Magazin LjubavNesuglasice Ljubomora ubija prijateljstvo

Ljubomora ubija prijateljstvo

by Administrator

ljubprijatLjubomora je emocija koju oseća osoba koja primeti da druga osoba daje nešto trećoj osobi što ona želi (obično pažnju, ljubav ili naklonost). Na primer, dete će verovatno biti ljubomorno kada njegov roditelj da slatkiše njegovom bratu ili sestri, a ne njemu. Dok se dečja ljubomora može ublažiti tako što roditelj i tom detetu da slatkiš, to nije slučaj kod ljubomornog ljubavnika koji želi da voljena osoba posvećuje određenu vrstu pažnje isključivo njemu. Prijatelji će uvek davati obećanja jedno drugom. Prijateljstvo je nešto čemu se mnogi vraćaju kada ih porodica ili sve drugo izneveri. Svi želimo da provedemo što više vremena sa prijateljima jer se uz njih osećamo srećno i ispunjeno. Većina lepih sećanja ili smešnih situacija dešava nam se u društvu prijatelja. Otvoreni su jedni prema drugima, dele interese i osećaju se prijatno u zajedničkom druženju. Pa ipak, nekad nas prijateljstva iznevere. Samo jedna ili dve reči dovoljne su da se dobro prijateljstvo završi u trenu. ljubprijat1
U zdravom prijateljskom odnosu, prijatelji su jednaki. Nije uvek jedna osoba dominantna, a druga podređena. U svakoj vezi, bez obzira radi li se o prijateljstvu, porodici ili braku, u određenim trenucima jedna osoba je dominantnija od druge, ali se na kraju sve to izjednači. Svaki put kad se pojavi nejednakost ili neravnoteža, otvaraju se vrata ljubomori. Ali za ljubomoru nema mesta u prijateljstvu. Sami odlučujete o tome ko ste i šta ste. Zato, nema razloga za ljubomoru prema nekome. Verovatno ćete shvatiti da ništa nije važnije od vašeg prijateljstva.
Kad ljubomora postane vidljiva između vas i vaših prijatelja, morate prestati sa ljubomornim ponašanjem.
ljubprijat2– Morate znati da vaši postupci govore glasnije od reči. Ako volite nekoga i ponašate se ljubomorno, ne iskazujete mu ljubav.
– Ljubomora je oblik straha. Možda imate strah od napuštanja ili strah od neuspeha. Lakše ćete se osloboditi ljubomore ako prestanete da brinete.
– Poverenje u druge je merilo povjerenja u samog sebe. Ako nemate poverenja u sebe, nećete verovati ni drugima.
– Ljubomoru možemo uporediti sa hvatanjem mokrog sapuna. Što jače pokušavate da ga stisnete, to je veća verovatnoća da će odleteti. Opuštenim rukama ćete lako podići sapun. Isto tako, „stiskanjem“ možete oterati prijatelja ili partnera. Oslobodite li se ljubomore, biće manje pritiska u vezi.
– Ljubomorni ljudi često teže moći, a ljubomora je način na koji mogu zapovedati i kontrolisati druge.
– Da li znate šta želite, a to nemate? Prestanite zamerati drugima što to imaju, i sami uzmite ili ostvarite ono što želite. Postavite ciljeve i isplanirajte kako ćete ih ostvariti.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar