Magazin Nauka Šta najviše plaši vaše dete?

Šta najviše plaši vaše dete?

by Administrator

strah_kod_deceAko niste znali i vaša deca imaju mnoge strahove i brinu o koječemu. Evo kako im možete pomoći da lakše „prebrode“ sve što ih opterećuje…  Preseljenje
Napuštanje kuće ili stana i svih prijatelja je nešto što veoma muči svako dete koje je suočeno sa tom situacijom. Nemoguće je proniknuti u njihovu glavu, a moguće je da ih brinu samo sitnice koje je moguće promeniti – kao na primer da li će im se dopasti boja nove sobe (a to je nešto što lako možete promeniti). Objasnite im sve pozitivne stvari koje će proizaći iz preseljenja – dvorište, lepo igralište pored stana ili kuće, veća soba…
Priče u vestima
Nije najbolje da dopuštate maoj deci da gledaju televiziju, iako je teško neke stvari prećutati. Mnogo male dece se uplaši kad čuje da je poginulo neko dete. Naravno, ovakve priče možete iskoristiti kako biste ih naučili da moraju da se paze i kako da se zaštite, ali ih nemojte plašiti. Dozvolite deci da podele sa vama svoja osećanja i brige, objasnite im šta bi oni morali da učine u sličnoj situaciji.
Kada se vi i vaš partner svađate
Mnoga deca misle da je njihova krivica što im se roditelji svađaju. Nemojte im reći „Nisi ti kriv što se mi svađamo“, jer će to tek onda pomisliti. Objasnite im da se mame i tate ponekad prepiru, ali da to ne znači da se ne vole. Ako se svađate ispred njih, pokušajte i da se pomirite ispred njih, tako da to oni vide i nauče da isto reaguju u sličnoj situaciji.decji_strah
Čudovišta u mraku
Recite im kako je mrak dobar jer pomaže da se odmorimo i naspavamo. Pokušajte sa njima da sedite u mraku i da im pričate zabavne priče i pokažite im kako se ništa neće dogoditi. Ponekad se ne boje mraka, možda su to čudovišta. Ako je to njihova briga, nemojte gledati ispod kreveta ili u ormar, jer to implicira da su oni stvarno možda tu. Bolje im recite da su čudovišta izmišljena, da ne postoje, da su savršeno sigurni u svom krevetu i sobi i da im se ništa neće dogoditi. Nemojte im dozvoljavati da uveče gledaju strašne crtaće ili filmove.
Smrt
Recite im da će imati veoma dug i sretan život i da se ne brinu o smrti sve dok ne budu jako stari. Naravno, vi ne možete znati šta će biti, ali bolje je da im date informacije primerene njihovom uzrastu, nego da ih plašite „istinom“. dete_kod_zubaraPsi
Možda ih je pas ugrizao ili napao i to ne mogu zaboraviti. Ili su nervozni u njihovoj blizini jer se i vi bojite pasa. Najbolja solucija je da odete kod prijatelja koji imaju malog, pitomog psa i tako ostvarite prvi kontakt sa psom. Ali, pripazite, istaknite im da nisu svi psi pitomi i dobri, i da bi trebalo da paze kako se odnose prema njima.
Svađa sa prijateljima
Moguće je i da su sami krivi za ono što se dogodilo, pa im objasnite da takve stvari u buduće izbegavaju i ne rade. Ako nikako ne mogu popraviti prijateljstvo, pomozite im da ga prebole. Objasnite im da se takve stvari ponekad događaju kao i da najbolja prijateljstva ponekad pucaju. Recite da razumete da ih sada to boli, ali da će vremenom postati sve bolje.
Odlazak kod lekara ili zubara
Ako su stariji, moguće je da su imali loša iskustva pa ih je strah od ponovnog odlaska kod doktora. Saslušajte sve njihove brige i kažite: „To stvarno zvuči grozno, pa hajde onda da kažemo doktoru da ti se to nije dopalo, da te je bolelo i da ga pitamo da li to može drugačije da uradi“.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

23.06.2013 06:48
Maja

Ja sam majka jednog sedmogodisnjeg decaka,zabrinuta sam zbog njegovih strahova.Iz dana u dan on stvori neki drugi strah.Plasi se svega, nabrojacu vam samo neke strahove.Plasi se da sam boravi u kupatilu, pusti vodu u wc solju, plasi se da sam boravi u prostoriji bilo danju ili nocu. Izbegava da se sam bez mog prisustva nocu krece napolju jer kako on kaze moze iz nekog zbuna da mu izadje neki pas. Jedino sto sam ovako primetila je da sam mu ja kao majka veliki oslonac i da se u mom prisustvu i mojoj blizini oseca sigurno. Ja mu stalno izlazim u susret ali u tome ne vidim resenje. Molim Vas pomozite mi u resavanju ovog problema. Unapred hvala.

Ostavite komentar