Magazin PutovanjeDomaći turizam Stara planina – predeo iskonskih prirodnih lepota

Stara planina – predeo iskonskih prirodnih lepota

by Administrator

Često se divimo prirodi koju viđamo u mestima van Srbije. Znamo da Slovenija ima zelene predele na svakom koraku, da Češka ima banje sa lekovitim vodama nadaleko poznatim. Ali, koliko ste upoznati sa prirodnim lepotama koje naša zemlja ima da ponudi? Nije nužno ići na daleke destinacije kako bi se uživalo u bistroj vodi, zelenim šumama i cvetnim livadama. Ako se malo bolje zagledate, videćete da se Srbija može pohvaliti upravo tim kvalitetima. Naša priroda je bujna, divlja, nezaustavljiva i još uvek dosta neistražena. Ukoliko želite da posetite upravo takvo mesto, bogato prirodnim dobrima do kojih masovni turizam još uvek nije stigao, onda je Stara planina pravo mesto za vas. Mi ćemo vas povesti u obilazak planine koja u sebi čuva neke od najlepših vodopada, pećina i šuma. Nemojte propustiti priliku da upoznate ovu lepoticu i uverite se i sami u njene kvalitete.

Šta posetiti na Staroj planini?

Ovaj planinski venac koji čini prirodnu granicu sa Bugarskom među najlepšima je u Srbiji. Vremenom je postajao sve posećeniji, ali još uvek nije dostigao potpunu turističku ekspanziju. To je dobra vest za sve one koji žele da se kreću stazama koje još uvek nisu u potpunosti utabane, već ih prekrivaju netaknuto cveće i trava. Pored prirodnih lepota, ovaj kraj se može pohvaliti i kulturnim spomenicima koji imaju veliki značaj za baštinu Srbije. Na internetu postoji veliki broj informacija o tome šta sve možete obići. Naš predlog je da počnete od stranice: Stara planina, koja će vam pomoći da se snađete i uvidite koliko lepote krije u sebi. Leti plivanje, a zimi skijanje – možete odabrati aktivnosti koje vam najviše odgovaraju i prilagoditi ih svojim potrebama.

Vodopadi Stare planine

Stara planina obiluje vodenim bogatstvima, a u korist tome govori činjenica da se u njoj krije trećina ukupnog broja vodopada na teritoriji Srbije. Neki od njih otkriveni su tek tokom protekle dve decenije, pa vrlo je moguće da ih se u planini krije još više. U proleće su najbogatiji vodom i najraskošniji, ali ne sumnjamo da, u koje god doba da ih posetite, nećete biti razočarani. Njihov značaj leži i u tome što su izuzetno čisti i još uvek sačuvani od strane ljudskog uticaja. Pravu izazov predstavlja i sam dolazak do nekih vodopada, jer nisu lako pristupačni, pa možete očekivati pravu avanturu stižući do njih. Mi ćemo vam predstaviti neke od najvećih vodopada, a vi ste slobodni da tragate i možda dođete do nekog još uvek neistraženog.

Piljski vodopad – četvrti najveći u Srbiji, ovaj vodopad se može pohvaliti zaista veličanstvenim padom.
Čunguljski skok – iako je put do njega manje prohodan, vredi svakog minuta uloženog u dolazak do ovog 43 visokog vodopada. Lokalni vodič biće vam na raspolaganju tokom ove pustolovine.
Vodopad Tri kladenca – biće savršen početak obilaska sela Dojkinci i okolnih lepota. U blizini ovog vodopada nalaze se i manje pećine i reke, prava poslastica za sve ljubitelje avanture.

Zavojsko jezero

Prirodne okolnosti dovele su do spontanog nastanka Zavojskog jezera. Može se zbog toga reći da je sudbina reke Visočice bila da uspori jednim delom svog toka kako bi napravila mesto pogodno za ljubitelje prirode. Primetićete odmah nakon dolaska da ovo jezero nije oblika kakav biste očekivali. Prostirući se na dužini od 17 kilometara, ne izgleda kao jezera kakva znamo, više podseća na reku. Izvanredne je lepote i bistrine, pa se možete posvetiti plivanju, pecanju, ili nekom drugom sportu na vodi. Jezerska obala nudi i kamp mesta gde se možete smestiti i uživati u mnogobrojnim aktivnostima na jezeru i Staroj planini.

Aktivan odmor za avanturiste

Boravak u prirodi je veliki dar, ona oplemenjuje, obogaćuje i daje osećaj slobode koji možda u gradu sve manje imamo. A beg od svakodnevnice postiže se okupiranjem, kako uma, tako i tela. Stoga je bitno da se u prirodi krećete, budete aktivni i nesputani. Ponuda Stare planine je veoma šarolika, pa je i izbor aktivnosti širok, naročito za osobe spremne da se fizički aktiviraju i posvete sportovima u prirodi. Od pešačenja, do paraglajdinga i biciklizma, možete se prepustiti uživanju i istraživanju okoline. Nije potrebno da budete profesionalci u nekom sportu kako biste ga upražnjavali. Možete poneti svoj bicikl i spustiti se niz neko od brda, obuti nepromočive cipele i preći potok, planinariti dok berete lekovito bilje. Staze su različitih dužina i težina, pa ćete uvek moći da izaberete ono što vam najviše leži. Menjajte staze svakoga dana i širite svoje granice, mogućnosti su zaista brojne.

Stara planina – skijalište u usponu

Tokom poslednjih godina sve više turista dolazi na Staru planinu u potrazi za savšrenim mestom za skijanje. Turistička ponuda skijališta se sve više širi i sprema za nove posetioce koji su ljubitelji adrenalina i zimskih sportova. Ski staze otvorene su za sve i podeljene su prema težini, pa tako možete početi svoj spust na lakoj stazi, da biste se na kraju usudili da se oprobate i na onoj teškoj. Stara planina se nalazi gotovo pet meseci godišnje pod snegom, a ukoliko se desi da padavine budu manje, veštaćki sneg će upotpuniti doživljaj tokom zimovanja.

Skijalište Babin zub

Dok se leti možete dati u poduhvat uspona na vrh Babin zub, zimi se možete prepustiti skijanju i sportovima na snegu na ovom vrhu specifičnog naziva. Na nadmorskoj visini od 1.875 metara pravo je uživanje voziti se gondolom i spuštati skijama. Imate priliku da na više lokacija u okviru ovog skijališta isprobate svoje skijaške sposobosti. Četvorosedna žičara Konjarnik biće savršena za uspon sa vašim najdražim prijateljima ili porodicom. Pored ostalih pogodnosti, rizort se može pohvaliti i ski vrtićem za najmlađe koji bi želeli da se oprobaju u ovom zimskom sportu.

Smeštaj na Staroj planini

Ukoliko se odlučite za Staru planinu kao odredište za svoj odmor, bilo leti, bilo zimi, želećete i smeštaj po svojoj meri. Upravo zbog toga na sajtu Bookaweb možete videti kakav smeštaj Stara planina nudi. Privatni apartmani su možda i najbolji izbor ukoliko putujete sa porodicom ili prijateljima. Smeštajne jedinice su uglavnom prilagođene za boravak više gostiju. Apartmani su često smešteni u blizini skijališta, pa to garantuje lak pristup zimskim atrakcijama.

Mi smo se potrudili da vam predstavimo lepote Stare planine, sada je na vama da se pokrenete. Ugodite sebi i provedite kvalitetno vreme u netaknutoj prirodi. Uvidećete i sami koliko će se dobro odraziti na vaš život. Ne morate previše planirati i pakovati se. Ostavite po strani svoje pametne telefone, uzmite u ruke štapove za skijanje ili planinarenje i krenite u otkrivanje života skrivenog na Staroj planini.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar