Sreda, 23.10.2019

Magazin » Sport » Extremni sportovi » Rafting Tarom

Rafting Tarom

Objavi ovaj članak na

8.11.2009 12:01 AM

raftingRafting je najkraće rečeno spuštanje niz brze planinske reke u specijalnim gumenim čamcima, namenjenim za brze planinske vode, i sa savremenom opremom. Svaki putnik je snabdeven prslukom za spasavanje, posebnim odelom i čizmama, a čamcima upravljaju skiperi, rafteri, iskusni rečni poznavaoci odrasli na ovoj reci, koji poznaju svako mesto i svaki usek.
Rafting se odvija od Brštanovice do Bastasa u delu toka gde je Tara najuzbudljivija. Na tom potezu, u dužini oko 21 kilometra, jedni za drugim, smenjuju se brzaci i mirne vode, a dubina kanjona prelazi i 1200 metara. Stepen atraktivnosti reke Tare je 3-4, dok je kategorizacija reke Kolorado 5. To znači da po atraktivnosti i avanturi koju Tara pruža, možemo reći da spada u sam vrh divljih reka. Tokom vožnje čamcima, vesla u ruke dobijaju i gosti koji moraju da slušaju komandu skipera, i da u datoj situaciji veslaju. U zavisnosti od vodostaja reke, svaki put drugačije i na drugom mestu, pojavljuju se brojne peščane plaže na kojima se možete okupati, sunčati i odmoriti.rafting1
Iako se na rafting ide u preko leta, i najčešće boravi u laganoj odeći ili kupaćim kostimima, OBAVEZNO treba računati i na promenu vremena, zahlađenje ili kišu. Specijalna odela vas štite od kiše ili “tuširanja” na većim brzacima tokom samog spusta, ali bi trebalo poneti sa sobom i suvu odeću koja bi vas sačekala u kampu.
Ovo je prilika da probudite adrenalin u vama, da doživite netaknutu prirodu kakva se još retko gde u svetu može sresti. Samo jedan dolazak na rafting niz njene uzbudljive brzake i kupanje u njenim smargdnim bazenima, probudi će u vama strast i duh za doživotnom avanturom. Možete doći i otići, ali ćete joj se uvek vraćati.
rafting2Kamp u Bastasima raspolaže bungalovima kapaciteta oko 100 mesta, ali i šatorima, tako da oni koji više vole da spavaju u njima, iste ne moraju nositi sa sobom. Ako ipak želite da postavite svoj šator, to neće biti problem, samo izaberite mesto. Kamp raspolaže ćebadima, jastucima, i vrećama za spavanje, tako da i njih ne morate nositi sa sobom. Dovoljno je poneti samo sredstva lične higijene.
Kad god poželite, uvek se možete istuširati toplom vodom, ali na jedan specifičan način. Kabine za tuširanje povezane su sa bojlerom, u kojem se obzirom da tamo nema struje, voda greje na vatri. Pored peći uvek se mogu naći drva za loženje i za 10 minuta, topla voda je spremna. rafting3
Može se reći da rafting Tarom nije opasan, naravno ako ste sa iskusnim vodičima. To su ljudi koji se spuštaju sa turistima svaki dan i u stanju su da spuste raft i bez njihovog učešća. U cilju bezbednosti svi turisti imaju pojaseve za spasavanje. Razlika između splavarenja i raftinga je u tome što je splavarenje spuštanje niz reku na deblima povezanim u splav, a rafting je spuštanje specijalnim gumenim čamcem i atraktivniji je i bezbedniji. Čamci su napravljeni od specijalne gume sa ojačanjima i komorama tako da ga nije moguće potopiti. Postoje i komore za ispuštanje vode koje automatski ispuštaju vodu koja za vreme spuštanja uđe u čamac. Mogućnost prevrtanja je minimalna, pogotovo sa iskusnim vodičem. Ne postoji starosna granica za učesnike raftinga, mada nije preporučljivo da idu deca predškolskog uzrasta. Broj vesala je ograničen jer bi preveliki broj vesala u čamcu izazvao gužvu. U zavisnosti od konstitucije u rafting4čamac staje od osam do dvanaest osoba. Znanje plivanja nije potrebno jer svaki učesnik raftinga ima prsluk za spasavanje.
Temperatura vode je od 5 do 15 stepeni, ali je doživljaj takav da veliki broj turista veći deo raftinga provede van čamca u želji za što dužim kontaktom sa vodom. Rafting se organizuje u letnjem periodu kada su temperature vazduha više. Znači, ako je u pitanju letnji pljusak rafting se ne otkazuje. Mnogi posetioci koji su doživeli rafting sa i bez kiše, kažu da letnji pljusak na reci ima posebnu draž zbog izgleda površine vode i isparavanja, pa im je drago da su i to doživeli, jer su i onako mokri. Jedina situacija kada se rafting otkazuje je ako je od ranog jutra i ceo dan jako nevreme. Tada se rafting pomera za sledeći slobodan termin.

Oznake teksta

,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031