tenisa uči nas da on nije oduvek nosio to ime. Nekada se zvao jednostavno “igra rukom”, kada su Francuzi udarali lopticu dlanom prebacujući je preko jednog rastegnutog užeta. Njima je data glavna uloga među stvaraocima ovog sporta još u 12. veku nove ere.Reket za tenis

Uprkos zabranama pape i Luja IV da se igra tenis, istoimeni sport je postajao sve popularniji, a naročito među aristokratijom. Kraljevi su bili oduševljeni ovom igrom, te su je redovno praktikovali.

Loptice su bile sačinjene od drveta, vune, dlake, raznih materijala zavezanih u krpu, pa čak i od testa, pa im je svakako bilo mnogo teže nego nama danas sa ovakvim lopticama. A kada su sportisti tog vremena uvideli nepraktičnost udaranja rukom, osmislili su rukavicu  sa mrežom između prstiju. Pravi reket ušao je u njihove sportske živote znatno kasnije.

Teniskih terena gotovo da nije bilo sve do 19. veka, kada se isti posipaju glinom i betonom. U periodu između 12. i 19. veka činilo se da se istorija tenisa privela kraju. No, tenis u 19. veku postaje popularniji nego ikad, kada na scenu stpaju i loptice za tenis napravljene od gume. Bile su znatno praktičnije od prethodnih.

Loptice za tenisGodina 1877. jeste godina kada je tenis konačno dobio ovo ime kakvo i danas nosi. Te godine održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu sa nešto više od 20 igrača.

Jedan od prvih šampiona u tenisu bio je sportista Vilijam Renšau, koji je postavio takav rekord da ga još uvek niko nije oborio. Za njim slede igrači nešto nama bliže dobi, a to su Fred Peri i Rene Lakost, igrači koji su danas popularni zbog istoimenih modnih marki, čije su kolekcije inspirisane upravo ovim slavnim sportom.

0 komentar

Slične teme