Jet ski

by Administrator

jetskiJet ski (džet ski) ili skuter za vodu je rekreativno vozilo za jednu osobu (stajaći i sedeći) ili za dve do četiri osobe (sedeći). Jet ski je ime modela koji je proizveo Kawasaki, ali je postalo opšte prihvaćeno kao naziv za sve skutere na vodi. Zbog njihove relativno niske cene i slobode i sigurnosti koju pružaju vlasnicima, jet skijevi su postali popularna vozila za rekreaciju, a obvezna dodatna oprema obuhvata sigurnosni prsluk i kacigu.
Prvi modeli jet skijeva počeli su da se pojavljuju osamdesetih godina. Jedan od prvih jet skijeva, Suzukijev „Wet-bike“, konstruisan je po uzoru na motorne sanke za sneg, a njime se upravljalo prednjom skijom. Uskoro je Kawasaki na tržište izbacio manje i praktičnije, većinom stajaće modele koji su mogli da postignu brzinu do 60 kilometara na sat. Jet skijevi su su ubrzo dosegli dužinu veću od 3 metra i težinu veću od 250 kilograma. Danas jet skijevi mogu razviti brzine veće od 140 kilometara na sat, zbog čega su postali vrlo popularni, osim kao rekreativna vozila, i vozila za trke koje se održavaju svuda u svetu.jetski1
Evropsko prvenstvo u jet skiju utemeljeno je 1987. godine i jedno je od najboljih serija brzih trka. Prvenstvo se održava bez obzira na vremenske prilike. Nijedna trka do sada nije bila otkazana.
Sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da ste poželeli da se provozate na moćnim i prelepim jet ski skuterima i doživite adrenalinski skok ,dok prelećete preko ogromnih talasa sa moćnim jet ski skuterima. Ali bi vam se takva želja pretvarala u pusto maštanje, jer ne poznajete nikoga ko poseduje jet ski ili vam ga nebi ni pozajmio. Uvek možete da ga iznajmite, jer je opcija da kupite svoj jet ski skuter i svu neophodnu prateću opremu velika investicija za vaš džep.
Jet ski klubovi pored jet ski skutera nude i svu prateću opremu, patike, prsluk, rukavice po potrebi i zaštitnu kacigu. Skuteri se mogu iznajmiti na minute, sate ili dane. Pri iznajmljivanju jet ski skutera obavezno je posedovati uverenje o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja upravljača-rukovaoca čamca.
Edukujte se o bezbednosti, teoretskom i praktičnom vožnjom skutera koji se voze u stajaćem ili sedećem položaju tela. Za relativno kratko vreme ovladaćete veštinom vožnje moćnih jet ski skutera i beskrajno uživati u svim čarima koje pruža, ne ugrožavajući sebe i druge učesnike plovnog saobraćaja.

0 komentar

Slične teme