Magazin SportFormula 1 Prva pobeda Kimija Rajkonena

Prva pobeda Kimija Rajkonena

by Administrator

kimi_rajkonen Na 12. trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije, na stazi Spa Frankoršamp, pobedio je vozač Ferarija Kimi Rajkonen.
Rajkonen je do prvog trijumfa za italijansku ekipu u ovoj sezoni došao ispred Đankarla Fizikele, koji je napravio veliki uspeh pošto je ekipi Fors Indije doneo prvi podijum, ali samim tim i prve bodove od debija u Formuli 1 na startu prošle sezone, dok je treće mesto na podijumu zauzeo Sebastijan Fetel.
Četvrto mesto na stazi “Spa Frankošamp” zauzeo je vozač ekipe BMW Zauber Robert Kubica, ispred klupskog kolege Nika Hajfelda, Heikija Kovalainena u Meklaren Mercedesu i Rubensa Barikela, dok je poslednji bod pripao vozaču Vilijamsa Niku Rozbergu. Vodeći u generalnom plasmanu Dženson Baton svoju trku u Belgiji je završio već u prvom krugu.
Trka je pre vremena bila završena za aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona, vodećeg u generalnom plasmanu Džensona Batona, kao i dvojicu vozača koji su svoj debi u Formuli 1 imali na poslednje dve trke, Haimea Algersuarija i Romana Grožana, pa je na pistu izašao “sejfti kar”. Sva četvorica su iz incidenta, koji je započet kada je vozač Renoa gurnuo sa staze Batona, a nastavljen kada je mladi Španac udario u Hamiltona. Izašli su nepovređeni, a dešavanja iz prvog kruga su posle trke ispitivali stjuarti koji su odlučili da nema potrebe za kaznama.
Alonso je u 25. krugu otišao u boks, ali su mehaničari imali problema pri pokušaju da mu skinu prednji levi pneumatik, koji je bio oštećen prilikom kontakta sa Adrianom Zutilom u prvoj krivini, pa je dvostruki šampion izgubio mnogo vremena i na stazu se vratio kao 14, ali mu je potom javljeno iz boksa da mora da se parkira zbog problema sa prednjim levim delom bolida.
Veber je takođe imao dobru trku, ali je zbog loše procene svojih mehaničara zaradio kaznu, a potom je trku završio van bodova, dok je Zutil bio solidan i ako Fors Indija nastavi sa napretkom vrlo brzo bi mogao da dođe do prvih bodova.
Iako je trka u Belgiji za Batona završena već u prvom krugu, i iako je prvi put ove sezone ostao bez bodova, prednost Britanca u generalnom plasmanu je minimalno smanjena. Baton posle 12 trka u šampionatu ima 72 bodova, 16 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 53. U konkurenciji konstruktora prvi je Bron GP sa 128 bodova, drugi Red Bul sa 104,5, a treći Ferari sa 56.

0 komentar

Slične teme