Petak, 15.11.2019

Magazin » Putovanje » Čajanka u Šri Lanki

Čajanka u Šri Lanki

Objavi ovaj članak na

28.08.2010 12:01 AM

Sri_Lanka1 Marko Polo je bio u pravu kada je ustanovio da je Cejlon “najlepša zemlja ostrva na svetu uporedivih dimenzija”. Šri Lanka pravi kombinaciju lepog i korisnog. Razvija turizam pružajući posetiocima nezaboravni boravak na svojim prostorima nudeći im plaže iz snova, stara naselja, ogromne planine.
Stari grad na obali veštačkog jezera, glavni je grad planinske regije – Kandy. U srcu Cejlona, drugi grad stare zemlje je na Budinom očnjaku, u „hramu Zuba“. U svoj veličansvenosti svetog zuba, enormna svetinja se širi tokom Esala Perahera, jednog od mnogih prelepih festivala koji se održavaju u Aziji. Plesači, muzičari i slonovi, njihova najnovija odeća u kombinaciji sa nakitom od zlata, konstituišu “peraheras” (razvoj) tokom deset dana punog meseca u julu i/ili u jesen.Sri_Lanka 
Kandy je takođe veoma značajan i kao industrijski centar čaja, i to još od doba engleske dominacije. Široka vlažna zona sa visokim platoima na jugu čini da ova cela regija izgleda kao ništa drugo do samo jedna ogromna plantaža čaja otvorena ka padinama brežuljaka, pejsaž na kojem uspeva svetlo zelena boja starih stabala.
Planina prošarana mrljama živih boja nedugo posle žetve sa svojim gracioznim damama golih stopala i glava pokrivenih svilenim maramama koje ih štite od jakog sunca. Sakuplaju gomilu bačenog lišća u šake, a potom ih stavlaju na ramena.
Kandy formira jednu od tri tačke kulturnog trougla, srce istorije Šri Lanke sa Anuradhapurom na severozapadu i Polonnaruwaom na severoistoku. Impozantne ruševina dva glavna grada ostrva svedoče o veličini civilizacije i njenom sri-lanka-main-Leopardudelu u kuluri budizma.
Na vrhu veličanstvene stene visine 200 metara, pogled se ne zadržava samo na ostacima moći konstruisane u 5. veku. Na pola puta pogled zadržavaju i fasciniraju svakog posetioca još uvek dobro očuvane freske.
Zapadna obala pruža pregršt plaža neverovatne lepote, ali morate dobro obratiti pažnju, jer su neke od njih vrlo opasne.
Oduševiće vas osećaj gostoprimstva ljudi koji tamo žive, ukusna jela njihove kuhinje, kvalitet hotelske usluge i raznovrsnost lokalnih zanata.

Oznake teksta

, , , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930