Sreda, 20.06.2018

Magazin » Putovanje » Luksuzne destinacije » Nasmejani Filipini

Nasmejani Filipini

Objavi ovaj članak na

28.06.2010 12:01 AM

fhilippines1 Terase pirinča, rajske plaže, prelepe morske dubine i gostoljubivost domaćina, učiniće da se zaljubite u ovaj arhipelag u Tihom okeanu. Međutim, sve ove atrakcije ne pretežu poslednjih godina zbog brojnih otmica na ostrvu Jolo, muslimanskih pobunjenika na jugu ostrva i atentata u Manili.
Svi koji se odluče da posete Filipine, najčešće prvo stignu u Manilu, pa odatle idu u razgledanje drugih delova arhipelaga. Ovaj grad, smešten na severu, na velikom ostrvu Luzon, zaista zaslužuje duži boravak.
Bićete isprva iznenađeni mnoštvom ‘jeepneya, u stilu nekadašnjih američkih džipova, ali sada u službi kolektivnog prevoza.
Nezaobilazno mesto u Manili je svakako stara ćetvrt Intramuros, u čijim se zidinama nalazi stari grad sa svojim istorijskim nasleđem.
Intramuros je glavni nasleđe koje je ostalo od španskih osvajača, budući da je španska vlast dominirala ostrvima skoro četiri veka. O tome, pre svega, svedoče mnoge barokne crkve, katolička vera koju stanovništvo ispoveda i istorijsko mesto Vigan.
Čudno je i da je mali američki uticaj obeležio filipinsku kulturu; naime, Španci su prodali arhipelag Amerikancima 1898. godine, a već 1946. godine je proglašena nezavisnost Filipinskih ostrva.
Na bioskopskim platnima se mogu videti samo filmovi američke produkcije, sluša se samo američka muzička scena, a rasprostranjenost engleskog jezika je, čini se, i najpozitivnija strana američkog uticaja.
Na severu ostrva Luzon, pirinčane terase Banaue se nezvanično smatraju jednim od osam svetskih čuda. I dalje naseljene plemenima Ifugaos, ove kolosalne stepenice, svrstane na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, isklesane su u planinama još pre 2 000 godina.
Uputite se zatim ka jugu. Boracay, na severu ostrva Iloilo, dugo je bio pravi tropski raj za putnike-avanturiste. Pristupačno i sa vode i iz vazduha, ovo malo parče zemlje sa plažama belog peska porubljeno kristalnom vodom sada više privlači turiste željne zabave i uživanja. A backpackeri više vole Puerto Galeru, na ostrvu Mindoro.
Cebu, u srcu Visajasa, grupa ostrva koja čini centar Filipina, takođe okuplja i veliki broj kupališnih centara. Moreuzom možete preći na ostrvo Maktan, na kojem je Lapulapu ubio Magelana.
Posle ostrva Cebu, lako se može stići do drugih ostrva Visajasa i to morskim putem. Oni koji traže neki miran i luksuzan ugostiteljski objekat, udaljen od turističke vreve, moći će da biraju. Odmarališta po meri čoveka su nikla na ostrvu Bohol, poznatom po svojim chocolate hills, čudesnim brežuljcima sa potpuno okruglim vrhovima, i po najmanjim primatima na svetu. Negros, takođe sa dobrom hotelskom infrastrukturom, posećen je zbog mogućnosti za ronjenje.
Možemo navesti i Siquijor, Davao ili čak ostrvo Samal, na jugu Mindanaoa. Avanturisti će želeti da istraže svakodnevni život domorodačkog stanovništva Magyan, u džungli, u regiji zapadni Mindoro.fhilippines_dsc00525
Palavan je možda i najlepše ostrvo arhipelaga, ako sudimo po raznovrsnosti njegove flore i faune, izvorima slatke vode, obalnih ekosistema i primitivnih šuma. Severni kraj krije prelepe predele, oivičene smaragdnim morem i koralnim grebenima. U blizini je i dragulj kraja – varošica El Nido.
Možda budete imali sreće da posetite Filipine tokom jednog od mnogobrojnih festivala. Na ostrvu  Marinduque, na primer, jednom od ostrva sa najraznolikijim pejzažima, svake godine se na Uskrs govori o preobraćanju rimskog vojnika Longinusa u hrišćanstvo, posle Isusovog raspeća.
U ovoj veoma pobožnoj zemlji, nalazimo i na neke bizarne i sumnjive obrede. Sveti petak se tako obeležava pravim raspećem i bičevanjem do krvi, pomoću konopaca, nekoliko stotina pokajnika. Ovi obredi su, na sreću, rasprostranjeni samo u pojedinim krajevima.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
jun 2018.
P U S Č P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930