Utorak, 19.06.2018

Magazin » Nauka » Psihologija » Batine – šta rešavaju?

Batine – šta rešavaju?

Objavi ovaj članak na

4.01.2011 12:01 AM

Batine po turuBatine su nešto oko čega se poslednjih godina vode raznorazne polemike. Neki tvrde da su iz raja izašle, a drugi da one ništa ne rešavaju. Bilo kako bilo, psiholozi tvrde da ih deca ne smeju dobijati i za to obično navode čvrste razloge. Mnogi od njih čak i one “najmanje” ubrajaju u neku vrstu nasilja nad decom, s obzirom na činjenicu da ih veliki broj dece dobija zbog neuspešnog poslovnog poduhvata roditelja, svađe sa bračnim drugom, nedovoljno dobro nalakiranih noktiju i drugih samo njima znanih problema.

Sa decom treba razgovarati. Mnogo i kvalitetno razgovarati, a kazne koje će im slediti ako ne poslušaju rečeno, prema mnogm psiholozima, nikako ne treba da budu batine . Njih je najlakše primeniti, mnogo lakše nego sesti sa detetom, porazgovarati sa njim i objasniti mu zašto to što je uradilo nije lepo. Morate biti psiholog, služiti se nekada i trikovima. Vi najbolje Vaspitavanje decepoznajete svoje dete, znate kako ono razmišlja. Morate imati autoritet. Deca to mnogo više cene i više se plaše značajnog ćutanja roditelja nego lupanje po guzi.

Vaše dete namerno je razbilo čašu. Objasnili ste mu da to nije lepo i pošteno ga izgrdili. No, sledeći dan ono to ponovi. Vi ga opet izgrdite, budete ljuti na njega, ali njega to ne dotiče te i treći dan namerno lupa treću. U ovakvoj situaciji dete je zaslužilo batine, ali ne kaišem preko leđa dokle god imate snage, već samo jedan ne previše jak udarac po zadnjici. Morate imate na umu zašto udarate svoje dete. Zato što želite dobro da ga vaspitate, da ga naučite da ne može svaki dan razbijati šta god mu se nađe pred nosem, a ne zato što ste vi izrevoltirani i da mu dokazujete da ste moćniji i jači samo zato što vam se ono inati. Verujte, zna i ono samo da jeste, zato ne budite dete i mućnite glavom. Ono nije tu kako biste vi imali na kome da praznite negativnu energiju, ono samo traži put, a za nalaženje pravog mu je potrebna vaša pomoć.

Ako vam pređe u naviku da dete udarate po guzi zbog svake sitnice, imaćete problem. Njemu će tako naviknutom postati svejedno, a drugi decu tući će ako ga samo Roditeljimrko pogledaju. Onako kako se vi ponašate prema njemu, tako će se i ono postaviti u odnosu sa drugima. Dozirane batine razviće u njemu svest da treba da bude tolerantan do određene granice, a posle te granice neće mlatiti svog druga na ulici, već mu okrenuti leđa i prekinuti druženje sa njim.

U slučaju da vam dete povremeno čuvaju baka i deka ili pak dadilja, objasnite im kakav je vaš odnos sa detetom i stavite im do znanja da ga oni ne mogu tući, a da ćete vi kada se vratite sa posla sa njim porazgovarati o tom lošem postupku.

Pregled komentara (80)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,86 od 7 glasova 12345

Komentara (80)

 1. SENSEI

  Mislim da su batine iz raja izašle. Moraju se samo koristiti pravilno i umjereno.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 13

 2. gordana

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 21

 3. Beograđanka7

  Slazem se sa SENSEI…nekad nije dovoljno samo podviknuti…mislim, teba izbegavati batine ali kad se mora, mora se…I naravno da mora da postoji autoritet, ko kaze da ne mora taj nije normalan!!! vrlo malo je potrebno da deca krenu pogresnim putem i vrlo rano pokazu nepostovanje…al to je greska roditelja, jer su detetu mnogo dopustili! A da, to su obicno oni roditelji koji su resavali sve samo recima, koje u tom slucaju nisu doprele do svesti deteta!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 3

  • Natasa

   Neka deca su povucena i mirna prirodno i jako dobro kapiraju i dok je tako treba objasnjavati lepo i uticati na njih .. a neka nisu ni slicna nego su agresivna i ne zele da svare neke stvari i onda zaista mislim da je neophodno primeniti prut .. nikako ne samarati ih ili vuci za usi ili ne daj boze nesto ozbiljnije .. ali prut i skini ga i samo ce biti bolji covek ili zena u zivotu ;)

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

 4. Nutellica

  uredu je dobiti batine ali ako za to postoji dobar razlog. Ja ih dobijem za najmanju sitnicu. Na primjer ako nisam otvorila prozor. Znam da je smesno ali takvi su meni roditelji iako imam 14 godina. Tetka mi je rekla da kada sam imala samo 8 mjeseci jela sam smoki i prosula ga,a majka je ubila boga u mene. A imala sam samo 8 mjeseci. E tako nesto nije u redu..

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 8

 5. roditelj

  oo,,nutellice:(( to svakako nije u redu..Nikako. U potpunosti se slazen sa ovin tekston ovdi. U americi se sada kaznjava kada tucete dicu. Ja san tolerantna do odredjene granice. Mislin,svako ima svoje granice. Ma necu ja govorit niti nekoga ucit, tome sluuzi tekst hehe :D nemojte mi zamirit na ovakvon pravopisu, ja san iz splita. Valjda cete razumit :) )

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3

 6. deki

  molio bi nekog dami odgovori neki roditelj

  Ocena komentara: Thumb up 5 Thumb down 2

 7. Nultaa

  Ja sam dobijala batina ihaha.. Kad se samo sjetim.. :P Tata me je tukao sa sibom i kaisem. Sve su mi modrice ostajale. Jednom me je mama dobro izlemala po dupetu. Svezala mi ruke za krevet, skinula mi hlace i iz sve snage me tukla sibom 15 minuta. Nisam mogla da sjedim na guzi 5 dana :/

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 1

  • dina

   I ja sam dobivala batine šibom od vrbe,koju sam morala sama ubrati.Morala je biti dugačka,savitljiva i tanka.Uh kako sam bila išibana po goloj guzici sve pruge su mi ostale

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 1

   • pero

    Ja sam dobivao sibom,uh kako je boljelo

    Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 0

 8. lana

  mene tuku kad ne obrisem prasinu , kad ne svezem kosu i to mama sibom od glave do pete a ja moram bit gola a tata kaisem,najgore mi je kad sam za moj rodendan obukla novu majcu amojoj mami se nije svidjelo pa sam morala da se gola skinem da me istuce i onako sva isibana i uplakana otisla na rodendan

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 5

  • dina

   Ja sam dobivala samo po goloj guzici ali jako dok vrbina šiba ne pukne.A lana kakvu je mama šibu koristila s kojeg drveta?

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 6

   • lana

    vrbinu sibu. ispred zgrade imamo vrbu, tako da me mama svaki put kad “zaribam” posalje da sama uberem sibu kojom cu dobit batine. kad joi donesem sibu odvede me u sobu, naredi mi da skinem hlace, legnem potrbuske na krevet i oplete sibom po goloj guzici. siba boli ko sam vrag, a jedino sta za vrijeme batina uspijem izustit kroz suze je ono klasicno u takvim prilikama: “Nemoj mama, nemoj molim, necu nikad vise, izvini…” poslije batina me posalje na sat vremena u kut da se ohladim i razmislim o tome zasto sam dobila batine, a nakon kuta slijedi dugo citanje bukvice. inace me nakon porcije sibe guzica toliko boli da tjedan dana ne mogu sjedit na njoj.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 1

    • Verica

     I ja sam na identican naciin bila kaznjavana od svoje mame. Siba boli kao sami vrag posebno po nogama. Uzas.

     Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Biljana

    Ovo je pitanje za Nutellicu, Nultaau, lanu i dinu:
    Prut je valjda najčešće vaspitno sredstvo koje roditelji koriste.
    Pa koja devojčica nije imala prilike da se “dobro upozna” sa prutevima na goloj koži svoje zadnjice…?
    I, naravno, za kažnjavanje prutem, gaćice moraju da idu dole, jer bi prut mogao da ih ošteti, pocepa…
    A lepo je da moraš sama da ubereš prut kojim ćeš dobijati, da malo “razmišljaš” o tome kako će ti skoro biti, da malo i strepiš…
    Mislim da je taj vrbov prut dosta često, prut od žutilovke i slični, jer su žilavi a savitljivi…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 2

    • dina

     zutilovku nisam isprobala,nego vrbu,drijen,ljesku.Vrba i drijen su najgori jer nikako da puknu,a mene je mama mlatila dok ne pukne prut.Ja sam morala skidati gačice da me što više guzica pece,a ne da ne unisti gacice.al mislim da batine s rukom su puno manje bolne nego žilavom šibom(prutem)

     Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1

     • Bruna

      Dina, nekoliko pitanja ako može…
      Nakon koliko minuta bi šiba obično pukla? Odnosno koliko su trajale mamine batine prije nego šiba pukne?
      U kojem položaju si dobivala batine? Bi li te mama prebacila preko koljena ili si morala leći na krevet? Ili si ih možda onako s nogu dobivala?
      Jesi mogla sjedit na guzici odmah nakon batina?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 3

    • lana

     Među šibama, vrbina definitivno najviše boli. O tome kakav efekt postiže dovoljno sam rekla time da kad njom od mame dobijem porciju batina idućih 7 dana ne mogu normalno sjediti na guzici. Toliko me poslije batina boli guzica da kad dođe vrijeme doručka, ručka i večere mamu kroz tih nekoliko dana molim da jedem stojećki.

     Biljana, da, sama ta “procedura” odlaska po šibu, kad me mama pošalje u dvorište da je uberem, zna biti gora i od samih batina. Koljena od straha klecaju, znaš šta ti slijedi, ali naredbu svejedno bez pogovora izvršiš, mami doneseš šibu i čekaš batine. Jer ne poslušaš li je dobiješ duplu porciju… Barem je kod mene tako. Jednom sam oklijevala s odlaskom po šibu, pa me mama “požurila” njenim debelim kožnim kaišom, a zatim sam batine dobila i šibom koju sam u međuvremenu donijela. Kako to više nisam htjela iskusiti, ubuduće sam šibu brala odmah kad bi mi mama to rekla. Ali što je je, ta odgojna metoda kad sam moraš ići ubrati šibu kojom ćeš dobiti batine je strašno efikasna, tako da nikad nisam 2 puta brala šibu zbog iste stvari.

     I slažem se s Dinom, gaćice moram skinuti kako bi batine što više pekle/boljele, a ne iz razloga da se gaćice ne oštete. Nije moju mamu briga hoće li se gaćice oštetiti ili ne, njoj je kad već dođe do batina jedino važno da ja narednih nekoliko dana ne mogu sjediti na guzici kako bih bolje memorirala batinama naučenu lekciju. A do tog cilja se lakše dolazi ako dobijem batine po goloj guzici, nego preko gaćica koje bi makar djelomično amortizirale efekt šibe.

     Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 9

     • dina

      odg.za brunu.šiba ni nije pukla nego se je skratila i ogulila i postala neupotrebljiva nakon nekih 15 min dobrog šibanja.morala sam se leči gola na krevet i malo naprčiti guzicu.poslije batina nisam mogla sjedeti oko tjedan dana.I da lana procedura pripremanja šibe je jeziva.uzmes skare hodas do vrbe gledas da odrežes najbolju šibu,da se ne vračaš dvaput ,pa otkineš šibu očistiš je od lišča i šibaš kroz zrak da vidiš dal dobro fijuče(a vrbine šibe itekako fijuču tako da ti se tokom batina fijuci šibe zarežu u pamčenje)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0

     • strogi roditelj

      Pozdrav Lana,
      Vidim da su sećanja još uvek sveža. Koliko imaš godina i da li se slažeš da kažnjavanje prutom treba da bude i do 18godina? Moja susetka je šibana i do 20-te od strane majke (nikada od oca). Ja se iskreno ne slažem do ove mere sa fizičkim kažnjavanjem iako sam prilično strog. Ovakvo kažnjavanje može kasnije da se odrazi na psihu u životu, može da stvori mazohistička osećanja.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3

     • sofija

      e tako sam ja jednom donela neki suvi prut koji je pukao posle prvog udarca,pa me poveo da mi pokaze kako se bira siba naravno vrbina,pa je za avaki slucaj poneo dve i polomio ih na meni,mislite da sam smela neto da kazem kad je uzeo dve a jedva sam se dovukla do kuce,jos na vratima me je skinuo i do sobe sibao po nogama sva sam jadna poskakivala po pola metra kad osine,a kad smo usli u sobu aj preko stolice,e tad ni u skolu nisam isla dva dana nisam mogla ni da lezim ni da sedim ,tako da i dan dans sibu biram veoma pazljivo i isprobam je kako fijuce,

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0

 9. Biljana

  Ja sam telesno vaspitavana još od kad sam bila mala devojčica.
  Najčešće me je kažnjavala majka.
  Kada bi bila nevaljala, neposlušna, ili ne bi uradila nešto kako treba, ona bi mi rekla da treba da budem kažnjena.
  Kažnjavanje je obicno bilo uveče, pred spavanje, u mojoj sobi.
  Ja treba da sačekam da majka dođe da bi me…
  Onda majka uđe, zatvori vrata.
  Ponovo mi kaže šta sam bila nevaljala, i da treba da budem kažnjena.
  Ja treba da razumem zašto ću biti kažnjena, i da se saglasim da treba da dobijem.
  Onda treba da skinem donji veš i da se prebacim majci preko kolena.
  Ona bi me pljeskala polako, dugo, jako…
  Pljeskala bi me sve dok mi cela zadnjica ne bi bila skroz crvena.
  Ja bi često zaplakala, pustila bi suzice, ali bi ona nastavila da me pljeska, valjda onoliko koliko ona misli da treba.
  Kada bi završila, ja sam mogla da se podignem.
  Trebalo je uvek da ponovo kažem da sam bila zaslžila, i da se zahvalim majci što me je…

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1

  • lc

   Biljana, koliko shvaćam mama te rukom pljeskala. Nisi dobijala batine kaišom i šibom? A što se načina kažnjavanja tiče, mene moja mama nema običaj prebaciti preko koljena. Ja nakon što skinem hlače moram potrbuške leći na krevet, a zatim nema mrdanja dok mi mama šibom ne “ofarba” guzicu u crvenu boju.

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0

 10. lana

  Ne znam samo znam da je uzas peklo

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 2

 11. jedna mama

  Sta resavaju? Resavaju neposluh, tvrdoglavost i bezobrazluk ako roditelj ispravno oceni kad, kako i u kojoj meri ih primeniti. Imam 2 cerke (10 i 8 godina), odnos nam je kvalitetan, mnogo s njima razgovaram, daleko od toga da ih lemam za svaku sitnicu iako priznajem da sam vrlo stroga mama, ali obe moje ćerke savrseno dobro znaju da cu se u onim situacijima kad stvarno prekardase pobrinuti da im dupe skupo plati uradjeni nestasluk. Tada uzmem kais i lemam ih dobrih 10-ak minuta dok ne budem sigurna da su naucile lekciju. Nekoliko dana posle batina ne mogu sediti na dupetu, ali zato je transformacija u ponasanju i vise nego primetna.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2

  • Elma

   ja se slazem sa tobom i tvojim stavovima :)

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

 12. dragan

  Pitanje za jednu mamu:da li su i tebe tako tukli kada si bila mala?Pitanje za lanu,Biljanu i Dinu:Mozete li mi dati vas email.jer bi htii da saznam nesto vise o vasem kaznjavanju.

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 13. Selma

  Stanite ljudi to je vama sve kao normalno,majke djecu sibaju po 15 min i sve ok.Ma sta god da dijete uradi ne zasluzuje sibanje pa ne odgajate djecu u logoru,ja imam kcer i naravno da je nestasna ali Boze moj da je nemam ne bih htjela da zivim vise.I kada nesto lose uradi pricam snjom da to nije bilo lijepo,objasnim joj i posaljem u sobu 10 min i vjerujte mi nikada vise to ne ponovi.Mislim puno se vise postogne sa razgovorom i kaznama,zabranama nego fizickim nasiljem,mame su jace od svoje djece naravno ali zar mi nismo tu da ih stitimo a ne da im mi nanosimo bol.Zivimo u takvom svijetu da ce nazalost mnogo bola upoznati,ali vidim neke majke zele da one prve pokazu djeci za taj bol.Jadno:(Zamislite da vam sutra neko(ne daj Boze)siluje,otme,ubije dijete koje se do jucer tukli pa zar bi mogle da zivite stim da ste im vi prve njihove majke ucinile zivot nemogucim.Realno one koje tuku svoju djecu ne zasluzuju najveci dar od Boga,a to je biti majka..Zao mi je sve te zlostavljane djece:((

  Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7

 14. spankee

  Imam pitanje za sve koji su dobijali batine… Do koje dobi, tj do koliko godina ste dobijali batine?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 15. spankee

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 8

 16. deckobg

  batine su po meni korisne …. i ako sama ih sam dobijao… kad pogresim moram da ueberm dve sibe a ako to ne bude dovoljno tu je kozni kais… posle toga moram da objasnim u cemu sam pogresio i zasto sam dobio po guzi

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2

 17. SpankerBG

  Na raport! Pa da vidimo da li ces se sprdati s ozbiljnom temom i ubuduce!

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 18. sofija

  ne znam zbog cega bi neko smatrao da su deca koja su tucena kaisem ili sibom zlostavljana,ja dobijam batine i dan dansa naravno kad nesto debelonapravim,ali ne bunim se (ili cak ne smem vise ni sama ne znam)znam da sam kriva,odem po sibu,dolazak kuci je malo sporiji zbog nogu koje se tresu ali sta je tu je izdrzim to muski,brojim na glas a placem u sebi jer na daj boze da pustim glasa,gajtan mi ne gine e ljudi moji to su batine,menjala bi jenom nedeljno batine sibom za nijednom kablom,ko nije osetio ne zna o cemu pricam.meni je iskreno gore cekanje u sobi lezeci na krevetu sa sibom nego bilo sta.onda tata udje kaze koliko udaraca sam zasluzila i krece,desavalo se ako je bas besan da siba pukne nakon 15ak udaraca e ona oblacenje pa po novu,tada mi doje da pobegnem ali gde cu,isplacem se malo u sumici nazad.ali ne smatram da sam zlostavljana napravila sam gresku za koju placam i i sta sad,sto kaze moj tata dupe dusu nema.volela bih da cujem jos neko iskustvo a tesi me sto sad znam da nisma jedina

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 3

  • dina

   naravno da nisi jedina ja isto dobivam “prave” batine šibom vrbinom (makar imam šesnaest godina):batine dobivam od mame šibu moram ubrati sama a nedaj bože da uberm šibu koja nije dugačka žilava i ne fijuče tad se ova “loša” šiba lomi na mojoj goloj guzici i moram ici u potragu za novom”dobrom”šibom;ali uglavnom dok vec idem po šibu pazim da uberem najbolju vrbinu šibu što znači uberem par šiba očistim ih od lisca i isprobam koja najbole fijuce:gajtan fala bogu nisam isprobala(barem ne za sad)

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 1

   • sofija

    ja imam 17 godina i znaci razumemo se u potpunosti,a reci mi da li pricas sa drugaricama o tome i kako leti kad ti ostnu tragovi a treba nositi kratki,sorc ili suknjice

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 2

    • dina

     pa pricam sa drugaricama o tome pogotovo onima ko dobiva batine,a pogotovo poslije roditeljskoga prepricavamo “dozivljaje”.
     Leti nosim kratko ali mama me tuce po…,a malo samo ostane na nogama pruge od šibe dok se pomeram pa šiba zahvati malo noge ili donji dio leđa,al svi znaju da dobivam batine,pogotovo komšije me vide da berem šibu.
     uglavnom ne sramim se malo masnica,pa nek se vide…
     Bilo bi dobro kad bi napisala neki mail pa da mozemo oko toga popricati…pozzz

     Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1

     • imilic

      Evo mail ako je neko zainteresovan da razmenimo mišljenja i iskustva temu batina.

      imilic98@gmail.com

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

     • Branko

      Ako bi mogla da biras izmedju tih batina i zabrane izlaska ili slicno sta bi izabrala? Mozda deluje kao glupo pitanje
      ali ja se bavim psihologijom i proucavam vec neko vreme ovakve teme pa eto da saznam nesto novo posto ja nikada nisam dobijao batine u detinjstvu pa mi sve to malo cudno izgleda. :)

      Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 5

     • Nikola

      zelim da razgovaramo na temu batina – nikola55mar@gmail.com

      Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • kruukee

   Hidden due to low comment rating. Click here to see.

   Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3

   • sofija

    pa prve prave batine sam dobila kaisem u 7 razredu,zbog bezanja iz skole,pa uvek je najgore to kad znas da ces da dobijes batine.znas sta te ceka ides beres sibu ili biras kais i ides u sobu skidas se i cekas kaznu kako moze da bude,lezis cekas i znas sta ce da bude a nista ne mozes da uradis moras da istrpis.ne postoji nacin da izbegnes guza ce da strada i to je to,

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

    • kruukee

     Nikako neopravdavam taj vid batina pogotovo ako je dete zenskog pola. Aj prut nekako i da se proguta al kabl je preterivanje mogu samo da zamislim kako ti je bilo. Mene nikada nisu udarili i ako sam bio mali kriminalac. Uvek su me kaznjavali. Sutra kada ja budem imao decu jedina stvar za koju bi dobili batine bila bi droga. Ja iskreno mislim da si ti prezivela mnogo u svom zivotu ne znam da li imas neke traume ja sam iskreno u soku kada sam procitao da su koristili kabl po goloj guzi to sigurno boli mnogo bas mi te je zao :(

     Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 2

 19. Elma

  Ne nisi jedina naravno hahah :) ako imas neki e-mail,pa da se cujemo :) pozzzzz

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 20. tomislav

  Da podijelim svoju pricu mene mama tuce također i to uglavnom zbog ocjena… Najcesce rukom po goloj guzici , ili ako nesto jako zabrljam koprivama .. Natjera me u moju sobu i idemo skidanje do gola i raspali rukama… A kad odbivam koprivama e to je pravi show guza žari i peče a nesmijem se primit za nju ili stavit ruku odozada jer bi dobio jos jace. Nakon koprive guza se crveni ko paprika nekad znam dva sata nakon batina tusirat je hladnom vodom. A najgori dio od svega mi nisu batine…. Nego skidanje gacica neugodno je …. Jedanput kad sam rekao mami da ne zelim da me skida… Samo me pogledala opalila samar i svukla me na silu sama… Netrebam ni govorit da sam tad prvi put osjetio 4 snopa koprive na pola sata .

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3

 21. Branko

  Citajuci ova iskustva deluje mi da su neke od ovih batina prilicno surove. 15 minuta dobrog sibanja ili dok prut ne pukne zar nije to malo previse?

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 2

  • sofija

   da ali znas kako se to ureze u pamcenje da vise nikad zbog te iste stvari neces biti isiban,veruj mi.tih 15 min tada deluju kao vecnost molis boga da siba pukne a svi znaju da vrbova siba ne puca tako lako to cini mi se traje u nedogled,a tek posle toga ne mozes sedeti na fuzici barem nedelju dana kako treba ali nikada ali bas nikada nisam dobila 2 puta zbog iste stvari

   Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 3

 22. Nikola

  J a sam dobijao batine prutom, ko zeli da razgovaramo, moj mejl je nikola55mar@gmail.com

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 1

 23. NesaBG

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4

  • sofija

   uuu ja znam kako boli kabal ili gajtan ne daj boze nikom,i kais i sibu i sve mi je nista u odnosu na gajtan to ubija

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • NeshaBG

   Ako neko zeli da pricamo o ovome moj mail je nesha.jitsu@gmail.com

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. milan

  ja sam poslednje batine dobio sa 17 godina od moje majke. Zbog ocene u skoli. Nisam reko majci a onda je razredna zvala moju majku i … Kad sam dosao kuci iz skole, mama je rekla da skinem gace i da legnem na krevet, odbio sam jer imam 17 god. i ponizavajuce je jer ce moja privatnost biti narusena. Viknula je da mi ne gine 25 i onda je zakljucala vrata sobe. A ja sam morao skinuti gace i izdrzati kaznu, nego je neko pokucao na vrata. Jos gore po mene jer je to bila mamina drugarica. Mama joj je rekla, eto samo po golo d*** pa ce se nauci pameti, a ja crvenim od stida. Strasno. Posle toga nisam vise dobijao batine

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0

 25. milan

  Mozda je u redu dobiti batine kad zgresim nesto ali mi je uvek bilo vise neprijatno nego bolno kada me je mama tukla. Otac nikad nije digo ruku na mene. Mama je pocela sa batinama jos kad sam imao 12 god. Na savet njene prijateljice da samo kaisem po goloj guzi moze neko da se nauci pameti, strasno. Najgore batine sam dobio sa 15 g kada sam otisao na pecanje a nisam se javio. Uvece me mama sacekala u sobi i morao sam skinuti gace i leci na krevet. Imala je tesku ruku pa bi mislio da li ce kais puci ili ce moja koža Dobio sam 50 po goloj guzi, nisam posle toga mogao da sedim 2 dana, a u skoli mi je bilo neprijatno da pricam drugarima o tome. Hvala bogu sto su te godine prosle i sto sam odrasla osoba sada

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

 26. Filip

  Evo da i ja cu podeliti iskustvo sa vama.
  Batine nisam dobijao cesto, od roditelja, skoro da ih se i ne secam sve do svoje 10 godine. Video sam jednom kako komsinica kaznjava cerku, moju drugaricu, bas tako po goloj zadnjici sibom. Nisam mogao da verujem kako ona to mirno izdrzava place i vristi ali se ne mrda. A nisam ni slutio da cu i ja uskoro tako proci.
  Moji su poceli puno da rade pa su cesto odlazili na putovanja a mene su ostavljali na cuvanje mojoj 10 godina starijoj sestri od tetke. Voleo sam je puno. Umela je samnom a cesto su tu bile i njene zanimljive i lepe drugarice. Ali sestra mi je odmah rekla da ako je ne budem slusao mogu da ocekujem batine. Tako se prvi put desilo. . . Ostali smo sami a ja bas nisam hteo da spavam. Posle dugog ubedjivanja izasla je napolje i vratila se s prutem. I naredila da skinem gace, bio sam zbunjen ali i uplasen pa sam poslusao. Kad me prvi put udarila zanemeo sam od bola. I tako je nastavila a ja sam pokusavao da se zastitim. Bilo je to vece bola jer me je naterala da shvatim da se ne smem braniti. I tako je pocelo. Trajalo je do moje 16 godine a oko 14 gotovo sam svaki put dobio kad smo bili zajedno. Ali naucio sam da mirno istrpim jer sam znao da ce biti sve mnogo lepse kad se oboje smirimo. Dobijao sam i pred njenim drugaricama. Ali one su me ohrabrivale da budem dobar i izdrzim jer je to za moje dobro. I da su i one tako prolazile kad zasluze. Volim da pricam o svemu tome pisite na mail filip.batina@gmail.com

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 3

 27. M.H.

  Čime te mama istukla taj put? Kaiš ili prut?

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

  • sofija

   prut se duze pamti i i vise boli tako da se vecina roditelja odluci za prut

   Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 1

 28. Filip

  Sofija, od koga cesce dobijas mame ili tate? Koliko cesto se to desava? Koliko dugo traje? Da li se secas prvih pravih batina?

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

  • sofija

   samo od tate tata je zaduzen za vaspitavanje hehehe,pa sad koliko cesto kad on smatra da sam zasluzila kad nesto zabrljam.u osnovnoj skoli sam prvi put osetila na guzi njegovo velicanstvo prut.a koliko traje pa obicno dok ne polomi pry=ut na meni,jer kod mene je obicno prut u vecini slucajeva samo nekoliko puta sam dobila kaisem i to onim vojnickim debelim i jos odkuvanim

   Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

   • L

    Sofija, kako misliš odkuvanim kaišom?

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 29. J.J.

  Sofija kuda su dobijala batine

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 30. Petar

  moje iskustvo…
  mene mama kaznjava batinama kada nesto zabrljam, najcesce me tuce kaisem mada sam osjetio i sibu i kuhacu i ruku… skoro uvjek je to po goloj g*****, moram da spustim hlace i onda preko rucke trosjeda, stolice ili kreveta i onda se samo cuje fijukanje kaisa, nema neki odredjeni broj udaraca koliko cu dobiti nego koliko ona smatra da je dosta, a to je uvjek da dan dva iza nemogu komotno sjediti… za mrdanje i glasno plakanje dobijem extra…
  volio bih s drugima pricati o njihovim iskustvima petar.dobric@yahoo.com

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

 31. marina

  Ja sam isto šibana šibom koju moram sama pripremiti.
  Evo jednog primjera,da je za roditeljski u školi dođem doma iz škole ,a roditeljski je uvecer,mama ode na roditeljski,prije nego krene mi kaze “nek me ceka jedna dobra šiba,kad se vratim”i ako bude trbala da je pri ruci i naravno u školi nisu bas ocjene bajne ona dođe doma i pita me “šiba pripremljena” i onda slijedi skidanje do gola na kauč i slide batine šibom po g*** dok ne bude dobro isarana,ponekad ako šiba prerano pukne moram se obuci i naci drugu bolju šibu.Inace u dvorištu imam prašumu od dobrih šiba (vrba,dren,leska) neznas koja je gora sve onako ravne dugacke zilave i tanke.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1

 32. dragan

  Kada bi vam covek poverovao da je ovo istina. Naravno da su svi ovi komentari dobro zezanje. Ne znam kako vam ne dosadi da toliko farbate ovde po nekog psihologa ili ozbiljnog coveka koji komentarise. Bujna masta svakako a da se to tako nesto desava svakako je to tada posao za policiju i psihijatre.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 5

 33. Marteae

  Ja imam 11 god.i siba mi je u kuci…na vitrini ,kad nesto lose napravim moram se kompletna skinut,i gace ,i sve bas sve…ako je siba tanja,pece,ako je deblja jos gore…uvijek je gore jedna debela vrbina.i onda slijedi sibanje.po tabanima boli,puno

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 1

 34. J.J.

  Marteae jesi ti samo dobijala po tabanima

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 35. Nikola

  Citajuci ove komentare, zapitao sam se kako podnosite batine, da li placete i posle koliko udaraca vam suze krenu.

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 1

 36. Aleksandra

  Mene mama i tata tuku za svaku sitnicu kad se isprljam, kad dobijem 4, ne namestim krevete, neraspremim kucu.I to uglavnom vrbinom sibom ili kaisem

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0

  • Vlada

   Aleksandra, koliko traje vremenski tvoja kazna kada te mama i tata kaznjavaju?

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 37. Pavle

  Imam 14 god, toliko sam naviko na batine, da me više i ne boli ili ja nemam više taj osjecaj, više puta jedva čekam da se završi što prije. A mlate me jednako i ćale kao i majka. Samo neznam što če bit kad dođem u kasnije godine, dali će to postati jedna vrsta zadovoljstva,

  Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 0

 38. AK

  Ja tucem svoju decu.Imam 2 sina i cerkicu.Sinove tucem cesce i vise.Cerkica (Tara) je i jos mala i dobra je .Retko nesto zgresi.sinovi,Luka i Nemanja(9 i 12) su jako nevaljali ,nikada ne ponavljaju iste greske ali cesto prave nove.Ja ih tucem gotovo svakog drugog dana pokusavam to da resim kroz razgovor ali kod njih samo batina radi.

  Ocena komentara: Thumb up 5 Thumb down 2

 39. ED

  Ja cesto dobivam batine…ali ne od roditelja, vec od tetke, jer sam kod nje dok skolu zavrsim. Najcesce me udara sipkom, a rijeđe kaisem. Samo kaze sacekaj me u sobi. Moram se skinuti potpuno gol i cekati je…nekad budem u polozaju cetveronoske, a nekad legnem na trbuh, uglavnom ona mi odredi polozaj i istuce me, po 20 minuta me siba. Nikad nisam ni pomislio da je ne poslusam, dok me kaznjava uvijek sam miran, bez obzira koliko boljelo. Govorio sam i roditeljima, ali oni su joj odobrili da me kaznjava i rekli da pred tetkom moram biti poslusan. Nikad joj nisam rekao ne, njena rijec je zadnja, cesto me kazni za ocjene, a ima i bezveznih razloga…ali kakav god razlog bio, moram to prihvatiti. Bez obzira na sve, ja volim svoju tetku i volim je sto me je naucila poniznosti i sto me uci da budem poslusan.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 1

 40. pero

  Pozdrav,mene je kaznjavala starija sestra,sibom i kaisem,vrlo strogo.

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 41. pero

  Mene je kaznjavala starija sestra,sibom i kaisem.o

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 42. Nidza

  Mene brat. S obzirom da zivim s njim i imam 12 god

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 1

 43. marija

  pa dobro tako je to .. ko nije osetio prut ne zna sta su batine a vidim da svi jeste tako da :D
  ja sam dozivela par puta boga mi i da se upiskim ..kad sam bila mala.. naravno opet kazem nije me niko tukao od 8 razreda pa ni u 6 i 7 .. sa 6 7 godina je bilo najgore pa do treceg .. stalno je paadalo sibanje i secam se jednom mama mi je vezala ruke jer sam opsovala neku koleginicu profesorku i sibala me je dok se nisam upiskila . blam .. uzas … dva pruta olomila..

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

 44. boris

  ufff stresem se kad cujem za prut il kais.ja sam uglavnom dobijo batine kao mali posto sam bio veoma nestasan i nevaljao.dobijao sam kaisem uglavnom .batine sam dobijao od dede i ocuha.al od dede sam dobio par puta onako posteno da nisam mogao sedeti na guzi barem nedelju dana.i dan danas ponekad dobijem batine zbog nekih stvari koje neuradim il zafrknem

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 45. milan

  mislio sam da sam jedini, ali i mene stariji brat ume da izmlati sibom ili kaisem kad nesto pogresim

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 46. teo

  Batine bas nista ne resavaju, bar ne deci, mozda samo pomognu roditeljima da se osecaju bolje. Ja sam dobio nebrojene batine, a poslednje prosle godine jer sam stigo kuci potpuno pijan posle neke zurke, a sutradan je trebalo da pomognem ocu u radionici i posto sam ga opsovo dok me je budio svukao mi bokserice i izmaltio me ko klinca a ja jos mamuran nisam mogao ni da se branim. Inace sam ko klinac i tinejdzer dobivao bar jednom nedeljno, uvek od oca, ali i majka ga je podrzavala i jos ga nagovarala ako on nije video sta sam uradio. Do pola osnovne skole mlatio me rukom a posle koristio sta god mu pri ruci, najvise kajs i lenjir, i sve vreme je vikao i psovao sto me je jos vise plasilo i najcesce posle par udaraca dok sam se jos pokusavo braniti bi me scepao za vrat ili ruku posto je ogroman i urlao da skidam gace. Ne znam ni sam kolko sam puta dobio tako gologuz pred drugima koji su ga nekad pokusavali smiriti, ali dzabe. A dzabe i batine jer se nista nisam promenio, samo sto radim za njega pa ga jos moram trpeti. os mi zna zapretiti, ali od tad kas sam se napio dobio sam samo par samara. I ja sam mislio da sam jedini ali ovde vidim da nas ima svih uzrasta i muskih i zenskih.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

 47. Petar

  Vidim da nas ima dosta koji smo u mladosti bili kaznjavani batinama. Ni ja nisam bio izuzetak. Moja je mama bila jako stroga, uvela je jako puno kucnih pravila koja sam morao postivati. Svako nepostivanje kaznjavalo se batinama. Ritual je uvijek bio isti . Najprije odrzi dugotrajno predavanje o mojoj pogresci, onda moram donijeti predmet kojim ce me tuci, spustiti hlace i gace do ispod koljena i onda me tuce, u stojecem polozaju, lijevom rukom me cvrsto drzi oko struka a desnom tuce. Nisam smio plakati niti se braniti, jer bih dobio duplo vise udaraca. Kad zavrsi, morao sam ici u kut mirno stajati pola sata. Tek onda je kazna bila zavrsena. Najcesce je koristila ravnalo, kuhacu, remen i sibu. Meni je uvijek siba bila najbolnija, posebno ako bih dobio po golim nogama. Tata me nije nikada tukao.

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 48. Mira

  Jeste vi ozbiljni?
  Ja sam se rasplakala dok sam čitala vaše komentare. Siroti vi, šta ste sve istrpeli!
  Duša me moja boli za vama.
  Imam vrli nestašno dete i dobio je po koju pljusku po guzi, ali posle ovog sto sam pročitala dobro ću se razmisliti sledeći put.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 49. marko

  moj matori je trener u jednomsportskom klubu, grdosija od koje sam se uvek plasio mada ni ja nisam sitnog rasta, a znam da je i u klubu strah i trepet. uvek je nervozan i mada ja i brat cinimo sve da mu se ne nadjemo na putu stalno nalazi razloge da se dere na nas potpuno bezveze a kad potpuno poludi kaze da mu je dosta dernjave, a samo on vice, i kze nam mars u sobu i onda znamo da smo bas nagrabusili ni krivi ni duzni jer posle dodje i on u nsu sobu i nastavlja da se dere kako smo nevaspitana derista i kako ga uvek izvedemo iz takta i kako nam opet mora dati dobru lekciju a mi samo gledamo dal skida kajs ili ce rukom sto je bolje, a kad konacno ucuti to je znak da moramo da mu pridjemo, spustimo pantalone i savijemo se preko njegovog kolena. nekada nam svuce gace nekada ne al boli isto,prvo dobije moj brat koji je u sestom razredu a onda ja koji sam u osmom,jer sam stariji pa morami da cekam. a jos je gore kad nismo kad kuce pa kaze cekajte samo da dodjemo kuci jer tada sve vreme znamo da cemo dobiti batine ilikad kaze sad mars na spavanje a sutra cemo ovo da raspravimo. pred drugima se pravi kako je ponosan na nas i kako smo vaspitani a kad smo sami uvek nesto zamera

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 1

Napiši komentar
jun 2018.
P U S Č P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930