Ponedeljak, 27.01.2020

Magazin » Nauka » Psihologija » Komunikacija sa decom – šta im nikada ne smete reći

Komunikacija sa decom – šta im nikada ne smete reći

Objavi ovaj članak na

4.08.2014 8:00 AM

komunikacija-sa-decomPostoje stvari koje, bez obzira na sve, nikada ne bi trebalo da kažete svojoj deci ako želite da imaju samopouzdanja, da stvore dobru osnovu za komunikaciju sa drugima, i ako ne želite da povredite njihova osećanja.

Može to i bolje

Čak i kada je zaista tako, nikad ne recite svom detetu da je nešto moglo bolje da uradi od onoga što jeste. Time ćete ga na neki način osuditi i, naročito ako nešto tako izjavite više puta, usadićete mu osećaj nesigurnosti zbog kojeg u odnosu sa drugim ljudima može imati veliki problem u budućnosti. Dete će takođe biti povređeno ako to shvati kao znak da ne verujete u njega i da smatrate da su njegovi uspesi nešto potpuno neočekivano i retko.

Ne smetaj mi

Mališani često znaju da budu radoznali i zapitkuju roditelje raznorazne stvari ne vodeći računa da li mama i tata u tom trnutku rade nešto važno. Ipak, psiholozi smatraju da detetu nikako ne smete reći da vam smeta, jer će to shvatiti kao da nemate vremena za njega, da su vam preče neke druge stvari. Posledica svega toga biće potpuni gubitak želje kod detete da provodi vreme sa porodicom, a nedostatak komunikacije sa roditeljima može prouzrokovati raznorazne druge probleme. Umesto da mu kažete Smetaš mi, pokušajte lepo da mu objasnite da imate nešto važno da obavite, alirazgovor-sa-decom da ćete mu po završetku toga pružiti svu moguću pažnju i odgovoriti na sva njegova pitanja.

Ne volim te

Nikako ne smete reći detetu dag a ne volite, pa čak ako i ako mislite da je u određenom trenutku to prikladna šala. Šta god da uradi, vaše dete je vaše dete i volite ga onakvo kakvo je, sa svim njegovim vrlinama i manama. I ono toga mora biti svesno. Postoji million drugih načina da ga kaznite kada nešto pogreši.

Komentari (1)

  1. Azra

    Zdravo. Mojoj cerki je skoro 10 god. vec neko vreme vodimo rat oko skole, ucenja obaveza i Odgovornosti. ulazi cesto u konflikte sa svojim vrsnjacima. Po prirodi je jako osetljiva. Ne znam kako da joj pomognem? Mozda je nedostatak ljubavi od oca? Samohrana majka.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031