Magazin PutovanjeDomaći turizam 3 najbolje turističke destinacije u Šumadiji

3 najbolje turističke destinacije u Šumadiji

by Administrator

Šumadija je neverovatna regija u srcu Srbije koja je ime dobila po šumama koje su nekada krasile najveći deo njene teritorije. Danas, iako sa manje šuma, ova regija i dalje ima izuzetne prirodne lepote. Takođe, ovaj kraj ima bogatu istoriju jer je više gradova bilo prestonica Srbije, a u selu Orašac je podignut Prvi srpski ustanak. Zahvaljujući prirodnim lepotama, istoriji, tradiciji i kulturi, turizam je razvijen u više mesta Šumadije. Predstavljamo vam tri najbolje turističke destinacije u Šumadiji u kojima možete da uživate u svemu tome.

Smederevo

Smederevo se nalazi u Podunavskom okrugu, na desnoj strani Dunava, a nekada je ovaj grad bio prestonica Srbije. Većini prva asocijacija na Smederevo i razlog zbog kojeg ljudi posećuju ovaj grad je Smederevska tvrđava, srednjovekovna tvrđava iz 15. veka. Ova tvrđava je bila upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine. Podeljena je na Mali grad sa 6 kula i Veliki grad sa 19 kula, koji je danas u ruševinama. Danas predstavlja popularnu turističku atrakciju gde se održavaju različiti festivali poput Teatra u Tvrđavi i Vitezovi i Legende. Tvrđava je otvorena svakog dana od 8 do 20 časova, a cena ulaznice je 120 dinara.

Dok ste u Smederevu, posetite i Glavni gradski trg na kom se nalazi Hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija, kao i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i fontana. Ukoliko želite da saznate više o lokalnoj istoriji od najstarijih vremena do polovine XX veka, posetite i Muzej u Smederevu gde možete, između ostalog, videti predmete iz perioda vladavine Obrenovića. Ljubitelji vina će sigurno uživati u Vinskom gradu u kojem mogu kupiti smederevska vina i rakije od lokalnih proizvođača.

Kragujevac

Kragujevac je prva prestonica moderne Srbije u kojoj su osnovani i prva gimnazija i univerzitet, prvo srpsko pozorište, prvi moderan sud, prva biblioteka, galerija i muzej. Ovaj grad je i najveći u centralnoj Srbiji i predstavlja sedište Šumadijskog okruga. Što se tiče turističke ponude u Kragujevcu, ona je izuzetno bogata. Najviše se ističe Akvarijum koji je prvi javni akvarijum u Srbiji. U njemu se nalaze kolekcija vodenih organizama u kojoj se nalazi živi svet umerenih i tropskih područja, eksperimentalno mrestilište, laboratorija za hidrobiološka istraživanja i centar za krioprezervaciju. U Kragujevcu se nalazi i jedna od najlepših bašta u Srbiji, Botanička bašta u okviru kompleksa Spomen parka. Cena ulaznice je samo 50 dinara, tako da ne propustite da je posetite. Još jedno mesto koje ne smete zaobići je Memorijalni park Šumarice u kojem se nalazi spomen-kompleks Kragujevački oktobar podignut u znak sećanja na oko 3000 civila koje su nemački okupatori streljali na ovom mestu u Drugom svetskom ratu.

U okolini Kragujevca se nalaze značajna mesta koja su podjednako lepa kao i sam grad. Posebno se ističu Gružansko jezero i Bubanj jezero, crkve i manastiri, kao i vazdušna banja planina Bešnjaja. Da biste sve to posetili, najbolje je da iznajmite neki smeštaj u gradu. Posetite stranicu Stan na dan Kragujevac i odaberite smeštaj iz najveće ponude kvalitetnih apartmana u Kragujevcu. Najbolja stvar je to što su cene pristupačne, a apartmani su moderni i udobni.

Aranđelovac

Aranđelovac se nalazi u podnožju planine Bukulja, a u njegovoj okolini se nalazi Orašac, mesto u kome je podignut Prvi srpski ustanak. Pored toga, ovaj grad je, zahvaljujući svojoj lekovitoj vodi, jedna od najstarijih turističkih destinacija u Srbiji. U Aranđelovcu se nalazi Bukovička Banja u kojoj su smešteni banjski objekti, hoteli, izvori mineralne vode i privatne kuće sa sobama za izdavanje. U parku Banje se nalaze skulpture koje su nastale tokom 45 godina simpozijuma Beli Venčac. U parku možete videti i aleje borova, drvored kestenova, cvetne aleje i mnoge vrste retkog drveća. Pored toga, u parku se nalazi i Paviljon Knjaz Miloš, prva fabrika u kojoj se flaširala mineralna voda.

U Aranđelovcu se nalazi i najveći akva park u Srbiji, što će posebno oduševiti najmlađe. Akva park se nalazi u okviru hotela Izvor i predstavlja razlog zbog kojeg mnogi dolaze u Aranđelovac tokom letnjih meseci. U akva parku se nalaze tri bazena sa mineralnom vodom, 12 tobogana za odrasle i tri tobogana za decu. Najviši tobogan je Boomerang, koji se spušta sa 22 metara visine. Ukoliko želite više da saznate o samom gradu, turističkim atrakcijama i smeštaju, posetite stranicu Aranđelovac, gde vas čekaju i praktične informacije poput važnih telefona i prevoza do i u gradu.

Šumadija je jedan od najlepših regiona u Srbiji koji treba posetiti. Njegova netaknuta priroda i istorijski značaj je ono što ovaj kraj čini tako posebnim. Mogli ste da pročitate naše predloge za 3 najlepše turističke destinacije u Šumadiji, ali to je naravno samo mali deo koji treba da posetite i obiđete. Neka Smederevo, Kragujevac i Aranđelovac budu samo početna tačka vašeg istraživanja neverovatne Šumadije.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar