Magazin PutovanjeDomaći turizam Fruška gora – mesto najboljih vinarija u Srbiji

Fruška gora – mesto najboljih vinarija u Srbiji

by Administrator

Fruška gora i njena plodna okolina savršeni su predeli za uzgajanje najbolje i najkvalitetnije vinove loze. Klimatski uslovi koji vladaju u ovim krajevima izuzetno povoljno utiču na ukus i kvalitet vina koje potiče sa obronaka ove popularne, vojvođanske planine. Celo područje je nadaleko poznato po svojim odličnim vinima i istaknutim vinarijama, koje se, tradicionalno, decenijama bave proizvodnjom vina. Prvi nacionalni park u Srbiji je zahvaljujući svemu navedenom idealno mesto za uživanje u prijatnoj, hedonističkoj atmosferi i opuštanje uz savršen ukus vina, te zadivljujuće poglede na planinsko prostranstvo. U nastavku vam predstavljamo najbolje vinarije na Fruškoj gori.

Vinarija Kiš – mesto gde se tradicija i ljubav susreću

Vinarija Kiš je jedna od poznatijih i istaknutijih vinarija na Fruškoj gori. Reč je o vinariji koja poseduje višegodišnje iskustvo u stvaranju najkvalitenijih pića. Vinogradi ove vinarije nalaze se na najplodnijem zemljištu planine, a o kvalitetu i uzgoju grožđa i vinove loze oduvek se vodilo posebno računa. Vina koja stvaraju su izuzetnog ukusa i odličnog kvaliteta, o čemu govore i njihove mnogobrojne nagrade. Vina su reska, opojna i raskošnog ukusa i mirisa. Izdvojili smo najpoznatija vina vinarije Kiš za vas:

● Merlot
● Bermet crveni
● Portugizer
● Grašac Beli

Vinarija Kovačević – doživite ukus najboljeg vina

Vinarija Kovačević pripada najpoznatijim i, slobodno se može reći, najboljim vinarijama u Vojvodini. Ona poseduje ne samo izvrsna i kvalitetna vina već i veoma popularan restoran, smešten u predivnom vojvođanskom ambijentu. In vino veritas je nadaleko čuvena rečenica koja kroz milenijume i vekove ide uz najčuvenije alkoholno piće na planeti i koja pokazuje njegovu vrednost i važnost. Vinarija Kovačević je zaista uspela da ovu rečenicu pretvori u svoju realnost. Naša preporuka je da obavezno posetite odličan restoran ove vinarije i da uživate, ne samo u ukusnim i dobrim vinima nego i u nizu vrhunskih, tradicionalnih specijaliteta. Savet je da pre dolaska zakažete na vreme i obilazak vinarije.

Vinarija Erdevik – iskusite pravu vinsku čaroliju

Kao što smo prethodno istakli, cela Vojvodina je izuzetno bogata vinogradima i vinovom lozom, a vinarija Erdevik je jedan od najboljih predstavnika iznete tvrdnje. Nalazi se u istoimenom selu, udobno ušuškana na zapadnim obroncima Fruške gore. Smeštena u ovako lep, prirodan ambijent, vinarija je okružena i sa tri prelepa jezera. Vinograd ove vinarije se nalazi na desnoj obali Dunava, što samo dodatno pomaže vinovoj lozi da bude još kvalitetnija. Ovde možete probati crvena vina premijum klase, a roze vina Erdevika već su postala neverovatno popularna u celoj zemlji i regionu, pogotovo za vino Roza Nostra. Uzgajaju se sledeće sorte vina:

● Cabernet Sauvignon
● Shiraz
● Chardonnay
● Sauvignon Blanc

Mačkov podrum – spoj modernog i tradicionalnog

Da je Fruška gora stvarno mesto najboljih vinarija govori i istaknuta vinarija sa dugom tradicijom, Mačkov podrum. Irig je dom ove vinarije i jedan od razloga njene uspešnosti. Naša preporuka je da zakažete unapred i obilazak ove vinarije kako bi ste zaista na pravi način iskusili njenu magiju i sve čari. Tokom obilaska možete videti i degustirati neka od najkvalitetnijih vina, ali možete ujedno i saznati mnoštvo zanimljivih činjenica o vinariji i proizvodnji vina. Bilo bi lepo da ova divna vojvođanska vina degustirate uz odlične i autentične specijalitete sa severa naše zemlje, a potom da obiđete vinograde od kojih je sve poteklo.

Proizvodnja najboljeg vina – otkrijte tajne vinove loze

Posete ovim vinarijama uvek čuvaju neku jedinstvenu priču o samom nastanku vinarije, po čemu je dobila svoje autentično ime, kakve sve priče o njoj kruže, kao i od kakvog se grožđa pravi najbolje vino. Nezaobilazan je i tradicionalan obilazak raznih, vinskih podruma koji čuvaju u kvalitetnim, drvenim buradima raznolike sorte najboljeg vina. Stručni vodiči i vlasnici vinarija objasniće vam detaljno kako tačno izgleda određena vrsta grožđa, gde se čuva i kako izleda čitav proces stvaranja vina.

Mnogo zavisi od vinove loze, kvaliteta grožđa i same berebe, a put do vina vrhunskog kvaliteta je izuzetno dug i zahteva mnogoo predanog rada, truda i zalaganja. Zbog toga sve navedene vinarije poseduju dugo iskustvo i tradicionalne metode koje kombinuju sa novim i savremenim tehnikama kako bi postigli najbolje rezultate. Tek tada vino zaista može da poseduje vrhunski kvalitet i odličan ukus.

Odmor na Fruškoj gori – uvek dobra ideja

Kako bi imali dovoljno vremena da obiđete sve vinarije i da iskusite i ostale čari Fruške gore, potrebno je da na ovoj divnoj planini provedete nekoliko dana. Za to je neophodno da pronađete najbolji smeštaj koji je proveren i siguran. Fruska gora smeštaj je tu da vam upravo to i pruži. Samo jedan klik vas deli od odlične ponude raznolikih smeštajnih jedinica. Pored toga što su ovi apartmani i stanovi za izdavanje odlično opremljeni, lukuszni, čisti i moderni, pružiće vam osećaj domaće atmosfere i svu potrebnu privatnost. Cene su, takođe, odlične i veoma povoljne. Sve što vam treba za savršen odmor na ovoj planini možete pronaći ovde.

Šta još obići tokom boravka na Fruškoj gori

Osim vinarija, Fruška gora se može pohvaliti i drugim brojnim atrakcijama. Guste šume, nepregledni redovi četinara, prijatna strujanja planinskog vazduha, bajkoviti pejzaži i raznovrstan biljni i životinjski svet, sve to i mnogo više pronaći ćete na ovoj vojvođanskoj planini. Pored bujne flore i faune, biljnog i životinjskog sveta, Nacionalni park Fruška Gora se ponosi i nekim od najdivnijih jezera Srbije:

● Jezero Međeš
● Jezero Dobrodol
● Jezero Bruje
● Jezero Beli kamen

Još jedan od važnih simbola planine jeste svakako i kompleks manastira koji su smešteni na obroncima planine. Danas je za posete dostupno 16 manastira, među kojima su najpoznatiji Krušedol, Novo Hopovo, Velika Remeta, Grgeteg. Sav sveta mesta su raspoređenau krugu od 50 kilometara, p avećinu možete obići čak i ako ste se odlučili za kraći boravak na planini.

Verujemo da smo ovim tekstom bar delimično pokazali zbog čega se Fruška gora ubraja u najposećenije i omiljene destinacije srpskih turista. Njeni brojni i raznovrsni sadržaji su tu da vam pruže ispunjeni i kvalitetne trenutke. Zato ne čekajte, uživajte u ukusima vina, dugim šetnjama, odmoru i pravom vojvođanskom miru.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar