Četvrtak, 20.02.2020

Magazin » Nauka » Socijalna psihologija

Socijalna psihologija

Objavi ovaj članak na

25.09.2010 12:01 AM

psihologija1Socijalna psihologija predstavlja granu psihologije koja se bavi izučavanjem ljudskog društvenog ponašanja i razlozima za takvo ponašanje. Smetnje koje pacijenti pokazuju kao što su nesanica, noćne more, i ponovno proživljavanje iskustva su slični u svakom pogledu. Kroz ovo pacijenti veoma dobro mogu da prepoznaju i razumeju druge pacijente. To može biti od pomoći u terapiji ali neće uvek dovesti do terapeutskog cilja koji se očekuje. Umesto da stimulišu druge, neki pacijenti se povlače od grupe i štede druge. Smatraju da drugi imaju takođe probleme zbog istog iskustva i ne žele opet da imaju sukobe sa ljudima, pa ih ostave na miru. Neki pacijenti misle samo o sopstvenim problemima. Ne veruju da postoji sličan problem njihovom. Veruju da su i ostali pacijenti imali loša iskustva ali sa velikim razlikama i da biti u grupi uopšte ne može biti od koristi zato što svako pati na svoj način koji bi trebalo poštovati.
Faktori u lečenju pacijenata sa traumama dele se na nekoliko kategorija.
Altruizam- uteha i podrška drugih psihologija
Ovaj faktor sigurno se prepoznaje kod neke grupe pacijenata. Ako se pacijent ne oseća dobro onda mu drugi pruže mnogo utehe i podrške. Čak i pacijenti koje normalo ne možemo da motivišemo nude pomoć. Za potrebe drugih možete zanemariti sebe i svoje probleme na kratko.
Preuzimanje ponašanja- ponašanje imitacijom i učenje od drugih
Možemo to posebno da vidimo u grupi za zadatke. Pacijenti koji se nekako snalaze u kuhinji daju primere drugim pacijentima. Većim delom zbog toga pacijenti gledaju na pripremu obroka kao na prijatnu i korisnu aktivnost.
Davanje nade
Kada pacijenti vide i čuju da su drugi u grupi bolje, mogu na pozitivan način da shvate svoj cilj i način lečenja. Drugi pacijenti mogu da objasne kako je učestvovanje u grupi korisno za članove grupe i kako to može doprineti terapiji. Kad pacijenti napuste centar, međusobno se opraštaju na rastanku. Tom prilikom mnogi pacijenti se zahvaljuju na pomoći koja im je bila pružena. Pacijenti koji su u tom trenutku kratko vreme u centru, često kažu da im takvi razgovori znače i da im daju određenu potporu.
psihologija2Učenje socijalnih veština
U nekoj zemlji nije, primera radi, pristojno otići od stola za vreme doručka. U drugoj zemlji jeste. U istočnim zemljama je više uobičajeno da se ljudi rukuju nego ovde i da muškaraci pozdravljaju druge muškarace poljupcem.
Korigujuće ponavljanje prethodne porodične situacije
Mnogi pacijenti su izgubili porodicu u ratu. Neki nemaju nikoga više i doživljaju grupu kao porodicu. Za mnoge pacijente osoblje centra predstavlja autoritete. Onda gledaju socioterapeute kao roditelje. Zbog toga, oni moraju uvek da budu na oprezu kako ne bi uspostavili preveliku bliskost sa pacijentima.
Katarza ili emotivno pražnjenje
Zbog iskustva pacijenata, često se vide emotivna pražnjenja. Svi pacijenti imaju sopstvene probleme zbog bolnih sećanja i smatramo da je bolje da ne prenose ova loša iskustva na druge u grupi. Zato emotivno pražnjenje nije terapeutski faktor u grupi, već samo u individualnom razgovoru sa terapeutom.Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829