Magazin Sport Federer pobednik Vimbldona

Federer pobednik Vimbldona

by Administrator

vimbldon09Švajcarac Rodžer Federer se upisao u istoriju, nakon pobede na Vimbldonu, pošto je u finalu pobedio Endija Rodika posle 4 časa i 16 minuta igre.  Federer je tako postao rekorder po broju osvojenih Gren slemova, jer sada ima 15, odnosno jedan više od Pita Samprasa. Rodik je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri.
U prvih deset gemova igra je bila prilično mirna, poeni kratki, a teniseri su na svoj servis relativno lako dolazili do gemova. Igra se rasplamsala, a Federer zaista nije imao sreće jer je na tri od četiri brejk lopte poslao lopticu u aut. Ipak, daleko od toga da Rodik nije zaslužio gem jer je i dalje odlično servirao i nije popustio pod pritiskom.
Drugi set protekao je slično kao i prvi, sa značajnom razlikom da uzbudljivog finiša nije bilo i da su obojica rutinski čuvali servis sve do taj brejka. Poeni su i u trećem setu bili vrlo kratki i možda se u 10-ak poena u celom setu igralo više od pet udaraca. Amerikanac je zaista sjajno servirao, i nametao je vrlo agresivnu igru.vimbldon091
Rodik nije posustajao i u četvrtom setu viđen je najkvalitetniji tenis, sa mnogo razmena udaraca i dobrih riterna. Prelomni je bio četvrti gem, kada je Rodik napravio brejk. Od tog trenutka Rodik je u svakom servis-gemu imao problema, Rodžer je imao dva puta 15:30 i jednom 0:30, ali Amerikanac je dokazao da ume odlično da igra i sa osnovne linije što je, uz snažne servise, bilo dovoljno da se prednost sačuva – 2:2 u setovima.
U prvom delu petog seta Federer je neuporedivo lakše držao servis, a Rodik je u drugom gemu spasao brejk loptu neodbranjivim servisom, pošto je prethodno Rodžer uz veliku pomoć mreže došao do iste.
Najbliži trijumfu bio je pri rezultatu 8:8 kada je slajsom na liniju, a potom i bekhend paralelom stvorio dve brejk lopte. Federer tada pokazuje zašto je jedan od najboljih tenisera svih vremena i preciznim servisima neutralište brejk lopte i potom osvaja gem.
Igralo se dugo, a stanje na terenu ponovo se menjalo. Bilo je očigledno da je Rodik umorniji i da se sve teže kreće. U poslednja dva svoja gema jedine poene Amerikanac je osvajao servisom, dok bi u svakoj iole dužoj razmeni Federer izlazio kao pobednik. Tako je bilo i u poslednjem gemu, kada je Rodik loše zahvatio lopticu forhendom i lansirao Federera u istoriju.

0 komentar

Slične teme