Oslikani Vatikan

by Administrator

vatikan Vatikan je papina rezidencija još od 1377. godine. Od tada, pa sve do dan danas, nije bilo pape koji je tu boravio, a da nije doprineo njenom već velelepnom izgledu. Na Petrovoj katedri dosad se izmenilo 262 pape, među kojima su mnogi sveci i mučenici. Suverena Država Vatikanskog Grada konstruisana je 1929. godine, čime je rešeno pitanje između crkve i italijanske države.
Trg Svetog Petra
Na Trgu Svetog Petra uzdiže se najveći hrišćanski hram – bazilika Svetog Petra, tj. Vatikanska bazilika, odakle dominira grandiozna Mikelanđelova kupola. Njena sivoplava pozadina se stapa sa bojom nebeskog plavetnila, a njen beskraj pobuđuje pažnju svakog posetioca. Njena izgradnja pretrpela je izvesne poteškoće, jer je Mikelanđelo već bio u godinama kada ju je počeo graditi. Nakon njegove smrti, 1564. godine, radove su nastavili Dela Porta i Domeniko Fontana. Proglašavanje novog pape i mesto sa koga on podaruje svoj prvi blagoslov gradu Rimu i celom svetu (Urbi et orbi).
Vatikanska biblioteka
Vatikanska biblioteka je prva u Evropi po bogatstvu, ali i starosti rukopisa. U Sikstinskoj dvorani izloženi su neki rareteti, među kojima su i Biblija i veliki deo Ciceronovog dela De Repubblica.
Sikstinska kapelamikelandjelo_strashnyy_sud
Sikstinska kapela izgrađena je negde oko 1480. godine po nalogu Siksta IV, koji je poverio nekolicini slikara, koji su u to doba bili najbolji, da paralelno prikažu scene iz Starog i Novo zaveta. Prve freske na bočnim zidovima s jedne strane predstavljaju Mojsijev život (Stari zavet), a sa druge Hristov (Novi zavet). Veoma je interesantno gledati ih naizmenično i upoređivati ih.
Strašni sud
Mikelanđelo Buenaroti oslikao je svod Sikstinske kapele, za šta mu je bilo potrebno 23 godine, nakon čega je počeo raditi svoje neponovljivo fascinantno delo Strašni sud. Na zahtev Pape Pavla III, Mikelanđelo je krenuo sa radovima 1535. godine, a završio je 1541. godine.
Proroci, apostoli, mučenici, osuđeni… Tri stotine likova među kojima dominira Hristiv, sa uzdignutom desnom rukom. Bogorodica koja sedi do njega je veza između nebeskog i ovozemaljskog sveta. A na nebu, anđeli sa predmetima kojima je Hrist mučen. Govori se da je Mikelanđelo želeo da izvrnutom kožom skinutom sa čoveka prikaže sebe.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

23.05.2012 15:49
Damir

Pricati na ovaj nacin i na ovu temu iziskuje dosta truda . Sjajni ste i produzite na slican nacin

Ostavite komentar