Magazin Life styleZujanje Deca ometena u razvoju – kako se sa njima igrati

Deca ometena u razvoju – kako se sa njima igrati

by Administrator

Stefan je dete sa oštećenim sluhom, Milena je devojčica sa Daunovim sindromom, Jana je dete sa oštećenim vidom, Lenka je devojčica u invalidskim kolicima, a Aleksa je mališan sa autizmom. Oni su ujedno i glavni likovi dečjih slikovnica koje pomažu mališanima da razumeju kako se ponašaju njihovi vršnjaci sa smetnjama u razvoju i kako bi trebalo da se igraju sa decom koja imaju različite vrste smetnji u razvoju.

Udruženje Pomoć porodici je upravo završilo prvi ciklus seminara za vaspitače u okviru Projekta „Podrška deci sa smetnjama u razvoju u procesu inkluzije na lokalnom i regionalnom nivou u Srbiji“, koji se sprovodi uz podršku Finske Ambasade i 11 partnerskih gradova u Srbiji. U toku 2010. godine projektom su bile obuhvaćene Predškolske ustanove u Beogradu, a u 2011. i 2012. godini Pomoć porodici će obuhvatiti gradove širom Srbije. U jesenjem ciklusu 2011. godine uspešno su održane radionice u Paraćinu, Ćupriji, Velikoj Plani, Velikom Gradištu, Knjaževcu, Bajinoj Bašti i Raški. Osim edukacije vaspitača, deca u ovim gradovima su dobila besplatne primerke slikovnica iz edicije „Naš novi prijatelj“ koje nose nazive „Stefan, Milena, Jana, Lenka i Aleksa“.

Prema rečima mr Stevana Nestorova, defektologa i direktora ovog projekta, iako stručna literatura obiluje tekstovima o deci sa smetnjama u razvoju, na policama naših knjižara nema literature koja obrađuje socijalne interakcije dece sa posebnim potrebama sa njihovim vršnjacima. Zbog toga su se autori ovih slikovnica edicije „Naš novi prijatelj“ potrudili da na nenametljiv način pokažu roditeljima i deci kako mališani mogu međusobno da se druže i istovremeno im sugerišu kako da se igraju sa decom koja imaju smetnje u razvoju, i to na način koji deca razumeju.

Humanitarna organizacija Živimo Zajedno

nas novi prijateljhumanitarna organizacija zivimo zajedno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

deca-ometena-u-razvojupomoc deci ometenoj u razvoju

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar