Magazin Life styleZujanje Botanička bašta Jevremovac – zen i bonsai izložba

Botanička bašta Jevremovac – zen i bonsai izložba

by Administrator

bonsai drvoBotanička bašta u Beogradu ovih dana će biti stecište iskrenih ljubitelja meditacije, prirode. Od danas 13. maja, pa sve do 23. maja građani će imati prilike da u “Jevremocu” posete izložbu na kojoj će biti predstavljene bonsai biljke, zen bašte, čajevi i pribor za čaj.

Tehnika uzgoja bonsaia preuzeta je iz dalekog Japana, a njegovu obično vrlo visoku cenu pravda mnogo uloženog rada i pažnje kako bi biljka izgledala veličanstveno. S ljubavlju gajen bonsai može da živi čak i do 100 godina, a njegova veličina varira od 15cm, pa sve do 90cm. Tako, ako ste zainteresovani da ovo predivno drvce krasi i vaš dom i tako ga učini još toplijim, Botanička bašta je mesto koje ovih dana ne smete propustiti.

Botanička bašta biće pravi raj i za one koji uživaju u čajevima.  Biće predstavljene najrazličitije vrste čajeva za koje možda do sada nikada niste ni čuli, naučićete kako je nastao, kako se pije u Kini, zemlji iz koje je potekao i kako da ga napravite po njihovom receptu.

Tu su i zen bašte koje leče stres, nesanicu, nezadovoljstvo. Neki psiholozi preporučuju da se na njoj radi svakoga dana makar 15-ak minuta. Reč je maloj drvenoj kutiji (30x15x5) u koju je posut pesak, eventualno kamenčići kao dekoracija. Najvažniji element zen bašte su grabuljice kojima “uređujete” ovaj prostor i tako uspostavljate unutrašnji mir. Po istočnjačkom predanju, pesak simboliše vodu koja ima za ulogu da odnese sa sobom svu negativnu energiju.

Svi zainteresovani izložbu će moći da posete od 9 do 19 časova, a ulaznice su vrlo pristupačne – 150 dinara.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar