Sreda, 23.10.2019

Magazin » Ljubav » Ljubavni saveti » Druženje sa bivšim/bivšom? Loša ideja!

Druženje sa bivšim/bivšom? Loša ideja!

Objavi ovaj članak na

14.11.2012 2:05 PM

bivsi deckoBilo da je u pitanju brak ili veza, uvek ostaje pitanje koje mesto treba dati onome sa kime smo delili parče svog života, šta uraditi sa jednom za svagda završenom ljubavnom pričom – zaboraviti je u potpunosti ili je se povremeno prisećati kroz prijateljski odnos sa bivšim/bivšom? Međutim, da li je moguće da ostanemo bliski sa nekim sa kime smo do juče delili krevet, najmanju radost i najveću tugu? Retko kada je slučaj da ovakva prijateljstva opstanu, bar u poslednje vreme, naročito jer su razlazi sve češće odluka samo jedne strane, dok ona druga u sebi ili naglas pati za nekadašnjom vezom…

“Rastanimo se kao zreli ljudi…”

Retki su parovi koji se rastaju u miru i koji iskreno požele jedni drugima da pronađu nekoga ko će ih biti vredan, ko će im poklanjati svu moguću pažnju i ljubav. Mnogo prisutnija osećanja pri ovakvim susretima tokom kojih se okončavaju veze jesu ogorčenje, nezadovoljstvo, ljubomora, pa nekada čak i izvesna doza mržnje. Što je veza bila duža, jača i strastvenija, to je veći rizik da se stvori vrtlog negativnih osećanja. Nereko se deševa da se ona zadrže u glavama do pre neki dan zaljubljenog para, čak i ako su tokom svoje veze zasnovali širu porodicu i dobili decu. Više od polovine razvoda prate neprijatne situacije i svađe između bivših suprunika, najčešće jer jedna strana to nije ni želela. Onda se podela imovine, novca, starateljstvo nad decom rešavaju na sudu.

Nepreboljena ljubav

Glavna prepreka pomirenuju i uspustavljanju prijateljskog odnosa jeste to što često bar jedna strana i dalje gaji mnogi jača osećanja od onih prijateljskih. A da bi moglo da se izgradi prijateljstvo, jednostavno je neophodno da se emocije stišaju i kod jedne i kod druge strane. Zašto? Razlog je jednostavan: ako ste i dalje zaljubljeni u svog bivšeg i znate da on ne gaji ista osećanja prema vama, a pritom često ispijate prijateljske kafe, šetate zajedno i delite sa njim svoje tajne, velike su verovatnoće da ćete biti povređeni. I to ne samo ranjeni na trenutak kada vam jednoga dana saopšti da je pronašao drugu osobu sa kojom želi da deli svoju intimu, već će razočaranje potrajati još dugo vremena pošto priznate
sebi da ste za sve to vreme u stvari gajili lažne nade da bi stari žar među vama mogao ponovo da se rasplamsa, a onda shvatili da je zaista došao kraj i da povratka nema.

Rastanak nikada nije prijatan, to je fakat. Međutim, ako ste već tako odlučili, za vašu odluku sigurno postoji razlog i iza njega verovatno stoje dani premišljanja, postavljanja pitanja da li je to ono što želite. Raskid ne mora da vas spreči da bivsa devojkaostanete u korektnim odnosima, naročito ako zajedno imate decu. Međutim, ako u vama i dalje tinja ljubav prema njemu/njoj ili ako više ništa slično ne osećate u toj vezi, a znate da vas on/ona i dalje voli, onda izbegnite duge razgovore koji se ne tiču vaših obaveza oko dece ili sličnih odgovornosti. Nemojte ponovo da povređujete sebe niti osobu sa kojom ste mislili da ste spremni da čitav život provedete zajedno.

 

Komentari (1)

  1. Goran

    “…razlazi sve češće odluka samo jedne strane (čitaj ženske) , dok ona druga u sebi ili naglas pati za nekadašnjom vezom…kada vam jednoga dana saopšti da je pronašao drugu osobu…priznate sebi da ste za sve to vreme ustvari gajili lažne nade da bi stari žar među vama mogao ponovo da se rasplamsa, a onda shvatili da je zaista došao kraj i da povratka nema…”

    Da li su “naucnici” razmotrili ono najvaznije u ovakvim slucajevima – da bi neko radije izabrao smrt za oboje nego ovako nesto?

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031