Petak, 15.11.2019

Magazin » Putovanje » Obala Slonovače

Obala Slonovače

Objavi ovaj članak na

5.08.2010 12:01 AM

obalaslonovaceŠarmantni gradići, prelepe plaže i bogata kulturna istorija Obale Slonovače će zadiviti svakog turistu.
Abidžan je glavni grad Obale Slonovače i svetska metropola sa 3 miliona stanovnika. Ovaj veliki kosmopolitski grad je napravljen oko lagune i predstavlja prirodni ulaz u državu. Tokom pauze od nekoliko sati u ovom gradu, turisti će otkriti uglavnom najbogatije delove grada.
Poslovni centar i oblakoderi podsećaju da je Obala Slonovače centar ekonomije crne Afrike. U stambenoj četvrti Cocody se nalazi hotel Slonovača, najpoznatiji u zapadnoj Africi. Otkrijte autentičku Afriku u Markoriju, Adžamen i Treichvillu, na najvećim gradskim pijacama.
Ne zadržavajte se mnogo u Abidžanu jer je to jedini grad gde se zaista možete osećeti nesigurno.
Na 40 km od velike metropole, otvoren ka Atlanskom okeanu, nalazi se Grand-Bassam. Ova nekadašnja prestonica, danas je na listi svetske kulturne baštine, a u sebi krije četvrt Francuska, i u njoj stare kolonijalne zgrade i zanatske radionice. Nedaleko od centra grada, obala je načičkana hotelima i luksuznim kućicama. Dalje obalom ćete uživati u rajskoj plaži Assinie.obalaslonovace.bmp2
Iz velikog Bassama turisti često odlaze na dnevne izlete do Jamusukra. Rodni grad bivšeg predsednika zaslužuje duže razgledanje.
Veličanstvena bazilika Notre Dame de la Paix je čak veća od bazilike Svetog Petra u Rimu.
U gradu se nalazi i Fondacija Mira: egzotične šume, mermer, avangardna tehnologija. Noću, prijatna i mirna atmosfera vlada gradom. U krčmama na stanici i u okolnim barovima možete probati izvanredne ražnjiće i pre svega aloko, pržene kolutiće banana.
Na severu, u srcu savane je država Senoufo, zemlja starih varošica i tradicionalnih zabava, kao što je sveti obred tokom kojeg igraju muškarci-panteri.
Niafon, tipična varošica ove zemlje je neiscrpni izvor turističkih atrakcija, tradicije, arhitekture. Ne propustite da posmatrate panoramu sa planine Korhogo, da vidite pustinjake u svetim stenama, da posetite džamiju Korhoga, najdrevniju u zemlji. Podalje se nalaze varošice izrađivača perli, kovača i tkača, višestruki dokazi domaće radinoobala3sti i umeća. Često se sa severa, putem Kabola, ulazi u nacionalni park Comoë, najveći rezervat zapadne Afrike, sadrži značajan broj divljih životinja, naručito u trouglu Kapkin. Lavovi, nilski konji i slonovi su bezbedni otkako su lokalne vlasti počele intezivno da se bore protiv zverokradica.
Putnike će oduševiti i regija Man, na drugom kraju države. Posetite yancomba varošice i gradsku pijacu. Dok se budete spuštali prema obali, proći ćete kroz nacionalni park Tai, te će ljubitelji pešačenja biti očarani otkrićem jedne od poslednjih prašuma zapadne Afrike, koje obiluju džinovskim drvećem i rekama koje prolaze preko panjeva velikog drveća i mostovima od lijana.
Na zapadnoj obali, jednoj od najlepših, posetite stari kolonijalni grad Sasandra, poznat po svom ribarskom naselju i divnim plažama, a naročito je lepa Poli. Ljubiteljima plivanja se preporučuje plaža Grand-Bereby, jer je more manje opasno, a i odmorićete se u mirnom ribarskom naselju, 340 km daleko od glavnog grada.

Oznake teksta

, , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930