Magazin SportExtremni sportovi Neobični zimski sportovi

Neobični zimski sportovi

by Administrator

Ljubitelji zimskih sportova jedva čekaju prvi sneg kako bi košarkašku ili fudbalsku loptu, zamenili skijama i snowboard daskama. Međutim, neki sportovi na suvom, ili na vodi su takođe popularni i tokom zime, ali na snegu ili ledu. Postoji nekoliko neobičnih primera ovakvih sportova, za koje sigurno niste znali.

Golf na snegu

Ovaj sport je veoma popularan u Kanadi, kao i širom Evrope. Prvi šampionat u golfu na snegu odigrao se na Grenlandu 1997. godine. Zasnovan je na pravom golfu koji se igra na travi. Postoji 9 rupa, s tim što jedinu razliku predstavljaju loptice koje moraju biti bilo koje boje, samo ne bele. Za sada postoji samo jedno redovno mesto u kojem se održavaju turniri u snegu na golfu, a to je Nova Engleska, Kanada.

Jedrenje na ledu

Jedan od opasnijih sportova koji je prenet sa vode, u ovom slučaju na led. Ova vrsta jedrenja zahteva specijalno dizajniranu vrstu jedrilice, montiranu na tri sečiva od nerđajućeg čelika. Potrebno je dobiti odgovarajuću obuku i opremu pre bilo kakvog pokušaja i upravljanja jedrilicom. Ko bi želeo da se oproba u ovom sportu, morao bi da izdvoji veću sumu novca, ali i da tokom snežnih dana bude u Kanadi, jer jedino tamo postoje jezera i ribnjaci u kojima je moguće baviti se ovim sportom.

Biciklizam

Verovatno ste mislili da tokom zime svi bicikli ostaju zatvoreni do početka proleća. Međutim, postoje ljubitelji sporta koji svoje bicikle voze tokom cele godine, pa čak i po snegu. Bicikli koji se koriste za vožnju na snegu se razlikuju od običnih jer su gume i felne skoro duple širine. Postoje profesionalne obuke za biciklizam na snegu, koji može biti veoma opasan ukoliko se nalazite na području ili planinama koje ne poznajete.

Vožnja kajaka na snegu

Ukoliko reke zamrznu, to ne znači da ako ste ljubitelj kajaka morate da sačekate toplije dane. Vožnja kajaka na snegu je skoro ista kao i na vodi, osim što umesto struje u vodi, na snegu je gravitacija ta koja vam pomaže dok se spuštate niz planinu. Ne morate da brinete o stenama isturenim iz vode, ali bi bilo dobro da izbegnete granje i žbunove ukoliko naiđete na njih.

Karting na ledu

Ako ste vozili karting na stazi, onda sigurno znate kakvo uzbuđenje i adrenalin budi u vama. Zamislite sada da umesto staze, vozite na ledu. To bi bio potpuno novi stil vožnje kojem biste morali da se prilagodite. Karting na ledu je savršen za one koji vole ekstremnu vožnju u zimskim danima. Zahteva veštinu u upravljanju kao i veoma brze reflekse.

Đorđe Maričić
časopis InterFON

0 komentar

Slične teme