Ponedeljak, 20.01.2020

Magazin » Moda » U trendu » Lepota iz kompjutera

Lepota iz kompjutera

Objavi ovaj članak na

21.09.2010 12:01 AM

lepotaDanas se na fotografijama vide lica devojaka koje zaista postoje, ali koje u stvarnosti nisu onakve kakve ih vidimo na fotografijama. Danas je obavezno obrisati svaku boru, svaki znak starenja, umora ili stresa, podočnjaci ne smeju da postoje, noge se izdužuju, a ruke istanjuju. Težnja ka savršenstvu oduvek je postojala. Ljudi su se trudili da izgledaju lepo, da se u javnosti prikažu u najblistavijem izdanju. Kompjuterski programi, a naročito obožavani fotošop, nude bezbroj mogućnosti dorade fotografija do perfekcije. Ipak, možda bi trebalo da se zapitamo da li je sve dovedeno do apsurda? Oko nas je lepota na svakom koraku. Okruženi smo bilbordima sa kojih se smeše perfektna lica, bez ijedne bore, bez podočnjaka, sa savršeno oblikovanim usnama, zuba belih kao sneg i savršeno negovane kose. Mediji koji menjaju naš pogled na svet, utiču na to da se žene sve više trude da liče na modele i glumice, često frustrirane jer taj nivo perfekcije nikako ne mogu da postignu. I koliko smo puta čuli rečenicu tipa: “I ti bi tako izgledala kada bi te sredila ekipa vrhunskih stručnjaka”! Ali kako većina nije u mogućnosti da priušti sebi takvu vrstu pomoći, prinuđena je na fotošop, kompjuterski program koji omogućava da se jedna devojka pretvori u zvezdu Holivuda.lepota1
Tokom godina percepcija lepote toliko se modifikovala da ono što se nekada smatralo lepim, danas može da se ne dopadne. Još pre digitalnih fotografija pribegavalo se ulepšavanju slika manuelnim putem, kada je trebalo korigovati svetlost, boje i imperfekcije modela, dok su danas za to kreirani softveri poput najpopularnijeg fotošopa, kome pribegavaju svi modni magazini, manekenke, glumice i svi oni koji po najnovijim pravilima moraju da izgledaju savršeno. Mnoge žene nastoje da se približe tim nedostižnim modelima lepote, usvajajući potpuno nove i destruktivne navike u ishrani koje ih dovode do anoreksije, bulimije i depresije.
Dvadesetih godina ovog veka žene su se osmelile da skrate kosu, ostave duge suknje u ormanu zajedno sa korsetima i oblače one do kolena, dok je nakon rata film uveo nova merila lepote. Kasnije sa pojavom televizije, u prvi plan izbile su tendencije koje su i danas aktuelne i koje su nam ponudili televizijski programi, ali i supermodeli.
I dok mnogi još nisu otkrili ni mogućnosti fotošopa, danas se već priča o takozvanoj šminki sa efektom fotošopa, jednoj vrsti korigovanja i ulepšavanja uz pomoć sjaja za usne, seniki i olovaka. To je nova šminka koja ima ambiciju virtuelnog i približava se efektu kompjuterske obrade, što je nova meta kozmetičkih kuća.

Oznake teksta

Komentara (2)

  1. hahahaa…FASCINANTNO…Ko god da je to napiso VEOMA je u pravuu !!!

  2. samir

    hahahahahahahha (>

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031