Magazin SportFormula 1 Fetel trijumfovao u trci za Veliku nagradu Britanije

Fetel trijumfovao u trci za Veliku nagradu Britanije

by Administrator

vnbritanijeNemac Sebastijan Fetel trijumfovao je na osmoj trci sezone šampionata Formule 1, za Veliku nagradu Britanije, na stazi „Silverston“.
Vozač Red Bula je do druge pobede ove sezone, a treće u karijeri, došao u vremenu od 1:22:49.328 sata, isped klupskog kolege Marka Vebera i njih dvojica su tako austrijskoj ekipi doneli drugi dvostruki trijumf od debija u Formuli 1. Treći je bio Rubens Barikelo, vozač ekipe Bron GP, dok je pobednik šest od osam trka u ovoj sezoni Dženson Baton prošao kroz cilj kao šesti.
Fetel je sigurno startovao sa pol pozicije, a odličan start je imao i Nik Hajdfeld, koji je sa 15. pozicije došao do desetog mesta. Posle starta na stazi nije bilo puno akcije, sem kada je u trećem krugu Masa na kratko izleteo na staze, što je Baton iskoristio i došao do osme pozicije.
Već u 16. krugu usledili su odlasci u boks. Od vodeće trojke prvi u boks otišao je Barikelo, krug ranije od Vebera, koji je ipak uspeo da pretekne Brazilca pri izlasku. Vodeći Fetel je u 22. krugu otišao na zamenu pneumatika i dolivanje goriva i uspeo je da se vrati na čelo. vnbritanije1
Posle deset krugova bez ikakve akcije pri pokušaju preticanja došlo je do sudara Sebastijana Burdea, vozača ekipe Toro Roso, i Heikija Kovalainena u Meklaren Mercedesu, iz kojeg je Francuz izašao bez prednjeg spojlera, a Finac sa probušenim zadnjim levim pneumatikom. Obojica su potom otišli u boks, ali su se posle par krugova parkirali u garažama svojih ekipa.
U vreme dok su vodeći išli drugi put na dolivanje goriva i zamenu pneumatika, samo godinu dana posle fantastičnog trijumfa za Veliku nagradu Britanije, na putu do osvajanja prve titule, Hamilton se okrenuo na stazi, a potom i izleteo sa nje, ali je uspeo da se vrati tek na 16. mesto, koje je zadržao do cilja.
U poslednjih desetak krugova Fetel je samo nastavio sa dominacijom koju je držao tokom cele trke i tako došao do zasluženog, trećeg trijumfa u karijeri. Mladi Nemac je fantastičnim izdanjem na „Silverstonu“ istakao da je sigurno najveći konkurent Batonu u borbi za naslov šampiona.
Posle osam trka u generalnom plasmanu vodi Baton sa 64 boda, 23 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 39 bodova. U konkurenciji konstruktora prvi je Bron GP sa 105 bodova, dok su vozači Red Bula sakupili 74,5 boda.

0 komentar

Slične teme