Četvrtak, 05.12.2019

Magazin » Nauka » Psihologija » Kako pripremiti prezentaciju

Kako pripremiti prezentaciju

Objavi ovaj članak na

13.07.2010 12:01 AM

puskica1 Tokom studiranja, sigurno ćete bar jednom biti pozvani da održite govor, da odbranite neko književno delo ili da naparavite prezentaciju u PowerPoint-u. Kako da to izložite pred publikom na interesantan način, da izbegnete nervozu i da na kraju dobijete odličnu ocenu? Naši saveti če vam pomoći da postignete sva tri cilja.
Sve je u vežbi
Mnogi ljudi su dobri govornici, ali se nisu svi rodili kao takvi. Sta je ključ uspeha u dobrom govorništvu ? Vežba. Svako ko dobro govori, od Anđeline Džoli do predsednika države, vežba govore i prezentacije i pita druge za mišljenje. Vežbanje govora pred ogledalom je veoma korisno, jer, osim što čujete sebe, i vidite se, pa ćete znati da li treba da poradite na stavu, govoru tela i gestikulaciji.
Pametno koristite ceduljice
Ako vam je dozvoljeno da koristite podsetnike i koncepte tokom izlaganja, na svakom papiriću napišite po jednu glavnu ideju i nekoliko pomoćnih ključnih reči, koje će osvežiti vaše pamćenje i omogićiti da bez zastajkivanja vodite vašu prezentaciju. Izbegavajte da pišete pune rečenice, jer je njih teže pročitati jednim pogledom, koliko vam je dozvoljeno da pogledate.
Ono što treba da znate o javnom govoru jeste kakvom se auditorijumu obraćate. Da li je taj auditorijum vaše odeljenje ? Ako jeste, onda treba da znate šta je ono što će im biti zanimljivo. Sta mislite o tome da u govor ubacite neku vašu zajedničku anegdotu i da zabiberite govor zdravim humorom koji će održati pažnju slušalaca. Pokušajte da ono o čemu pričate približite njihovim ličnim iskustvima, da mogu da se pronađu u vašoj priči, ako je tema pogodna. Ako budete pozitivni, opušteni i duhoviti, sigurno ćete dobiti veliki aplauz!
Polako, niste na trkamapuskica2
Najveća greška koji maldi prave tokom govora je brzanje. To je ono što se svima dešava kada smo nervozni. Kakogod, možete izbeći brz govor i tako učiniti vaše izlaganje razumljivijim, ako vežbate pred najboljim prijateljem koji će vam reći kako to zvuči. Možete i snimiti sebe dok govorite, a posle slušati. Tako ćete zapaziti šta ne valja u govoru, da li govorite prebrzo, ali i koliko često koristite uzrečice, kao što su: ovaj, znači, mmm…
Pauza, plan i jasan i koncizan govor
Neki kažu da je korisno pevušiti reči svog govora jer će vas to naterati da pravite pauze i da više naglašavate reči nego što to radite u svakodnevnom razgovoru. Takođe, ovo će vam pomoći da govorite jasnije i glasnije, da bi ostali mogli da vam čuju i razumeju.
Još jedan način kojim ćete otkriti da li pravite dovoljno pauza tokom govora je da se napravite kratak uzdah nakon svake rečenice. Ovo je takođe i odlična prilika da se osmehnete publici i da sredite misli.
Ostvarite kontakt očima
Ako dolazite u kontakt očima sa pojedinačnim članovima vašeg auditorijuma, delujete uverljivije i profesionalno. Delujete kao neko ko zna šta priča i ko se zaista razme u to. Takođe ovo čini da se publika oseća povezana sa predmetom o kom govorite i da vas pažljivije sluša.
Ako se obraćate manjem odeljenju, pokušajte da pogledate tokom govora svakog od slupašaca ponaosob. Ako ste previše nervozni i ako imate veliku tremu, usredsredite se na neki predmet u pozadini, na neki sat ili tablu na zidu, iza publike.

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

December 2019
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031