Petak, 23.08.2019

Magazin » Life style » Zdravlje » Žene sa HIV-om

Žene sa HIV-om

Objavi ovaj članak na

24.05.2010 12:01 AM

hiv Žene se takođe suočavaju sa sidom, doduše drugačije od muškaraca, što na biološkom nivou, što po načinu na koji žive sa svojom bolešću. Predstavićemo vam pojedinosti života žene koja je HIV pozitivna i posledice koje ova bolest ima na psihološko, ali i fizičko stanje…
Pre nekoliko godina, oboleli od side su se zvali sidaši, a sada su bolesnici sa HIV-om. Pojava novih lekova i novih terapija ih je stavila u novu realnost – živeti sa HiIV-om. Velika je razlika u životu žene i životu muškarca zareženih sidom.
Različiti sekundarni efekti
Osobi zaraženoj sidom nije lako da ulaže u karijeru, u ljubavne veze i u sve ono u šta zdrav čovek može. Treba biti jak i suočiti se sa stvranošću i nositi se sa ovom bolesti do kraja života. Iako novi lekovi omogućavaju duži život zaraženima, postoje mnogi sekundarni efekti koji u mnogome otežavaju život: mučnina, dijarea, zapaljenje trbušne opne, zapaljenje pankreasa… Postoji još jedna neželjena posledica, koja se pojavljuje nakon kombinacije nekoliko antiretrovirusa, lipodistrofija. Radi se o lošoj raspodeli masti.
Kod muškaraca, lipodistrifija se ispoljava gubitkom masnih tkiva na licu, na donjim i gornjim ekstremitetima i na bokovima. Kod žena je obrnuto. Lipodistrofija se kod njih manifestuje povećanjem masnih naslaga na grudima, potiljku i na stomaku.
Nezadovoljne izgledom
Lipodistrofija koči, jer, kako to objašnjavaju stručnjaci, ovaj sindrom direktno pogađa izgled osobe i žigoše je pred okolinom i društvom. Ženama je mnogo teže: imaju osećaj da gube svoju ženstvenost i da više nisu dovoljno privlačne i zavodljive. Često govore da u ogledalu vide ženu koja više nije žena, već besna, depresivna i izmučena osoba. Činjenica da više nisu privlačne ih, čini se, najviše pogađa. Terapija, iako ima svrhu da izleči, može biti uzrok dodatnoj uznemirenosti, jer zaražena ne oseća da je zaštićena svojim telom, svojom sopstvenom kožom.
Da bi stvorile nove mehanizme odbrane protiv očaja, neke osobe se povlače u sebe i tuguju u sebi. Lipodistrofija utiče na ljude veoma negativno, zatvaraju se u sebe, osećaju prazninu, menjaju društvene navike i ponašanje. Osoba neće dopustiti da se nazre njeno stanje i uspostaviće distancu sa okolinom. Takođe, ljubavni i seksualni život su zapostavljeni, što dovodi do izolacije.
Redovna ginekološka kontrolahiv2
Teško je pomititi se sa drugačijim izgledom, teško je razlikovati se i biti obeležen nečim što sami nismo izabrali. Da bi se žene izborile sa lipodistrofijom, potreban je poseban režim, ali i redovna poseta ginekologu. HIV pozitivne žene su više izložene infekcijama.
Jedna od tri HIV pozitivne žene nema normalan bris. Ovaj ginekološki problem je posledica povreda grlića materice koje su nastale usled papiloma virusa, koji izaziva prelaznu infekciju. Kod HIV pozitivnih žena, uzimanje lekova protiv virusa side i pad imuniteta izazvan virusom pogoduju nastanku papiloma virusa. Dakle, veoma je važno da se zaražene žene informišu o svim mogućim komplikacijama i da na vreme počnu da leče ovaj virus, koji će u suprotnom inficirati i druge ćelije i na kraju dovesti do raka materice. Preporučuje se da HIV pozitivne žene odlaze na ginekološki pregled dva puta godišnje.
Suočene sa sidom, ženama je potrebno zaista mnogo vremena za adptaciju da bi mogle da ulažu u poslovni, ljubavni i društveni život. Mnoge žene pate, depresivne su i imaju suicidne ideje.
Ako naučite da živite sa bolešću i ako se pomiritesa njom, sve će vam biti mnogo lakše. Jednostvano prihvatite sebe onakvu kakva jeste!

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Oznake teksta

, , , ,

Komentari (1)

  1. Postoje naucni dokazi da se zene mogu lakse zaraziti HIV virusom.
    Cuvajte se

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
avgust 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031