Subota, 22.02.2020

Magazin » Nauka » Psihologija » Kako sa decom razgovarati o odnosima

Kako sa decom razgovarati o odnosima

Objavi ovaj članak na

9.05.2013 12:01 AM

vaspitanje deceDeca su po prirodi vrlo znatiželjna bića, prepuna najrazličitijih pitanja među kojima je i domen seksualnosti. Razgovor roditelja sa detetom na tu temu vrlo je važan apekat vaspitanja. Iako univerzalana pravila o tome šta, kako i kada treba reći ne postoje, dajemo vam savete koji će vam pomoći da se prilagodite ovakvim situacijama.

Kada pričati?

Tačne godine u kojima bi bilo idealno pričati svom detetu o seksualnosti ne postoje. Svako dete je individua za sebe i sa nekima je o tome potrebno pričati ranije, sa nekima kasnije. Vi ste ti koji najbolje poznajete svoje dete, te samim tim možete da procenite kada je najbolje da o tome porazgovarate sa njim. Neki psiholozi smatraju da roditelji ne treba da budu inicijatori ovakvih razgovora, već da treba da budu strpljivi i pričekaju da im dete, inače znatiželjno po prirodi, samo postavi pitanja o seksualnosti na koja nikako ne treba burno da reaguju ma koliko ih ona iznenadila.

Vrlo je važno da razgovor bude prijatan za dete, da oseti da u vama ima podršku i da može da vas pita šta god poželi. A ko će mu bolje objasniti nego sam roditelj koji mu želi najbolje! Kada čujete pitanje, nikako ne treba da odlažete da na njega odgovorite niti da kružite kao kiša oko Kragujevca, već da lepo objasnite detetu sve što vas pita iako vam je možda malo neugodno da o tome pričate sa njim.

Šta pričati?

Tačno je da često nije ni malo lako objasniti detetu stvari jezikom koji on razume. Zato se ne libite da se zarad što boljeg objašnjenja poslužite literaturom o seksualnoj edukaciji za decu koje, iako verovatno do sada na to niste obraćali pažnju, ima u izobilju. Ako ne kod nas, a onda u inostranstvu iz kog se može poručiti putem interneta.

Važno je imati na umu da deca ne traže da im objašnjavate nadugačko i naširoko niti da im držite kurs biologije i anatomije. Njih interesuje suština, a ne naučna objašnjenja koja i onako ne bi razumeli. Zašto je zapravo važno da im date odgovor? Ako to vi ne uradite, onda će odgovor potražiti na drugoj strani: na internetu, kod drugara i drugarica koji im se možda hvale da o tome nešto znaju, te samim tim postoji veliki rizik da će dobiti pogrešne informacije što im kasnije može škoditi. Osim toga, internet i raznorazni časopisi prepuni su objašnjenja koja se tiču isključivo seksualnosti dok se ljubav ne pominje. Ipak, deci bi trebalo objasniti da je ljubav sastavni deo seksualnosti.

Kako sa tinejdžerima

Pitanja koja se tiču seksualnosti najviše muče adolescente. S obzirom da kod njih već rade hormoni, moguće je da će oni biti mnogo direktniji. S obzirom da se tada rađaju prve ljubavi, njihova pitanja će se najverovatnije ticati i njihovih
simpatija, emotivnih veza, ulaska u život odraslih, pa samim tim i seksa.

Tinejdžiri se danas o ovim i sličnim temama uglavnom savetuju sa prijateljima koji ne znaju mnogo više od njih i nije
nerazumljivo što ih je neretko stid da se po pitanju seksualnosti otvore roditeljima. Zato, ako požele da sa vama
razgovaraju o tome, onda znači da imaju neizmerno veliko poverenje u vas koje nikako ne treba da prokockate. Tako, s edukacija deceobzrom da vaš tinejdžer više nije beba, razgovarajte sa njim maksimalno otvoreno i direktno. Tako ćete steći još veće poverenje, shvatiće da može sve da vam kaže, pa ćete samim tim moći da mu pomognete da ne napravi greške zbog kojih se već sutra može kajati. Ipak, poštujte tinejdžerov privatan život. Sada kada znate da ima simpatiju, ne dosađujte mu, jer će tako izgubiti svaku želju da vam više bilo šta kaže.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829