Magazin SportOstali sportovi Jahanje – zategnite telo, odmorite um

Jahanje – zategnite telo, odmorite um

by Administrator

Jahanje konjaJahanje je višestruko koristan sport, bilo da se njime bavite profesionalno, bilo rekreativno. Iako vam se čini da je na vama samo da sedite i uživate dok konj galopira, jahanje pozitivno utiče upravo na one delove tela odakle nikako ne uspevate da skinete salce ma kojim sportom da ste se do sada bavili i ma koliko se izgladnjivali. Umesto odlaska u zatvorenu, zagušljivu teretanu, izađite na svež vazduh i zajašite.

Jahanje je odličan način da postignete savršeno držanje. Budući da konstantno balansirate, leđa su vam prava, ramena povučena unazad, a glavaKonji podignuta tek toliko koliko treba, a da ne parate nosem oblake. Što češće jašete, vaše držanje postaje sve bolje, pa se navikavate da tako i hodate.

Ono što je još dobro kod jahanja, naročito kada tek počinjete, jeste sto se apsolutno koncentrišete na konja, njegove pokrete. To vam pomaže da ne mislite na neke druge stvari, probleme koji vas svakodnevno prate i zadaju vam nesnosne glavobolje. A kad sjašete, bićete pozitivno izmoreni, želećete krevet i ponovo nećete ostavljati prostora ružnim mislima.

U slučaju da još uvek niste smršali koliko ste želeli, potrebna vam je fizička aktivnost, ali se plašite da vam se svo to salo ne pretvoti u mišiće, zaboravite na ostale sportove i upišite časove jahanja. Za razliku od vežbi na spravama u teretani, trčanja, plivanja, i ostalih sportova od kojih postajete samo “nabijeni” mišičima, jahanjem sagoravete masnoće, a nema opasnosti od naduvenosti mišića. Oni se stežu i opuštaju bez previše napora, pa postaju lepo oblikovani, a ne kao u Popaja kad proždere porciju Rekreacijaspanaća.

Ako nikada do sada niste jahali, šteta je da propustite ovakvo iskustvo, pa počnite što pre. Što ranije krenete na časove, pre ćete moći da uživate u samostalnom jahanju na svežem vazduhu, s obzirom da se prva obučavanje vrše u zatvorenom prostoru. Kada jednom zavolite jahanje, nećete morati da ga se odričite tokom hladnih dana. Posebne čari nosi leti, a posebne zimi kada zajašete na nekoj planini prepunoj snega.

0 komentar

Slične teme