Sreda, 16.10.2019

Magazin » Putovanje » Odmor za svačiji džep » Začarani ustreptali Vijetnam

Začarani ustreptali Vijetnam

Objavi ovaj članak na

28.07.2009 9:59 AM

vijetnam.jpg1 Prošla je gotovo četvrtina veka kako Vijetnam pokušava da izleči bolne rane i okrene se turizmu. I uprkos brojnim promenama koje to zahteva, ipak se trudi da zadrži svoju autentičnost. Putem koji vodi od novog aerodroma Noi Bai u Hanoju do centra grada “defiluju” prostrana polja pirinča. Ali, prvi utisci o Vijetnamu kao zemlji selu brzo se gube, jer ćete nedugo nakon prolaska ovuda zakoračiti u i tek kako urbanu zonu.
Svuda okolo briljiraju svetla grada, ulice prepune automobila, kao dokaza o ekspanziji ove periferije. Bicikli su danas zamenjeni motorima, najčešće markom Honda, pa je to još jedan dokaz (r)evolucije Vijetnama.
No, vreva izazvana krikom mode nikako ne remeti retro šarmu centra Hanoja. Uske uličice okružene drvećem koje pruža debeli hlad izgledaju upravo onako kako ih doživljavate gledajući ih na razglednicama, a možda i lepše. Skromne kuće koje ih ispunjavaju upotpunjuju ovaj doživljaj, pa stari grad nikako ne gubi svoje provincijalsko obeležje.
Srce grada i mesto koje žitelji preferiraju za šetnju je Malo jezero, a na severu se nalazi magični obojen i živahan kvart 36 Zanatlija, čija je svaka ulica posvećena nekom zanatu.
Jug Malog jezera je potpuno izolovan od gužve i buke, smešten u diskretni kolonijalni kvart i idiličnu sredinu hrama Književnosti. Nakon što ćete posetiti bar bajkovitog hotela Metropol, preporučujemo vam boravak u odlično opremljenom i vrlo romavij3ntičnom restoranu Hoa Sua (Pekara), koji je od naizgled nepopravljivih ruina veoma vešto renoviran u prelepi ambijent koji mami i enterijerom, ali i bogatom ponudom. Bilo bi suludo doći ovde, a izostaviti posetu iznenađujuće neobičnom lutkarskom pozorištu na vodi.
Obavezno isplanirajte da jedna od mnogobrojnih stanica na ovom putu bude i zaliv Along, predeo poznat širom sveta kao jedinstvo šećerne trske i vrhova nezgrapnih stena koje se uzdižu nad morem boje smaragda. Poseta jugu Hanoja nam nudi i degustaciju letine.
Potrebno je ne više od jednog sata avionom i eto vas u Hueu, centru države. Ovaj veličanstveni grad predstavlja srce Vijetnama. Na samom ulasku u citadelu, otvara se široko prostranstvo Grada imperije. Velika građevina spasena nakon bombardovanja, veličanstvena palata Tron, svedoči o destrukciji rata.
Za svega 12 dolara možete se odvesti brodom do groba imperatora Minh Mang, uzvodno uz reku Parfema.

Oznake teksta

, , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031