Nedelja, 26.01.2020

Magazin » Nauka » Psihologija » Festival ”Telo kao životni kompas”

Festival ”Telo kao životni kompas”

Objavi ovaj članak na

25.04.2014 11:50 AM

telo kao zivotni kompasFestival ”Telo kao životni kompas” okuplja psihologe, pedagoge, specijalne pedagoge, psihoterapeute i savetnike sa akademskim i alternativnim znanjem o odnosu duše i tela. Specifičan po dominantano radioničarskom načinu rada cilj Festivala je da omogući svim prisutnima da probaju i kroz lično iskustvo nauče različite načine zaštite i unapređenja psihofizičkog zdravlja.

Ove godine tema festivala je Transformacija –  pomoć i podrska stručnjaka. Kada pomislimo na transformaciju nekima od nas mozda je prva asocijacija neki šou program gde osobi promene stil frizure, šminke i oblačenja a odskora deo transformacije je delo plastičnog  hirurga. Transformisano se osećamo posle tuširanja, neke fizičke aktivnosti, odmora ili nekog putovanja – definise ga osećaj da posle toga nismo isti.

Najčešće prvo pomisilmo na transformacije koje su vizualno primetne i one koje su proizvod nekog dogadjaja ili aktivnosti koje su potekle spolja. Mnogo manje verujemo i redje se upuštamo  u promene koje treba da se dese unutar nas. Odsustvo vere u ličnu promenu  velikim je delom proizvod očekivanja kojima smo se rukovodili veći deo života a koja  su postala i način na koji nas bliski ljudi vide.

Čim se rodimo nastupe neka očekivanja  u zavisnosti od toga da li je u pitanju dečak ili devojčica. Dečaci se igraju sa odredjenim igračkama, nose odredjene boje, ne šminkaju se i najčešće ih učimo da ne treba da pokazuje emocije već da ih izdrže, dok za devojčice vladaju druga vrsta očekivanja. Gojaznim ljudima je najčešće“zabranjeno” da oblače odredjenu vrstu odeće, žele odredjenu vrstu partnera ili vole svoje telo.To su  očekivanja koja su mnogim ljudima oblikovala zivot ali i donela ne mala ograničenja, od kojih su neka na žalost podržavana od strane društva.

Reći ne takvim očekivanjima je veliki korak koji nije lako napraviti jer treba da odvede na put kojim smo retko išli i sa kojim nemamo iskustva. Neizvesnost novog plaši i samu osobu koja je na putu promene i bliske ljude oko nje. Bez obzira koliko nam je tažak život kao proizvod  očekivanja kojih želimo da se rešimo atmosfera podsticanja i podrške promeni  retka je situacija. Mnogo češće se dešava da je transformaciju teško započeti, jos teže videti njene znake dok je još u procesu nastanka a još teže ostati na putu promene. Stručnjak je koristan saveznik u tim situacijiama jer je njegov zadatak upravo to – da podrži promenu i ima što više alata od pomoći u datom procesu.

Jedna od najvažnijih životnih transformacije je trudnoća. Iako je trudnoća promena koja se dešava u nama – postoji mnogostvo društvenih očekivanja o tome “kakve su trudnice” ili kakve treba da budu trudnice da je nekada teško doziveti trudnoću kao svoju ličnu specifičnu promenu.U nekim fazama trudnica moze da ima utisak da joj je sopstveno telo strano poput spoljašnjeg dogadjaja na koji utiču lekari, beba, fiziološki procesi nad kojima nemam kontrolu, partner, majka ili drugarice koje su to već prošle i“znaju kako treba” a ponajmanje ih razume i prihvata ona sama.

S druge strane i onda kada ima utisak da razume i da je u kontaktu sa sobom i svojim telom,  trudnoća od žene donosi transformaciju ličnih očekivanja . Kako će nam biti  tokom tih devet meseci ili šta nas čeka na porodjaju može da bude manje ili više različito od onoga što smo očekivali. Iako nije tako očigledna kao što je rast stomaka, nasa lična transformacija  nije ništa manje velika. Na neka neostvarena ili ostvarena očekivanja ubrzo  posle porođaja nadovezuju se nove ideje kakav treba biti roditelj, a onda i lična procena šta od svih tih novih zahteva možemo da izvedemo a šta je za nas nebrano grozdje.

Postizanje ravnoteže izmedju spoljašnjih očekvianja i ličnih, starih i novih, ostvarenih i neostvarenih očekivanja je put transformacije iz stare u novu osobu. Bez obzira da li vam je tema trudnoće, porođaja i roditeljstva bliska ili imate neke druge kontekste u kojima vam je potrebna podrška promeni, iskustvo i saveti stručnjaka mogu da vam pomognu i pruze podrsku ili budu podsticaj dubinskoj ličnoj promeni.

Promena nekih  starih ustaljenih obrazaca može bude lakša ukoliko nam stručnjak pruža okvir, tehniku, savet ili iskustvo kako su drugi kroz slične lične promene prošli. Festival Telo kao životni kompas, pomaže da uđete u avanturu sa sobom, preispitate neko vaše sveto ali nekorisno uverenje i upustite se u isprobavanje lične unutrašnje duboke promene.

Festival je ove godine pokušao da vam prikaže različita mesta i načine ličnih transformacija. Ukoliko imate potebu ili sta na putu lične promene Festival vas podržava u tome na sledeće teme: kako  se razvija pokret,  ko su dule i kome one pomažu, kako se menjaju emocije u postporođajnom periodu, šta je stvarno hipnoza i kako nam ona može pomoći, kako art psihoterapija olakšava i pomaže duši da se nosi sa smrtonosnom bolešću, šta je energo-terapija i kako pomažu cvetne esencije, kao telesni terapeuti povezuju stanja tela sa emocijama, kako plesom do skrivenih delova svoje ličnosti,  zašto mali procenat žena doji i zašto je važno da se pomogne da se taj procenat poveća, kako da podstaknete razvoj deteta dok se igra u pesku, kako se može pomoći osobi sa traumom uz pomoc specifišnih stručno vođenih pokreta očiju, zašto je važno emocionalno vezivanje u detinjstvu, kako dodir podstiče psihološku promenu, šta iz havajske tradicije možemo  naučiti o postizanju duhovnog mira, kako do spontanosti uz pomoć plesa, šta još možemo sa hiperaktivnom decom osim da im damo lekove, zašto je briga i nega vazna  za psihičko zdravlje, zašto bi roditelji trebalo da masiraju svoje bebe, kako muzika leči stres, kako promena disanja može da poboljša psihičko zdravlje.

Festival “Telo kao životni kompas”, Psihoterapijska znanja u službi balansa duše i tela – obuke i preporuke održaće se po treci put od 16. do 19. maja u Domu kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179 u Beogradu. Zbog ograničenog broja učesnika obavezne su prijave na festivalduseitela@gmail.com a program Festivala i sve dalje informacije možete dobiti putem sajta festivala www.telozivotnikompas.org i www.facebook.com/pages/Festival-Telo-kao-životni-kompas.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031